6 SEBAB KENAPA COQ10 ( CO ENZYME )PENTING

Selalu dengar pasal Coq10? tapi tahukah anda apa itu Co enzyme atau disebut COQ10? kali ni saya nak berkongsi pada anda semua 6 sebab kenapa Coq10 penting untuk tubuh badan kita dan bagaimana ia bertindak apabila keperluan Coq10 mencukupi.

 

APA ITU CO ENZYME Q10?

COQ10 merupakan nutrien larut dalam lemak yang terdapat dalam hampir semua sel di dalam badan. Tugas utamanya adalah membantu meningkatkan tenaga dan merupakan sumber antioksidan semulajadi.

Ia bertanggungjawab untuk penghasilan tenaga di setiap sel dan ia berada dalam mitokondrian ( kilang tenaga untuk sel). Malahan ia bertindak balas sebagai palam pencucuh sel ( spark plug ) untuk memulakan proses penghasilan tenaga untuk menukarkan makanan kepada tenaga.

 

bila tengok gambarajah ni lagi jelas kan apa fungsi Coq10 dalam badan kita. Jadi, kalau COQ10 ni tak cukup dalam sel, maka tenaga tu makin berkurangan dan tak boleh bertahan sampai ke malam, macam bateri dah lemahlah kan. Tu yang kekadang baru jam 2 petang, dah mula ngantuk, mula penat dan sebagainya.

6 SEBAB KENAPA COQ10 PENTING

  1. UNTUK KITA KEKAL BERTENAGA
  2. UNTUK MEMPERBAIKI PEREDARAN DARAH KE JANTUNG
  3. MENINGKATKAN KESIHATAN KESUBURAN
  4. MENJADIKAN KULIT LEBIH BERSERI
  5. MENINGKATKAN KETAJAMAN MINDA
  6. MENINGKATKAN KEKUATAN SEL ANDA

jom kita baca setiap satu sebab ini kenapa COQ10 ini sangat diperlukan secukupnya setiap hariI.

BAGAIMANA COQ10 MEMASTIKAN KITA UNTUK KEKAL BERTENAGA

  • menyokong gaya hidup aktif kita setiap hari.
  • memberi tenaga berterusan untuk pastikan kita kekal bertenaga.
  • meningkatkan kekuatan otot otot kita
  • mempercepatkan proses pemulihan luka di badan kita

 

BAGAIMANA COQ10 MEMPERBAIKI PEREDARAN DARAH KE JANTUNG

  • COQ10 paling banyak didapati di jantung kerana ia menggunakan paling banyak tenaga untuk mengepam darah ke seluruh badan.
  • menguatkan otot jantung
  • memastikan peredaran darah yang sihat ke jantung dan seterusnya ke seluruh badan.
  • mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • memberi tahap tenaga yang semakin baik untuk mereka yang sedang mengambil statin.

 

akan tetapi, COQ10 ni sangat berkesan kalau diambil bersama dengan polifenol yang mana polifenol akan meningkatkan kuantiti mitokondrian iaitu kilang tenaga dalam sel manakala COq10 pula meningkatkan penghasilan teaga dalam kilang tenaga tersebut.

 

ketahui lebih lanjut lagi 6 sebab kenapa COQ10 penting untuk kita.

LOKASI MEMBELI DURIAN YANG MURAH DAN BERBALOI DI PONTIAN, JOHOR

Wahh..musim durian kembali lagi!!, eh dah nak habis musim pun kan? saya yang terlambat nak berkongsi lokasi membeli durian yang murah dan berbaloi untuk anda semua. Takpelah, tak dapat beli musim kali ni, kita dah tahu  nak beli kat mana untuk musim durian akan datang pulak.

 

Lokasi yang saya nak kongsikan pada semua ialah, bertempat di Kampung Melayu Raya, Pontian, Johor. owner kebun durian ni sangat mesra alam. maksudnya sangat baik dan best! best sebab dia pilihkan kita durian yang baik baik, yang sedap dan pandai pelbagaikan durian untuk rasa durian yang berbeza. Sangat berbaloi tau.

hari tu, kami berpeluang memborong ( tak boronglah juga, tapi beli banyak dari kebiasaannya) dari beliau. oh ya, boleh pm / inbox tuan dusun ni di facebook : PENJEJAK BAYANG .  Untuk lebih selamat ( sekiranya anda duduk jauh dari kawasan Pontian ini,) anda boleh hubungi beliau untuk buat tempahan berapa banyak durian yang anda ingin beli. Nanti, owner dusun akan inform samada durian sudah ready dikumpulkan atau belum. Sangat tidak menyesal kalau anda membeli dari beliau. lokasi membeli durian yang murah dan sangat berbaloi di Pontian, Johor. Sangat disyorkan pada anda yang suka makan durian.

 

anda boleh pilih samada ingin bawa durian pulang bersama anda, atau anda nikmati keenakkan durian tersebut di dusun tersebut. Mana tau, ambil peluang merasai pengalaman kutip buah durian sendiri yang baru jatuh! hah, barulah rasainya sendiri. syok weii!!.

 

jadi jangan lupa untuk google lokasi membeli durian yang murah dan berbaloi di Pontian, Johor. opsss maaaf!! gambar buah durian yang dibuka tak de, sebab memasing dah excited nak makan. ha ha ha ha. berhampiran dengan tempat peranginan Lata Pulai, kampung melayu raya, Pontian.

RESEPI AYAM MASAK BUTTERMILK

Boring lak asyik menu sama..  Eh,  bukan kak nurie tak bersyukur tau.maksudnya kalau tanya anak anak ayam nak masak apa,  mesti diaorang soh goreng je ayam tu.  Last last makan dengan kicap.. Huh!
jadi hari ni, kita masak lain sikit. Ayam goreng Buttermilk. ni kak nurie kasi resepi ringkas kak nurie gunakan apa yang ada di dapur.he he he
Bahan bahan :-

* dada ayam dihiris kecik kecik – ikut lah nak banyak mana.

* garam secukup rasa

* 1 biji telur – ambil putihnya saja

* sedikit serbuk lada – kak nurie tak guna sebab masa goreng ayam nanti kak nurie gunakan tepung crispy bestari–podassss
kesemua bahan ni dicampur bersama dan perap dalam 5- 10 minit. nanti goreng lah . letak tepung gandum sikit atau macam kak nurie, kak nurie gunakan tepung  goreng segera.


bahan kuah buttermilk :-

* setengah cawan susu cair atau ikut banyak mana ayam yang kita nak goreng tu

* sedikit daun kari

* sedikit lada cili dalam 4 5 batang. kalau suka pedas, boleh tambahlah

* sebatang lada besar- warna merah lebih cun!!

* sedikit garam dan gula
panaskan kesemua bahan bahan ni sehingga kuah pekat. lepas tu , curah je atas ayam yang dah digoreng tu..siap!!!
makan time panas panas lagi sodapppp…

 

hah, jom sama sama cuba resepi ni. mudah sangat nak buatnya.

TESTIMONI : MASALAH KULIT BERJERAWAT

[KULIT CANTIK TIDAK KEKAL SELAMANYA]

.

Kali ni saya nak berkongsi pula testimoni dari Puan Sya yang mempunyai masalah kulit muka selepas mengalami perubahan hormon dalam badan. Yang lebih menarik, bukan setakat masalah kulit saja berjaya di atasi, malahan siap dapat bonus kurus lagi!  selepas menggunakan produk Shaklee iaitu SR Vitamin C, Vitamin E, Collagen Powder dan Energizing Soy Protein . ikuti perkongsian testimoni penyakit kaki tangan dan mulut akhirnya pulih.

 

TESTIMONI 2 :  SYA MADEENA (banyak lagi testimoni di pages : SUPERMOM SHAKLEE STORY)

.

Sya tak pernah mengalami masalah kulit sejak dari sekolah sampai lah diploma. Kulit licin bersih saja.

Kalau ada masalah pon hanya setakat sunburn sebab banyak berjemur! Almaklum waktu sekolah aktif kawad lah, sukan lah, apa lah.

Sunburn tu normal. Tapi jerawat memang takda!
.

Disangkakan kulit cantik tu kekal selamanya tapi semuanyaaa hanya sekadar mimpi. Masuk je degree muka menjadi sensitif. Sangat sensitif!
.

Aaah 😭😭😭 kulit tak tahan dengan cuaca panas, muka teruk sangat. Takda ruang pon kat kulit muka ni yang takda jerawat.

Naik pulak jenis bertompok bintik-bintik hitam terus buat muka nampak kusaaam! Gelap!
Read more

TESTIMONI : PENYAKIT KAKI TANGAN DAN MULUT ( HFMD )PULIH

Kali ni saya nak berkongsi pula testimoni dari Puan Wana mengenai penyakit kaki tangan dan mulut atau HFMD anaknya pulih selepas menggunakan produk Shaklee iaitu Chewable Vitamin C, Nutriferon, Herbal blend Multi-purpose cream dan basic H. ikuti perkongsian testimoni penyakit kaki tangan dan mulut akhirnya pulih.

 

TESTIMONI 26 : WANA MOHD TAHIR (banyak lagi testimoni di pages : SUPERMOM SHAKLEE STORY)

.
[ANAK SEMBUH DARIPADA HFMD]

.
Nama Saya Nor Hawana Mohd Tahir. Saya bekerja sebagai Pembantu Pustakawan dan mempunyai 2 cahaya mata. Kali ni Saya nak berkongsi kisah anak lelaki Saya Naeem Akmal yang terkena penyakit tangan kaki mulut atau HFMD.

.

Read more

TESTIMONI : ASMA MULA BERANSUR ANSUR HILANG

ini pula kisah anak saya yang menghidap asma sejak bayi lagi. Ia kisah benar dari saya, dan pastinya cerita ini lebih dekat dengan saya sebab saya yang melihatnya hari hari. Sehinggakan, ada hari hari dia diserang asma dan melihat betapa sukarnya dia untuk bernafas, buatkan saya sendiri sebak.

 

 

[PENYAKIT ASMA SEJAK LAHIR KIAN PULIH DAN ZAFRAN DAH TAK PERLU FOLLOW UP KE HOSPITAL LAGI]

.
Muhammad Dayyan Zafran. Anak lelaki seorang tapi senang semasa mengandung, diuji pula dengan kesihatannya. Hah, pernah dengar kan ayat tu? Ada yang diuji semasa mengandung, tapi senang membesarkan anak-anak. Zafran dari kecil doctor sudah sahkan dia ada asma. Lahir tahun 2010 dan semakin teruk setelah hampir lemas pada tahun 2012.

.

Read more

APA TANDA TANDA HIPERGLISEMIA

TANDA TANDA HIPERGLISEMIA
apa itu Hiperglisemia?

– paras gula dalam darah akan menjadi terlalu tinggi jika anda tidak mengawal gula darah dengan baik. Keadaan ini dipanggil HIPERGLISEMIA.

Paras gula dalam darah akan menjadi tinggi sedangkan insulin dalam badan tidak mencukupi apabila anda:-
* lupa mengambil ubat atau mengambil ubat kurang daripada yang diarahkan, termasuk suntikan insulin.
* tidak memenuhi nasihat pemakanan, termasuk terlebih makan atau makan makanan yang mengandungi gula yang tinggi.
* tidak sihat, contohnya demam, jangkitan kuman/infeksi, komplikasi vaskular strok, serangan jantung atau menghadap tekanan di mana badan memerlukan lebih banyak suntikan insulin.
* tiada aktiviti fizikal atau kurang bersenam.
* memakan ubat seperti steroid dan beberapa jenis ubat anti pyschotic.
TANDA TANDA HIPERGLISEMIA
1) Dahaga

2) penglihatan kabur

3) Lemah dan letih lesu

4) pening

5) kerap membuang air kecil

6) mulut dan kulit kering
jika anda tergolong dalam golongan pesakit Diabetes Hiperglisemia, anda perlu tahu apa tanda tanda penyakit anda makin teruk.

1 2 3 63