APA MAKSUD ZAKAT FITRAH?

selalu bila bulan puasa, orang mula akan sibuk bercakap mengenai zakat fitrah. Malahan, setiap negeri di Malaysia juga menetapkan kadar yang berbeza beza untuk bayaran zakat fitrah ini. Zakat fitrah hanya di bayar pada Bulan Ramadhan saja.

 

APA ITU ZAKAT FITRAH?

dari segi bahasa, zakat fitrah bermaksud : bersih, suci, subur dan berkembang.

ia bermaksud, zakat diri yang diwajibkan ke atas setiap individu Muslim lelaki dan perempuan pada bulan Ramadhan mengikut syarat syarat yang tertentu.

 

beras zakat fitrah

 

 

KENAPA KITA KENA MEMBAYAR ZAKAT FITRAH?

1- ia adalah untuk membantu kekurangan ibadah kita sepanjang bulan puasa.

2- supaya ia disalurkan kepada fakir dan miskin untuk membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih selesa seperti orang lain.

3 – penyucian hati.

Ibu Abbas R.A berkata :”Rasulullah mewajibkan zakat fitrah sebagai penyucian buat orang yang berpuasa daripada perbuatan yang sia sia dan kata kata keji dan juga ia adalah sebagai makanan orang miskin. Sesiapa yang menunaikannya sebelum solat hari raya, maka ia merupakan zakat yang  makbul. Sesiapa yang menunaikan selepas solat, maka ia dikira sedekah”.( Riwayat Abu Daud).

 

gandum

 

SIAPA YANG DIWAJIBKAN MEMBAYAR ZAKAT FITRAH?

Setiap muslim baik merdeka atau hamba, lelaki dan perempuan, kecil dan besar. DAlam hal ini, penjaga wajib mengeluarkan zakat bagi orang yang dibawah tanggungannya seperti isteri, anak anak kecil dan hamba.

 

BERAPA KADAR BAYARANNYA?

segantang makanan ruji tempatan ( boleh jadi beras, gandum, jagung dan sebagainya) dengan kiraan hari ini bersamaan timbangan metrik 2.60 kg..akan tetapi, sekarang ini, setiap negeri sudah memberikan kadar bayaran tersendiri mengikut negeri masing masing.

 

WAKTU BAYARAN ZAKAT FITRAH

waktu mula diwajibkan ialah sebaik saja malam pertama Ramadhan. Ada 4 waktu tertentu yang menjadikan waktu byaran itu jatuh kepada afdal, harus, makruh dan haram.

WAKTU AFDAL – sebaik saja terbitnya matahari 1 Syawal hingga sebelum solat sunat Hari Raya Puasa

WAKTU HARUS – sepanjang bulan Ramadhan

WAKTU MAKRUH – selepas solat Sunat Hari Raya hingga sebelum terbenam matahari 1 Syawal

WAKTU HARAM – selepas terbenam matahari 1 Syawal.

SIAPA YANG BERISIKO MENGHIDAP G6PD

G6PD??? apa tu?

– GLUKOSA-6-FOSTAT DEHIDROGENASE

 

apa maksudnya?

– penyakit yang melibatkan kekurangan enzim ( pemangkin ) yang berfungsi membina sel darah merah. kekurangan enzim ini menyebabkan tenaga yang dihasilkan oleh glukosa berkurangan

bayi meragam

PUNCA PENYAKIT G6PD ;-

– berpunca daripada genetik atau keturunan yang melibatkan kromosom X dan cenderung berlaku ke atas bayi lelaki berbanding bayi perempuan.

 

BAGAIMANA MENGENAL PASTI PESAKIT G6PD

– selalunya setiap bayi yang dilahirkan dihospital atau bayi yang dirujuk di hospital selepas kelahiran, bayi akan menjalani pemeriksaan kesihatan samada positif G6PD atau tidak.

 

TANDA TANDA PENYAKIT G6PD ;-

– pesakit menghidapi hemolisis ( sel darah merah rosak ),

– kulit menjadi kuning ( jaundis ) di tahap awal

– badan lemah, pucat

– sukar bernafas

– air kencing bewarna gelap serta berdarah

– kerap pengsan

 

jika bayi anda mengalami simptom simptom di atas, sila bawa bayi anda ke hospital dengan segera untuk mengelakkan ianya menjadi lebih serius dan mengelakkan dari memerlukan pemindahan darah.

Menurut Dr hasmawati Jalaludin, iaitu seorang pakar kanak kanak hospital Damai Melawati di Kuala Lumpur, masih tiada ubat untuk merawat masalah G6PD ini dan jika iannya mencapai tahap yang serius, hanya proses pemindahan darah saja yang akan dilakukan. Cara terbaik untuk menanganinya adalah dengan menghindari penyebab tercetusnya masalah G6PD ini.

 

YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT G6PD :-

* elakkan dari mengambil kacang parang

* jauhi anak dari bahan bahan oksida atau ubatan seperti aspirin, ubat malaria dan antibiotik tertentu

* ubat gegat

* ubat nyamuk

* ubatan yang merbahaya bagi pesakit G6PD

 

SUPLEMEN YANG BOLEH DIAMBIL :

* VITAMIN E – membantu meningkatkan anti oksidan dalam tubuh badan

* ASID FOLIC – membantu membina sel sel darah merah serta mengurangkan hemolisis

 

SUPLEMEN YANG PERLU DIBERI PERHATIAN :

VITAMIN C – boleh diambil tapi dengan dos yang rendah. tidak digalakkan mengambil vitamin C dalam dos yang tinggi kerana ia boleh menyebabkan hemolisis

 

ingin info lanjut mengenai produk ini? boleh hubungi kami segera.

kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi, dan pengedar Shaklee di Taman Pasak Indah :)

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : /

fanpages : Damia Pit Shop

KALAU ANDA TIDAK YAKIN DENGAN MASTERIA, ANDA TENGOK VIDEO INI

kalau anda tidak yakin dengan entry saya sebelum ini berkaitan masteria di sini dan di sini yang menyatakan betapa bestnyer permainan masteria ini, anda kena lihat 3 video ini pula.

MASTERIA

ketiga tiga video ini adalah testimoi atau pun pandangan secara ringkas dari master master yang telah menggunakan atau telah “memainkan” permainan Masteria ini. Malahan, dalam game ini juga mengajar kita mempelbagaikan aset hartanah atau pun sumber pendapatan kita yang lain yang datangnya dari bonus atau pendapatan shaklee.

 

video pertama adalah pandangan dari master Haji Roslan yang telah lama berkecimpung dalam dunia Shaklee ini.

hah, menurut Master Haji Roslan, ini adalah “fun learning” yang mana setiap leaders perlu beli dan ada untuk memudahkan anda mengembangkan empayar anda, serta memudahkan anda untuk buat “coaching” antara anda dan empayar anda. Malahan games ini menunjukkan step by step bagaimana nak jaga dowline, nak kembangkan empayar sert bagaimana nak jadi Master Corodinator dengan ringkas tapi mendalam :)

 

hah, kita tengok pula testimoni dari Master Zainul Anuar dan Master Lyna Noh :)

 

“satu perjalanan pahit maung seoarang pengedar dalam Shaklee

reflek pada kehidupan yang sebenar dan mengajar kita step by step dalam kehidupan dan perjalanan seorang pengedar shaklee ke Master :)”. ringkas je komen master 2 orang ni tapi memang itu realiti permainan master ini.

 

selain itu, ada lagi sorang Master yang sudi berkongsi pendapat mengenai games masteria ini. :) kita dengar pandangan dari Master farah Wahida dan Master Yusri.

” sangat menarik”
” membina keyakinan dan ilmu pada pengedar Shaklee ”
” belajar perjalanan, onak dan duri untuk jadi master”
” games yang santai tapi semakin excited bila kita semakin hampir nak jadi MASTER”
‘ Coaching yang santai serta ilmu yang boleh diapplykan dalam empayar shaklee kita sendiri. mana yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam shaklee “.

 

ha???? so, takkan tengok je testimoni dari master master hebat ni?? kita taknak ke jadi master sehebat diaorang??? Takkan master hanya pada title je??? eh, sentap???? tak perlu sentap..kena kaji balik dan sama sama kita betulkan apa yang salah dalam perjlanan dan “jagaan” empayar kita ….

 

 

TERIMA KASIH PADA MASTER HADHATINA DAN MASTER KAMARUL BAHRIN KERANA MENGELUARKAN IDEA YANG OHSEM INI!!!!

APA ITU GAME “MASTERIA”

Apa itu Game “Masteria” yang selalu orang atau lebih sinonim kepada SID ( Shaklee Independent Distributor ) atau pengedar Shaklee  yang selalu disebut sebutkan. Game ini boleh di mainkan bersama pasangan anda suami isteri atau juga bersama upline anda atau juga bersama dengan donwline anda…

 

Nak lagi best , main permainan ini bersama sideline anda!!! boleh kongsi kongsi skill dan kemahiran bagaimana dia mengatur kewangan dan organisasi dia.

 

apa itu game “Masteria”. Kenapa ia perlu dimiliki oleh semua pengedar Shaklee dan lagi sesuai untuk leader leader memilikinya. kita tengok video ini supaya anda lebih yakin dan teruja untuk memilikinya.

 

 

tahu tak anda? dalam permainan ini anda akan kenal satu zone yang anda rasa “oh..inilah aku selama ini”.. iaitu ZONE SELESA!!!! eh…kan bagus kita berada di zone tu. kenapa lak kena keluar pulak…duit bonus tiap tiap bulan dapat, ada hartanah, sewa masuk je, tak perlu menjalani penalti (hukuman), tapi sedar tak anda yang jika anda seorang yang ingin majukan diri dan tidak suka pada situasi yang biasa biasa, anda akan rasa cemburu melihat kejayaan orang lain yang semakin meningkat dan meningkat. ada cabaran, tapi mereka lebih gembira menghadapi perjalanan harian mereka.

 

bila anda melihat testimoni dari video di atas, anda akan fahami yang anda suka berada di zone yang mana. Anda hayati permainan ini dan pasti anda akan mula nampak apa hala tuju anda dalam perniagaan Shaklee ini.

 

1 2 3 97