VIVIX – KESANNYA, MAMPU MELIHAT KEMBALI

Credit to www.anakkuwiraku.com


Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah…matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini berlaku, maka mak tak boleh melihat dengan baik bertambah buruk lagi mak tidak dapat memandu.


Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.


Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume.Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.
Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula ….tak perlu duduk dekat dengan tv untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia kala. Syukur pada ALLAH atas izinNYA jua. Pengambilan vivix banyak memberi kesan positif pada paras gula dalam darah mak saya serta penglihatannya yang kabur dulu telah pulih sedia kala.


Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik. Duit boleh dicari…selagi ada daya usaha.
Mudah2an mak dapat menunaikan umrah dengan lebih baik, insyaALLAH.

KULIT MUKA SEMAKIN BERSERI-SERI

Ramai yang tak tahu kebaikan GLA ini. GLA·atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita.Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.


Apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
_________________________________________________

JADI PATUT CUBA GLA ATAU TIDAK?… Hmm.. Mari baca apa kata zuera ..

sesape yg kat sini xpernah try GLA patut try ekkk….sbbnya kulit rs smooth n skin better much better…..sy dh try result dia sgt okies...tq Cery MamaFaiz…:)

20 hours ago · · ·

  • Raihan’s Shaklee likes this.
    • Azrin Mohd yeke?tak penah try lg…hehehe…nak beli jugak lah…
      20 hours ago ·


    • Hadhatina Mkb setuju dgn Zuera, hadha dulu sblm pregnant ni, GLA Complex adalah antara vitamin wajib. Pertama – utk regulate balik kitaran period yg tak betul lepas bersalin. Kedua – utk hilangkan kesan berminyak yg merimaskan pd kulit wajah (dgn gabungan vit c, b complex dan ESP). Mmg puas hati!
      19 hours ago · · 2 people

Credit to www.mamafaiz.com

Jika anda berminat, sila dapatkan konsultasi dari saya cara pengambilan yang betul dan saya berikan Tips Terkini untuk keberkesanan pengambilan vitamin terutama mereka yang impikan kulit wajah yang bersih dan berseri.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee?. Boleh isikan EMAIL, YM atau SMS kan kepada saya 013-7374958. Salam sayang dari DAMIA PIT SHOP ( siti ). dan semestinya, TIPS EKSLUSIF hanya utk pelanggan saya…

30Z SEKALI MINUM?>..CUKUP KE?>.

anda pasti risau kalau anak anda minum cuma 3oz je susu setiap kali minum…..asben saya sndiri juga risau dan siap tanya …aik?..cktnyer?>.kenyang ke?…he he he….ni gmbr anak saya…

ini pulak kisah kawan saya si azrin/….. jom kita baca…

Alhamdulillah…05/01/11 ni Arissa dah nak masuk 11 bulan…Wah sekejap je tak lame lagi Arissa nak masuk 12 bulan @ setahun….Huhuu….Tapi dah masuk 11 bulan ni pun Arissa masih consume 3oz je skali minum..Mcm skit je kan?? Bila saya bercerita dengan kawan-kawan saya Arissa cuma minum 3oz memang dorang tak percaya..”Biar betul..skitnye…cukup ke tu?Kenyang ke Arissa? Eh,skitnye..”

Well untuk baby yang fully bf kita jgn samakan dengan yg FM ye…Saya rasa kalau Arissa minum FM tentu skali feeding 6-7oz…Tapi sebab minum susu ibu 3oz pun dah cukup..Saya mula-mula risau jugak…Cukup ke tak?So saya topup kan 3.5oz per bottle..Bila ambik Arissa kt BS, makcik tu ckp Arissa tak abis minum pun..So saya kurangkan balik ke 3oz…

Nak cakap tak cukup zat?Kalau tengok gambar kat bawah ni kwn-kwn rasa dia tak cukup zat ke?Hehehe…Lagi satu saya percaya susu saya BERKHASIAT! Kenapa saya cakap cetu?Saya ni tak minum susu,tak makan sayur,jarang makan buah lagi….Kawan saya ckp saya karnivor asyik mkn daging…hehe…Susu saya confirm BERKHASIAT kerana saya consume SET BREASTFEEDING SHAKLEE..Cukup kesmuanya…Ada Vitalea Multivitamin (boleh ganti zat2 yang saya tak dpt dari sayur-sayur tu),Vitamin C (ni ganti buah2 yang saya malas makan..hehe),Ostematrix (ganti susu yg saya taleh minum..yekkk), ESP (sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya), B Complex (boleh kurangkan stress dan badan pun lebih bertenaga) dan Alfalfa (milk booster dan pelawas..org yg kurang makan sayur dan buah mcm saya mmg slalu kurang ‘lawas’ kan?).

Budak debab yang minum 3oz jer…

Satu lagi yang saya notice dan saya tau mostly kawan-kawan yang consume Set Breastfeeding Shaklee mesti perasan susu semakin pekat kan?Saya rasa sebab tu lah Arissa cuma minum 3oz jer…Dia cepat kenyang!Hehe..Sebelum consume Set Breastfeeding Shaklee susu saya cair..Kalau EBM frozen mmg nampaklah yg lemak turun ke bawah dan yang cair kt atas tu mcm air sejuk je…Hehe..Paham ke tak ni?Sila2 la imagine yer…Tapi skarang semua nya macam lemak…PEKAT!

Seronoknya saya sejak2 berjumpa dengan Shaklee ni…Hehehe….(senyum lebar sampai ke telinga..ahaks!)

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee?. Boleh isikan EMAIL, YM atau SMS kan kepada saya 013-7374958. Salam sayang dari DAMIA PIT SHOP ( siti ). dan semestinya, TIPS EKSLUSIF hanya utk pelanggan saya…

RISIKO BAYI YANG TIDAK MENYUSU SUSU IBU

RISIKO BAYI YANG TIDAK MENYUSU SUSUIBU

Berikut adalah senarai risiko penyakit/masalah yang mungkin dihadapi oleh bayi yang tidak diberi susu ibu hasil kajian pakar:

1. Perkembangan kognitif dan kecerdasan.

Perkembangan otak bayi belum sempurna sebaik dilahirkan, malah pembentukan dan perhubungan sel-sel saraf berkembang pesat dalam 3 tahun pertama hayatnya. Apabila proses ini selesai, sel otak boleh mati namun tidak akan berganti. Susu ibu yang memang khusus untuk bayi manusia mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk perkembangan otak bayi untuk mencapai potensi maksimum. Sebaliknya susu formula tidak mengandungi semua nutrien tersebut (malah kita tidak mengetahui dengan tepat apakah kandungan sebenarnya!)

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi susu ibu ketika bayi menunjukkan skor yang tinggi dalam ujian kepintaran.

Para pengkaji juga mendapati kanak-kanak yang minum susu ibu dalam jangka waktu lama menunjukkan skor kepintaran yang lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang minum susu ibu dalam jangka masa singkat.

2. Diabetes.

Diabetes jenis I (yang diwarisi secara genetik) biasa dikesan di kalangan kanak-kanak . Kajian ke atas kanak-kanak yang tidak diberi susu formula (sekurang-kurangnya sehingga umurnya 1 tahun) mendapati bahawa kanak-kanak tersebut mempunyai kebarangkalian lebih rendah untuk menghidap diabetes.

3. SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).

SIDS ialah situasi kematian mengejut bayi, biasanya ketika tidur. Tidak diketahui penyebab terjadinya kematian begini. Namun begitu kajian menunjukkanbayi yang diberi susu formula lebih tinggi risiko terjadinya SIDS.

4. Masalah pernafasan.

Peningkatan penyakit asma di kalangan kanak-kanak amat ketara pada masa sekarang. Tidak dinafikan faktor persekitaran menyumbang kepada peningkatan tersebut termasuk pendedahan kepada pencemaran udara dan pertambahan bilangan kanak-kanak di nurseri, tadika serta pusat jagaan mendorong pendedahan kepada virus pada usia muda.

Kajian menunjukkan pemberian susu formula kepada bayi meningkatkan risiko kepada asma dan juga masalah pernafasan lain seperti respiratory syncytial virus (RSV). Kanak-kanak ini juga lambat sembuh berbanding kanak-kanak yang diberi susu ibu.

5. Jangkitan telinga.

Jangkitan telinga agak biasa terjadi di kalangan kanak-kanak. Kajian mendapati risiko terjadinya otitis media (jangkitan telinga) lebih tinggi di kalangan kanak-kanak yang diberi susu formula.

Jangkitan telinga sangat sakit bagi bayi/kanak-kanak dan boleh menyebabkan komplikasi lain – pengumpulan cecair di dalam telinga dalam jangka masa yang lama akibat jangkitan itu boleh menyebabkan masalah pendengaran dan perkembangan pertuturan pada kanak-kanak tersebut.

6. Kanser.

Kajian mendapati kanak-kanak kecil yang minum susu formula mempunyai risiko lebih tinggi menghidap kanser pada usia mudanya.

7. Jangkitan saluran pencernaan.

Tidak dapat dinafikan masalah sistem pencernaan berkait rapat dengan apa yang dimakan. Pemberian susu formula meningkatkan risiko terhadap cirit birit dan lebih buruk lagi mengalami fasa penyembuhan yang perlahan. Ini adalah kerana apabila bayi mengalami cirit birit dan muntah-muntah, doktor selalu menasihatkan supaya mengurangkan pemberian susu formula dan banyakkan minum air (untuk mengelakkan kekontangan).

Kurang menyusu bermakna kurang nutrien diperoleh bayi. Sebaliknya bayi yang minum susu ibu masih boleh terus menyusu. Oleh itu bayi akan mendapat nutrien yang cukup dan juga antibodi yang akan membantunya membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan pada saluran pencernaannya.

Bayi yang minum susu ibu juga jarang-jarang mengalami sembelit sebaliknya bayi yang minum susu formula sering mengalami masalah pembuangan air besar.

8. Keberkesanan vaksin.

Pemberian susu formula mengurangkan keberkesanan pemvaksinan dengan mengurangkan respon bayi terhadap penghasilan antibodi di dalam badan.

Sebaliknya bayi yang minum susu ibu memberi respon yang baik kepada pemvaksinan dan menghasilkan lebih banyak antibodi di dalam badannya.

(Catatan peribadi: pemvaksinan ialah kaedah imunisasi dengan cara menyuntik vaksin ke dalam badan. Suntikan vaksin akan merangsang sel darah putih menghasilkan antibodi untuk melindungi badan daripada jangkitan penyakit.)

9. Perkembangan rahang dan otot muka.

Adakah anda menyedari bahawa teknik hisapan bayi yang minum melalui botol (susu formula) berbeza dengan bayi yang minum susu ibu daripada payudara ibunya? Sesetengah orang mengakui bahawa bayi yang minum susu ibu dapat dikenal melalui pipinya yang cantik membulat!

Perkembangan rahang, otot muka dan pipi ini akan ketara kepentingannya apabila bayi ini membesar menjadi kanak-kanak nanti kerana bayi yang minum susu ibu apabila besar kelak kurang memerlukan rawatan pergigian berbanding kanak-kanak yang minum susu formula.

Penyusuan ibu menjadikan pembentukan rahang dan otot muka terbentuk dengan baik dan seterusnya menghasilkan rahang yang cantik dan gigi yang tersusun rapi.

10. Obesiti

Bayi yang minum susu formula juga terdedah kepada masalah obesiti (kegemukan) pada usia muda (kanak-kanak dan remaja).

Kesimpulan: banyak lagi masalah kesihatan lain yang boleh berlaku apabila bayi tidak diberi susu ibu dan diganti dengan permberian susu formula. Ini termasuk eczema, masalah jantung, alergi, kolik, meningitis dan sebagainya.

[Nota peribadi: Susu ibu diciptakan spesifik untuk tiap-tiap bayi di dunia, mengandungi semua yang terbaik untuknya.]

Sumber: The Ultimate Breastfeeding Book of Answer, by Jack Newman M.D and Teresa Pitman.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee?. Boleh isikan EMAIL, YM atau SMS kan kepada saya 013-7374958. Salam sayang dari DAMIA PIT SHOP ( siti ). dan semestinya, TIPS EKSLUSIF hanya utk pelanggan saya…

PRICE LIST :-


Produk Saiz Semenanjung Sabah & Sarawak
Harga Runcit (RM) Harga Runcit (RM)
Vita-Lea Iron Formula 120 tabs 88.75 93.75
Vita-Lea for Children (chewable) 65 tabs 48.75 51.25
NutriFeron (Stick) 30 x 1.2 g 181.25 191.25
Garlic Complex 60 tabs 47.50 50
Chewable Vita-C 100 mg
(for children)
90 tabs 37.50 40
Sustained Release Vita-C
500 mg
180 tabs 92.50 97.50
Vita-E Complex 120 tabs 149 154
Peppermint-Ginger Plus 90 tabs 45 48
Herb-Lax Tablet 120 tabs 52.5 55
Alfalfa Complex (S) 330 tabs 53.75 56.25
Alfalfa Complex (L) 700 tabs 97.5 102.5
Lecithin 180 tabs 52.5 55
B-Complex 120 tabs 53.75 56.25
Zinc 120 tabs 33.75 35
GLA Complex 60 tabs 91.25 95
Energizing Soy Protein (Canister) 850 g 150 155
Meal Shake – French Vanilla 544 g 113.75 121.25
Performance – Orange 539 g 82.5 87.5
Fiber Plan Unflavored 300 g 168.75 176.25
CorEnergy 90 148 155
OsteMatrix 120 61 65
OmegaGuard 90 136 140
DTX Complex 90 155 160
Carotomax 30 70 75

Harga di atas adalah tidak termasuk kadar pos rata sebanyak RM10 ke seluruh semenanjung Malaysia dan RM20 untuk Sabah dan Sarawak. Untuk mendapat harga istimewa sila sms atau email kepada saya.

Sekiranya anda berada berdekatan dengan cawangan Shaklee di Wangsa Maju, Shah Alam, Johor Bahru, Kota Bharu, Seberang Jaya atau Kota Kinabalu boleh untuk hubungi saya di 013-7374958 atau damia_pitshop@yahoo.com mendapatkan harga istimewa.



Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee?. Boleh isikan EMAIL, YM atau SMS kan kepada saya 013-7374958. Salam sayang dari DAMIA PIT SHOP ( siti ). dan semestinya, TIPS EKSLUSIF hanya utk pelanggan saya…

PUASA DAN SUPPLEMENT

saya dan kebanyakn org lain tengah sibuk ganti posa….he he he…sebab sekarang dah 13 Rejab, lepas ni Syaaban dan seterusnya dah Ramadhan….dan disebabkan puasa tahun lepas saya masih dalam pantang bersalin, maka…….banyaklah hari yang saya kena ganti posa….hu hu hu…

Memula saya mcm tak berani nak ganti posa sebab saya masih lagi menyusukan anak saya yang berumur setahun ( apa motif ckp usia anak ni?..ha ha ha )……tpi dengan doa, saya cuba berusaha untuk menggantikn semua posa saya…sbb saya tidak mahu kene bayar fidyah….he he he…bukan apa. malu je ngn pegawai pjbt agama tu…he hehe…

so, utk saya yg menyusu dan takut rasa down sbb susu akan berkurangan, ngn rasa tawakal, saya puasa dan masih mengambil supplement. cara pemakanan saya time posa ni mcm ni;

SAHUR :

– Saya makan 2 biji kurma
– minum air masak sebanyak mungkin.
– minum air milo / ESP…saper yang x de kemampuan, leh minum air susu je….
– makan nasi dan sayur dan juga ayam/ ikan….
– amik vitamin B, multivitamin, alfalfa dan Vitamin C….
– makan lg 2 biji kurma….he he he…..oh…dan saya pam susu waktu sementara nunggu azan subuh….

BUKA POSA dan sepanjang malam..
– saya makan kurma 4- 6 bijik…
– minum air masak sebanyak mungkin.
– makan nasi, ikan/ayam, sayur
– kuih ckt2…he he he….
– makan alfalfa dan vitamin C

dan sepanjang malam tu, saya masih cuba minum air masak…..he he he he…..

oh ya….kat opis lak, saya masih ngepam 2 3 sesi….dan malamnya, saya pulun DF dengan baby saya…Alhamdulillah…susu saya masih maintain……

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee?. Boleh isikan EMAIL, YM atau SMS kan kepada saya 013-7374958. Salam sayang dari DAMIA PIT SHOP ( siti ). dan semestinya, TIPS EKSLUSIF hanya utk pelanggan saya…

VITAMIN C – KEKURANGAN DAN KELEBIHAN

FUNGSI VITAMIN C DALAM KEHIDUPAN KITA :-
* Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat.
* pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting
* untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.
* boleh mengurangkan gejala penyakit asma.
* mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.
* meningkatkan penyerapan zat besi.
* bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan. Sedangkan racun labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.
* mengurangkan paras “low-density lipoproteins” (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan ” high-density lipoproteins ” (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah ” atherosclerosis” .
* egen dalam pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.

SUMBER VITAMIN C

buah beri, buah-buahan sitrus, dan sayuran hijau spt asparagus, avocado, black currants, kobis bunga, anggur, kubis, lemon, mempelam, biji sawi hijau, bawang, oreng, betik, kacang peas hijau, nenas, bayam, strawberri, tomato, dan selada air….

KEKURANGAN VITAMIN C

* Lemah badan.
· Sakit-sakit dan sengal badan
· Bengkak gusi.
· Hidung berdarah.
· Scurvy ( pendarahan pada badan, lebam-lebam, dan gusi berdarah; gigi mudah tercabut; pendarahan ke dalam otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).
· Anemia

1 2