PERSIAPAN DIRI UNTUK BERPUASA BAGI IBU – IBU MENYUSU

Alhamdulilah..sekarang dah masuk bulan Rejab…sekejap je masa untuk masuk Bulan Puasa ( Ramadhan)..dan bagi para ibu-ibu yang menyusu, pasti dah standby dan bersiap sedia untuk cuba berpuasa,,..

jom kita ikuti panduan pemakanan khas untuk ibu-ibu menyusu yang ingin berpuasa ;…

1) MINUM AIR YANG MENCUKUPI ;-
!~ Anda perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu.  Seelok-eloknya minum 2 -3 liter atau bersamaan minum dua liter atau bersamaan dengan lapan gelas air sehari.

2) JANGAN ABAI SAHUR;-
~ Usah sesekali meninggalkan waktu bersahur.  Namun, anda digalakkan untuk melambatkan makan sahur,  Makanlah makanan yang kaya dengan proten dan apa saja makanan berbentuk sup.  Dalam pada itu, anda perlukan kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

3) MAKAN KURMA KETIKA BERBUKA:-
~Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangya tiga biji.  Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.

4) BANYAKKAN BUAH DAN SAYUR;-
~Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.

5) AMBIL LEBIH LEMAK SIHAT :-
~ JUmlah lemak di dalam susu ibu berkurangan apabila anda berpuasa.  Untuk itu, anda perlu mengambil makanan yang mengandungi lemak sihat mencukupi.  INi dapat dilakukan dengan mengambil susu dan produk tenusu seperti keju, susu dan sebagainya…

6) AMALKAN MADU:-
~ Anda sangat digalakkan untuk memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi… Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh.

7)  ELAKKAN MINUMAN BEKARBONAT :-
~ Anda sememangnya digalakkan untuk minum banyak air ketika berpuasa tetapi hindari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat.  Sama juga halnya dengan minuman berkafein,  Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kagien boleh mengangganggu pernghasilan susu ibu jika berlebihan..

kredit : majalah PA & MA.

untuk itu, saya syorkan para ibu menyusu mengambil supplement agar sentiasa sihat dan cergas,selain itu, ada juga supplement yang membantu ibu-ibu dari dapat menahan lapar…

saya syorkan anda :-

ianya juga sesuai bagi kanak-kanak yang ingin belajar berpuasa…sesuai untuk seiisi keluarga ..
ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN

– Makan protein yang mencukupi adalah penting kepada pembentukan bayi kerana protein penting untuk pertumbuhan sel dan penghasilan darah bayi. Ia juga penting untuk pertumbuhan dan fungsi tisu plasenta, amnion dan tisu ibu. Anda perlu mengambil kira-kira 60 gram protein setiap hari semasa hamil — kira-kira 10 gram lebih daripada apa yang anda harus makan. Makanan yang kaya dengan protein termasuk daging tanpa lemak, telur, keju, ikan, susu dan kacang. 

MEALSHAKE
* Pemakanan semulajadi yang baik n rasa hebat. Tanpa bahan tiruan, warna, pemanis atau pengawet ditambah ..
* sarapan segera sihat
* hidangan yang lazat, murah 
* tambahan hidangan pemakanan yang dibungkus
* makanan ringan dikesan bila-bila masa
* makanan yang sesuai untuk mereka yang menonton berat badan mereka atau mengawal kolesterol jumlah lemak dan natrium

PERFOMANCE DRINK
* Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
* Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
* Membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
* Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

jom..apa lagi…x mampu beli ketiga-tiga produk ni?>.anda bolh pilih salah satunya ..mana yang sesuai utk anda?..anda boleh hubungi saya…x de masalah.. 🙂

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

CANTIK BERSERI DI HARI RAYA :) – cubalah…

Hari ni saya share pasal kecantikan dari dalam…banyak produk di psaran dan banyak pilihan produk yang boleh anda pilih…pilih je anda nak produk tu just dr luaran or dari dalaman…bagi saya, saya pilih dari dalaman dan ianya adalah VITAMIN SEMULAJADI...saya tak perlu risau akan ada kesan sampingan..bagi saya, kalau ianya tak berkesan pada kulit saya, ianya berkesan pada kesihatan saya.. Insya Allah…
untuk mereka yang ingin kulit yg gebu, anjal dan bersih berseri, saya syorkan anda 4 produk utama ini iaitu ;-
VITAMIN C
Selain daripada protein, kulit memerlukan Vitamin C untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu.
B-COMPLEX
Vitamin B-Complex ( B for Beauty) menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B-Complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B-Complex diperlukan.
VITAMIN E
Akhir sekali, Vitamin E yang memang diketahui umum adalah vitamin untuk kecantikan kulit, melawan penuaan. (kedut of course!). Vitamin E bersifat anti-oksidan dalam bentuk fat-soluble (manakala Vitamin C tadi dalam bentuk water-soluble).
add on :-
ESP (PROTEIN)
Asasnya, tubuh badan kita ini terbina daripada protein. Sel tubuh kita terbina daripada protein. Namun, pelbagai proses yang dilalui oleh tubuh kita menyebabkan protein termusnah, menjadi tua, rosak dan sebagainya. Justeru, kita perlukan protein baru untuk mengganti protein yang hilang tadi.
Sel kulit berganti setiap 21 hari. Selepas 21 hari, ia akan digantikan dengan sel baru, which is, sekiranya kita memberikan tubuh kita ‘makanan asas’ yang sihat, maka sel yang terhasil itu pastilah sihat juga. (Sebab tu dalam bidang kecantikan, kerap ditekankan proses scrubbing untuk menghasilkan kulit yang cantik. Sebenarnya, apa yang dilakukan ialah membuang sel2 lama yang telah rosak dan mati, dan membenarkan sel2 baru untuk hidup dan bernafas menggantikan sel2 lama tadi).
ESP adalah protein. Pengambilan ESP membantu kita mendapat khasiat protein sebenarnya. Sel yang sihat dapat dihasilkan dengan cukup protein. Sel yang sihat membantu penyerapan vitamin dan galian lain dapat dilakukan dengan optimum. Maka kita akan lebih sihat dan merasakan nikmat kesihatan yang sebenar. Ramai yang amalkan ESP mengakui keberkesanan pengambilan vitamin2 lain.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

NUTRISI UNTUK OTAK ANAK ANDA

Otak kanak-kanak memerlukan nutrien yang mencukupi agar dapat berfungsi secara optimum.  Pada peringkat awal usia, otak kanak-kanak berkembang dengan begitu pesat.  Hasilnya pada usia lima tahun, perkembangan otak mereka sudah mencapai 90% dan kadar tersebut sangat berkait rapat dengan pemakanannya.
Untuk perkembangan otak, ada beberapa nutrisi penting yang diperlukan.  Antaranya DHA (asid dokosaheksaenoik), zat besi, zink dan asid folik.
DHA ;-
~ DHA merupakan sejenis asid lemak OMEGA-3 yang boleh didapati dalam setiap sel pada tubuh. DHA penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf pusat.  Kajian yang dijalankan oleh Perbadanan Keselamatan Pemakanan Eropah ( EFSA ) mendapati kanak-kanak berusia enam bulan sehingga 2 tahun memerlukan sebanyak 100 miligram DHA untuk perkembangan otak mereka.
~DHA merupakan elemen utama yang diperlukan untuk membentuk sel membran neuron yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta mempengaruhi fungsi neurotransimitter acetlycholice dan membantu sel-sel berhubung.  Memberi anak diet harian yang kaya dengan DHA akan menjadikannya lebih fokus dan dapat memberi penuh tumpuan ketika bermain dan belajar. Antara makanan yang mengandungi DHA ialah ikan, telur dan ayam…
ZAT BESI ;-
~ Zat besi sangat penting untuk memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah dan mencegah anemia.  Ketahuilah bahawa otak kanak-kanak sensitif terhadap paras zat besi yang rendah.  Kekurangan zat besi yang berlaku di kalangan kanak-kanak boleh merencatkan keupayaan pembelajaran mereka.  Pada masa yang sama, kekurangan tersebut turut memnyebabkan mereka hilang tumpuan. Wujud simptom Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), pucat dan lesu.  Penyelidik mendapati zat besi membantu meningkatkan aktiviti neurotransmiter di dalam otak.  Sumber makanan yang kaya zat besi ialah seperti daging merah, hati, limpa, ikan bilis , tauhu dan tempe
ZINK:-
~ Zink penting untuk fungsi otak yang betul dan kekurangan zat besi dikaitkan dengan kelemahan kognitif.  Kekurangan zink akan menyebabkan tumbesaran kanak-kanak terbantut, penurunan fungsi imuniti dan kurang selera makan.  Daging dan makanan laut adalah sumber terbaik zink.  Kekacang, germa gandum, bijiran penuh, makanan laut dan daging mempunyai kandungan zink yang tinggi.
ASID FOLIK;-
~ Asid Folik yang juga dikenali sebagai folate merupakan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan sempurna bagi sesorang kanak-kanak. Asid ini penting bagi pembinaan DNA dalam setiap sel. DNA berperanan sebagai penyimpan maklumat bagi sel tersebut.  Kanak-kanak yang kekuangan asid folik akan leith , lesu, kurang tumpuan, cepat marah dan pelupa.. Sayur-sayuran hijau adalah sumber asid folik yang terbaik.
saya syorkan anak-anak anda, amalkan pemakanan utnuk perkembangan dan kecerdasan otak anak-anak anda. :0

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

SILA PERHATIKAN LABEL VITAMIN E ANDA….- hah?..kan..memasing cek botol vitamin E anda kan?..

JOm kenali Vitamin E… Apa kebaikan, apa keperluannya dalam diri anda, apa kepentingannya dalam diri anda, dan apa berlaku jika kita tidak mengambil vitamin E dalam kehidupan seharian 🙂
Vitamin E Shaklee
Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang terkenal dengan fungsinya melindungi sel – sel dan tisu dalam badan dari kerosakan akibat radikal bebas.
Vitamin E Shaklee terdiri daripada alpha-tocopherol concentrate lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].
Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.
Perbezaan Vitamin E Shaklee Dan Vitamin E Biasa
Vitamin E Shaklee:
~ Bersumber semulajadi
~ Pada label ada huruf ‘d’ (ini bermakna ia adalah sumber asli)
~ Lebih mudah diserap oleh badan
Vitamin E Biasa :
~ Vitamin Sintatik
~ Pada label ada huruf  ‘l’ (ini bermakna sumber tiruan atau sumber kimia)
~ Tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudian hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.
Kebaikan Utama Vitamin E :
* Bertindak sebagai antikoagula (anticoagulant) yang mengurangkan kebolehan darah untuk membeku. Ini mengurangkan risiko penyakit strok akibat darah beku dan penyakit jantung.
* Membantu menguatkan 2 enzim penting yang menjana sejenis bahan dipanggil prostacyclin, iaitu sejenis komponen yang menghalang blood clot dan memastikan salur darah sentiasa dalam keadaan baik.
* Membantu menjaga permukaan dalam salut darah agar sentiasa licin – mengelakkan pembentukan plak kolesterol
* Bertindak sebagai antioksidan yang menghalang radikal bebas dari merosakkan sel-sel badan kita.
* Vitamin E dpt membantu pembesaran tulang yang sihat dengan melawan bahan kimia dan asid yang boleh menggangu pembentukan tulang.
* Vitamin E membantu fungsi sistem badan seperti :
–       Sistem saraf
–       Sistem otot
–       Sistem pembiakan (proses pembentukan gen)
Ringkasan Kebaikan Vitamin E :
  ~Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  ~Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  ~Meningkatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.
  ~Anti oksidan.
  ~Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  ~Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  ~Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  ~Menyelesaikan masalah kelesuan.
  ~Mengurangkan risiko parut yang besar.
  ~Merendahkan kadar kolesterol.
  ~Membantu mencegah kanser.
  ~Merendahkan risiko katarak
Kekurangan Vitamin E :
Malasah kekurangan Vitamin E biasanya berkait rapat dengan sel badan yang tidak boleh menyimpan lemak sedangkan Vitamin E adalah bersifat larut lemak dan perlukan lemak untk bergerak ke bahagian yang diperlukan dalam badan.
Kekurangan Vitamin E alpha-tocopherol menyebabkan sel darah merah menjadi rapuh dan meningkatkan penghasilaan radikal bebas dalam tubuh. Lalu menjadikan tubuh kita mudah rosak disebabkan oksidasi.
Gejala – Gejala Kekurangan Vitamin E :
–       Anemia (kurang bilangan sel darah merah atau haemoglobin)
–       Masalah berkaitan system pembiakan
–       Susah mengamdung
–       Senang keguguran
–       Tanda penuaan pada kulit (age spots)
–       Katarak
–       Hilang nafsu seksual
–       Rambut kering & gugur
–       Kelemahan otot (myopathy)
–       Luka lambat sembuh
–       Kebas kaki (cramps)
–       Penyakit berkaitan usus
–       Mati pucuk
–       Prostat membesar.
Jika Terlebih Vitamin E :
Vitamin E bertindak sebagai antokoagulan (anticoagulant) yang mengurangkan risiko pembekuan darah dan berfungsi mencairkan darah supaya peredaran dalam badan adalah lancer.
Terlebih dos Vitamin E mungkin menyebabkan  dan mudah berlaku pendarahan seperti hidung berdarah.
Sumber Makanan Yang Mengandungi Vitamin E :
Avokado
Biji bunga matahari
Kacang soya
Buah zaitun
Badam
Labu
Kacang buncis
Ubi keledek
Sayuran hijau
Minyak sayuran, minyak zaitun, minyak jagung dan minyak matahari
Siapa yang Perlukan Vitamin E
*Lelaki dan wanita.
*Ingin kelihatan muda
*Mempunyai masalah jantung atau kolestrol
*Sukar mengandung
*Dingin untuk melakukan hubungan kelamin
* masalah rambut – kebotakan/keguguran yang amat teruk
DLL

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

BAGAIMANA VITAMIN E MEMBANTU MEMBAIK PULIH KULIT ANDA

Alhamdulillah….dah masuk bulan 6..kita dipertengahan tahun 2012…sekejap je masa berlalu….Alhamdulillah….semoga apa yg kita hajati dan azam untuk tahun ni, akan tercapai atau sekurnag-kurangnya ada yang dah tercapai….

bulan ni, adalah promo untuk VITAMIN E…apa yang popular dan kita semua ketahui, vitamin E adalah vitamin yang terbaik dalam memperbaiki kulit dan juga ianya dikatakan mampu menghilangkan bekas-bekas calar atau luka, jeragat dan jerawat di muka..malah, ada sesetengah produk pencuci muka, mandian, kream, losyen malah shampoo rambut juga ada meletakkan vitamin E sebagai salah satu kandungan dalam produk mereka.

JOm kita baca lebih lanjut mengenai VITAMIN E dan bagaimana ia membantu membaik pulih kulit anda :-

kredit to : www.e-how.com

Pengenalan

Vitamin E melaksanakan banyak fungsi dalam badan dan merupakan vitamin yang penting untuk kesihatan keseluruhan, tetapi ia juga penting untuk kulit yang baik. Vitamin ini membantu apabila digunakan sebagai sumber makanan atau makanan tambahan dan biasanya sebagai krim atau minyak. Vitamin E menawarkan banyak faedah kepada kulit, seperti penyingkiran parut, rawatan jerawat dan perlindungan matahari. Vitamin larut lemak ini juga merupakan antioksidan yang melindungi sel-sel kulit. Untuk mengekalkan kulit yang sihat, vitamin E adalah nutrien harian yang diperlukan.

Vitamin E dan Kulit

* Vitamin E boleh menguatkan sistem imun, yang melawan penyakit kulit seperti jerawat, ketuat, kudis sejuk dan psoriasis. Ramai penghidap jerawat mendakwa bahawa penggunaan yang biasanya dari minyak vitamin E mempercepatkan penyembuhan luka-luka jerawat dan juga mencegah jerawat.

 Satu kajian yang muncul dalam “Journal of Investigative Dermatology” menawarkan bukti bahawa vitamin E membantu dalam pencegahan noda jerawat. Vitamin ini juga membantu untuk menjaga kulit berisi dan penuh. Ia dilakukan ini dengan melindungi tisu lemak daripada pengoksidaan. Lapisan ketiga kulit, tisu subkutaneus, dibuat banyak sel lemak, yang menyimpan kulit menjadi pejal.

*Sebagai antioksidan yang kuat, vitamin E menghapuskan radikal bebas atau toksin dari badan. Radikal bebas menyebabkan pengoksidaan dalam badan, yang menyebabkan kerosakan pada tahap sel. Menurut laman web Penjagaan Kulit yang sihat, “Pertama sekali, kerana aktiviti antioksidan, vitamin E adalah penting dalam melindungi sel-sel kulit daripada cahaya ultraungu, pencemaran, dadah, dan unsur-unsur lain yang menghasilkan sel merosakkan radikal bebas.”

*Vitamin E juga meningkatkan penyerapan vitamin A, yang perlu untuk kulit yang sihat. Dadah yang banyak dan persediaan penjagaan kulit mengandungi vitamin A atau retinol, terbitan vitamin A, untuk memperbaiki kulit.

Vitamin E dan Struktur Kulit
Minyak vitamin E sering disyorkan untuk kepudaran atau menghapuskan parut. Manakala pakar bedah banyak menyarankan menggunakan minyak vitamin E untuk parut pembedahan, terdapat sedikit bukti saintifik untuk menyokong kepercayaan.

 Parut terbentuk oleh kolagen dalam kulit dan satu bedah plastik, Dr Joel Studin, berpendapat bahawa vitamin E membantu dengan parut “dengan mengurangkan kekuatan tiga helai bahawa kolagen bentuk, menjadikan mereka lebih lembut dan lebih mudah dilentur teknikal, ia mengurangkan kekuatan silang-helai. ”

Minyak vitamin E juga salah satu cara untuk pudar bintik atau tompok hati. Tompok coklat ini mula muncul di muka dan tangan di sekitar umur 50 tahun dan adalah disebabkan oleh kerosakan matahari. Apabila digunakan ke atas kulit, vitamin E minyak membantu untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan dengan membuat kedutan dinampak.

Losyen vitamin E juga melindungi kulit daripada cahaya matahari. Negeri laman web The Skincare Sihat, “losyen ini melindungi lapisan epidermis kulit dari peringkat awal kerosakan cahaya ultraungu. Persediaan Vitamin E juga meningkatkan keberkesanan tabir suria.”

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂