BAGAIMANA CARA URUSKAN MASA : TIPS 2

kali ni nak share pasal uruskan masa bagi mereka yang bergelar WAHM iaitu working at Home Mother a.k.a bekerja dari rumah. mereka yang WAHM ini sangat penting untuk mengetahui bagaimana cara uruskan masa antara rumahtangga, anak anak, perniagaan yang di jalankan serta bermasyarakat. Iyerlah, takkan dah duduk di kawasan perumahan, tapi tak campur orang lak kan?

IMG-20150306-WA0049

Hari ini saya nak share bagaimana cara uruskan masa untuk bermasyarakat tanpa mengganggu perniagaan/pekerjaan yang kita lakukakan. Kebiasaanya, jika AJK Taman perumahan atau kawasan tempat tinggal kita aktif menjalankan aktiviti bermasyarakat, kita pasti akan terlibat juga. Atau hanya tengok dan biarkan aktiviti itu berlaku. Saya juga memilih sesetengah aktiviti yang tidak bertindih dengan aktiviti lain seperti hadiri kelas Shaklee, atau pulang ke kampung menjenguk ibu bapa dan mertua, mungkin juga aktiviti sendiri bersama keluarga.

Kebiasaannya, aktiviti yang biasa di lakukan ialah majlis yasin yang mungkin setiap minggu, atau 2 minggu sekali, atau sebulan sekali. Dan kita akan diberitahu awal oleh Ketua Taman atau ketua kampung mengenai tarikh tarikh majlis yassin akan di jalankan. Ada juga aktiviti rewang, kendarat, ojakan, atau aktiviti setahun sekali seperti sambutan Maulidur Rasul. seperti gambar di atas, saya berjaya luangkan masa untuk menyertai perarakan ini..hik hik..pertama kali saya join selepas 3 tahun duduk di taman perumahan ini.

Bagaimana cara uruskan masa ini?;-

  1. Pastikan kita ada kalendar samada dalam diari, kalendar meja atau pun notebook kita.
  2. Catat segala tarikh tarikh yang aktiviti itu akan dijalankan
  3. selalunya bila hujung minggu, akan ada 1 atau 2 aktiviti yang bertembung, jadi pastikan anda memilih yang penting untuk anda
  4. jika aktiviti itu ialah majlis perkahwinan/potong jambul/yassin dan kita tidak dapat menghadirkan diri, kita boleh berjumpa sehari awal dengan tuan rumah untuk meminta maaf atas ketidakhadiran kita pada harinya. Ia menunjukkan kekesalan kita kerana tidak boleh hadirkan diri.
  5. Nyatakan tidak jika memang tidak dapat mengikuti aktiviti tersebut dari menyatakan Insya Allah. kerana, maksud Insya Allah itu ialah dengan izin Allah untuk hadirkan diri. Ia akan membuatkan tuan rumah rasa “hah..macam nak datang je tu.dah cakap Insya Allah”.
  6. cuba hadiri aktiviti yang tidak memakan masa yang lama seperti hadiri kelas agama yang diadakan di surau. selalunya sekitar 1-2 jam saja. Kalau di Johor ni, ada penceramah atau ustaz/ustazah yang di khaskan dan dijadualkan membuat kelas agama di taman taman perumahan mengikut hari yang telah ditetapkan. Penceramah ini selalunya dari Jabatan Agama Islam, Pogram Sakinah dan juga ada dari pihak KEMAS. anda pilih dan luangkan masa. taklah asyik dengan perniagaan je kan?

Jadi, bagaimana pula cara anda uruskan masa anda? terus ikuti blog saya untuk mengetahui apa lagi tip tips dan cara menguruskan masa yang lain. saya dah share di TIPS NO 1 dan ini yang kedua.

 

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

                                                instagram : damia_pitshop

APA ITU DIABETES

kita sudah biasa mendengar penyakit “diabetes” yang sekarang ni bukan saja orang tua atau dewasa yang menghidapinya, akan tetapi kanak kanak juga sudah dikesan mempunyai penyakit merbahaya ini. Akan tetapi, apakah kita tahu apa itu diabetes?  apakah gejala yang sebabkan diabetes? siapa yang mudah mendapat diabetes? Ingat ye, tidak semestinya orang yang berbadan besar saja yang berpotensi menghidap diabetes. tetapi orang yang kurus juga mungkin penghidap diabetes.

diabetes

APA ITU DIABETES?

Diabetes adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh paras gula dalam darah yang tinggi. Paras gula dalam darah ini dikawal oleh hormon utama yang disebut Insulin. Insulin membantu badan anda untuk menggunakan serta menyimpan glukos yang datang daripada makanan. Penyakit ini telah diketahui sejak dulu lagi. Malah, sejarah tamadun Mesir, India, China dan Yunani telah merekodkan yang tanda tanda penghidap diabetes ialah rasa dahaga yang melampa atau kerap membuang air kecil. Pakar perubatan India pula mengenal pasti yang penyakit Diabetes ini mempunyai 2 jenis dan nama lain bagi Diabetes ini ialah kencing manis atau pancur air. Nanti saya terangkan lebih lanjut mengenai 2 jenis Diabetes untuk pengetahuan am kita.

2 jenis Diabetes yang biasa dihidapi pesakit ialah :-

  1. Diabetes Mellitus(bersandarkan insulin). Ia kerana badan tidak dapat menghasilkan insulin yang diperlukan. Ia berpunca daripada kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Diabetes jenis ini juga dikenali sebagai Diabetes awal remaja kerana penghidap jenis ini biasanya mendapat simptom penyakit semasa kanak kanak atau remaja. Disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semula jadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.
  2. badan masih mampu menghasilkan insulin tetapi tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh. Insulin juga tidak dapat digunakan dengan sebaiknya untuk terus membantu tubuh berfungsi dengan baik. Memandangkan terdapat sedikit sebnyak insulin dari pankreas, ia boleh dikawal secara pemantauan pengambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam dan pengambilan ubat secara makan mahupun suapan ( suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan sampingan yang serius kepada pesakit).

 

Diabetes Melitus atau secara amnya dikenali sebagai diabetes, merupakan satu penyakit kronik (tidak boleh pulih sepenuhnya) dan hampir 8 ata 9% masyarakat dewasa di Malaysia menghidap penyakit ini.

REVIEW FILEM GOOSEBUMPS

Hah, korang dah tengok Filem Goosebumps? filem ini saya kategorikan sebagai komedi seram dan ianya sesuai ditonton oleh sekeluarga. Cuma ada 3 4 scene yang tak berapa sesuai untuk tontonan anak anak kecik. ni kes part part yang bercium tuelah. Saya nak review filem Goosebumps ini untuk anda semua. Tapi perlu ingat ye, ini adalah review dari saya yang bukan arif pasal filem.

GOOSEBUMPS

Filem Goosebumps ini adalah lakonan Jack Black sebagai R.L.Stine, Dylan Minnette sebagai Zach, Odeya Rush sebagai Hannah(dia nak cute dan polos dalam filem ni, he he he) serta Ryan Lee sebagai Champ. ini adalah pelakon utama filem ini dan dibantu juga oleh pembantu pembantu watak yang lain. Filem ini lebih santai dan tidak terlalu menyeramkan seperti treler filem yang ditayangkan di televisyen. perkembangan setiap watak pun tidak terlalu menarik dan tidak berkembang. Kekadang seakan boleh agak apa yang akan berlaku pada scene scene yang selepas itu.

Filem Goosebumps ini menceritakan bagaimana seorang lelaki bernama Zach yang risaukan Hannah yang mempunyai seorang ayah yang begitu garang pada awal pertemuannya sebagai jiran baru. Zach merasakan yang dia sudah jatuh hati dengan Hannah dan mengambil berat pada apa yang akan berlaku pada Hannah bila dimarahi oleh ayahnya. Sehinggakan pada satu malam, Zach menyelinap masuk ke dalam rumah Hannah (walaupun telah diberi amaran oleh ayah Hannah untuk menjauhi rumahnya). Di sini bermula ceritanya apabila Zach telah membuka salah satu buku yang dikunci dan tanpa diketahui olehnya yang buku itu mempunyai “nyawa” yang tersendiri. Selebihnya, anda tengoklah sendiri..ha ha ha ha…

Plot plot yang saya rasakan tidak berkembang ialah lakonan pembantu sebagai ibu kepada Zach dan coach yang cuba mengurat ibunya. serta watak watak Goosebumps tu yang saya rasa hanya dibuat banyak banyak untuk menimbulkan rasa seram atau untuk menunjukkan yang penulis buku ini telah menulis buku yang banyak. Faham tak faham? .

apa pun, cerita ni dari 5 bintang, saya kasi 3.5 bintang. kipidap!!.

KENAPA PERLU ADA PINGGAN MANGKUK MAHAL?

hah, ni kisah bukannya saya nak suruh puan puan beli pinggan mangkuk yang mahal mahal. keh keh keh..kang ada pula yang tunjuk entry ni pada suami masing masing sambil cakap” bang, abang nak tahu tak kenapa perlu ada pinggan mangkuk mahal kat rumah kita ni”?. ha ha ha ha..nayalah saya dibuatnya.tak pasal pasal saya lak di marahi suami suami.

image dari Google

image dari Google

ini salah satu pinggan mangkuk mahal yang berjenama tau! Apa, ingat handbag, kasut, jam je yang ada jenama? Pinggan mangkuk pun ada tau. Hanya peminat pinggan mangkuk je kenal apa jenama jenama yang top, yang asli, yang original, yang tiruan dan sebagainya. macam saya tak berapa kenal handbag mahal mahal ni, actually bukan mahal..tapi berjenama. Dulu kenal Bonia je, tu pun sebab masa bercinta merajuk, lepas tu boipren belikan jam Bonia. lepas tu jam tu macam tak berapa betul, g kedai jam. sekali tokey kedai tu cakap “wah..ni jam original Bonialah., bukan cikai cikai kat tepi jalan”. Masa tu, oh.jam ni berjenama rupanya..kih kih kih.

 

Macam tu juga kes pinggan mangkuk mahal ni. Ceritanya masa saya bekerja, ada seorang kawan ni suka jual pinggan mangkuk sampai beratus ratus harganya. ada yang jejak RM700 1 set!! masa tu saya belum berkahwin. Tau apa saya cakap? pergh…mahal nya. orang tahu ke pinggan mangkuk tu mahal? ni mesti kes kalau campak ke dinding, dinding pecah!! sambil ketawakan akak akak kat opis saya yang sibuk berkutu nak beli pinggan mangkuk mahal ni. Tapi, bila saya dah berkahwin baru saya tahu kenapa perlu ada pinggan mangkuk yang mahal ni walaupun cuma ada 1 set saja di rumah kita.

 

Mungkin ada orang yang hobinya menyimpan set pinggan mangkuk dan mempamerkan di almari sebagai hiasan. Apatah lagi jika set pinggan mangkuk tu limited edition. Ada juga yang memang style makan harian menggunakan set pinggan mangkuk tu. Bagi saya, saya membeli kerana saya rasa ia adalah satu penghormatan atau menghargai tetamu yang datang ke rumah kita. Kalau kita dah biasa makan menggunakan pinggan mangkuk plastik atau melamine, apa salahnya bila ada tetamu datang apatah lagi tetamu tu jarang sekali datang ke rumah kita, kita hidangkan hidangan dengan pinggan mangkuk yang cantik. Menghargai tetamu tu di sukai oleh Rasulullah tau. Bahkan ada yang berkata, tetamu datang rumah tu bagus, bila mereka balik, mereka bawa sekali dosa dosa kecil kita pergi juga.

 

Selain itu, kekadang ia ada satu terapi bagi isteri isteri bila melihat pinggan mangkuk yang design dan rekabentuk nya yang unik. Tidak seperti dulu, pinggan mangkuk memang bulat. Bezanya cuma piring kecil sikit, pinggan makan besar sikit, mangkuk hidangan ada kedalaman yang berbeza. Tapi kini pelbagai bentuk yang ada. Empat segi, oktagon, tiga segi, bentuk daun dan sebagainya. Ia menarik hati para isteri untuk membelinya, apatah lagi nafsu perempuan ni suka pada benda benda yang cantik. Jadi, jangan dipelikkan kenapa perempuan asyik membeli dan membeli walaupun ada antaranya tidak pernah digunakan. Bila ada kenduri atau yassin, atau majlis tertentu pinggan dan cawan polisterin juga guna. Keh keh keh.

BAGAIMANA CARA URUSKAN MASA : TIPS 1

kadang kadang, suri rumah yang bekerja dari rumah macam saya ni, atau yang glamer work at home mother (WAHM) ni perlu bergelut dengan masa. Sebab, semua orang ada 24 jam. awak suri rumah biasa, atau awak suri rumah yang bekerja, atau awak suri rumah yang jaga anak orang lain, kita tetap ada masa 24 jam. entry hari ni, saya nak berkongsi rahsia bagaimana cara uruskan masa di rumah. Mungkin rahsia uruskan masa ini boleh digunakan untuk mereka yang bekerja di pejabat juga.

Entry bagaimana cara uruskan masa Tips 1 ini, saya ingin berkongsi mengenai pengurusan lauk yang bakal di masak. Saya selalunya beli sayur sayur seminggu sekali di Pasar Tani atau Kipmart/kedai runcit. Sebab saya jenis malas pergi kedai hari hari. Selalunya saya akan fikir menu yang saya akan masak setiap hari, dan baru beli sayur dan bahan bahan masakan yang berkenaan. Di sinilah rahsia bagaimana cara uruskan masa yang saya nak kongsi.

 

  1. Fikir masakan/ lauk yang kita nak masak setiap hari.
  2. Pilih sayur dan bahan bahan sampingan yang perlu ada untuk dimasak seperti kiub ayam, garam, ikan bilis, udang kering, belacan, lada cili dan sebagainya.
  3. asingkan sayur dan seeloknya disiang dan dibasuh terus mengikut jenis masakan yang kita akan masak.

ini contoh bagaimana saya mengasingkan lauk serta bahan/rencah masakan mengikut jenis lauk yang akan saya masak.
Slide2

saya terus siang sayur kacang buncis ni dan letak sekali bahan di dalam plastik kecik. Bawang merah, bawang putih, ikan bilis. telur tak bolehlah masukkn sekali. nanti pecah lak. Jadi, bila nak masak, hanya tinggal tumis je bahan bahan tu…nak hiris boleh, nak tumbuk pun boleh..opsss, jangan lupa ye basuh semua sekali. keringkan baru di bungkus.

 

 

Slide5

ini pula sayur bayam. Ia boleh jadi saya nak masak bayam goreng gitu saja atau bayam goreng belacan. bestkan? kalau tiba tiba ada tetamu datang, mesti cepatkan kita untuk beri hidangan ringkas pada tetamu.

 

Slide3

Nama je kubis goreng. Kekadang saya letak telur atau saya buat sup sayur. Atau orang kata masak air, atau juga masak bening. Ringkas sangat lauk lauk untuk anak anak saya.

 

 

Slide4

Ini pula sayur chap chai atau saya gunakan untuk masak sup sayur. Bahan rencah pun dah siap. LAgi 5 min suami nak sampai rumah pun, kita siap dah masak!! masih panas lagi lauk. lagi sedap di makan dengan nasi panas. suami mesti senyummmmm je.

 

 

uruskan masa

inilah lauk untuk 4 hari untuk saya. Ringkas je sebab kalau suami kerja siang, hanya saya dan anak anak je makan tengahari. anak anak pun ada kuah untuk dimakan dengan ayam goreng atau ikan goreng.

 

Slide6

 

Dah siap siang dan asingkan semua sayur, jangan lupa letak dalam bekas plastik atau macam saya ni, guna plastik wrap untuk elak kena air atau sayur cepat layur. bestkan?

hah, bagaimana cara uruskan masa ikut gaya saya ni? Best tak? kalau nak lagi, komen saya nak!!!! nanti saya share lagi.

bukan susah kan? cuma kita kena pandai urus masa kita sendiri. siapa kata suri rumah tak perlu uruskan masa? Ish banyak lagi perkara yang perlu kita buat. memang betul betul kena pandai uruskan masa.

*********************************************************************

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

                                                instagram : damia_pitshop