PENYUSUAN SUSU IBU – SATU FENOMENA???

download (1)

 

sudah lama saya tidak bercerita berkenaan susu ibu…oh, satu perkara yang saya sangat suka melakukannya..Alhamdulillah, perjalanan penyusuan saya sehingga 2 tahun sangat-sangat lancar..tetapi, ada orang terpikir, adalah penyusuan susu ibu ini hanya merupakan satu fenomena?/ alah, tak lama lagi, 2 3 tahun tu, senyaplah pasal kempen penyusuan susu ibu..satu fenomena lah katanya…ikut trend…tahukah anda semua?

untuk mengasuh dan membesarkan anak-anak berubah dari semasa ke semasa.  Pada suatu ketika, menyusukan anak dengan susu badan adalah satu hal yang biasa dapat dilihat di mana-mana.  tetapi, amalan itu seakan lenyap bila ibu-ibu mula menyusuakn anak dengan susu buatan yang dimuatkan dalam tin. Membeli susu tin menjadi satu kemegahan dalam sesebuah rumahtangga.

penyusuan ibu

 

sejak akhir-akhir ini, para doktor telah menyarankan ibu-ibu supaya kembali kepada tradisi lama, menyusukan anak dengan susu badan. saranan yang dibuat oleh golongan perubatan ini sudah semestinya mempunyai alasan-alasan yang logik dan berfaedah.

Bagi ibu-ibu muda dan bakal-bakal ibu, besar kemungkinannya menghadapi dilema dalam pemilihan cara menyusukan anak, mahu disusui sendiri atau mahu diberikan susu formula.

nantikan post terbaru saya mengenai manfaat penyusuan susu ibu 🙂

DAPAT 12OZ SEKALI PAM DENGAN SET PENYUSUAN

download (1)

 

Pengalaman saya dengan SHAKLEE adalah sesuatu kenangan yang terindah…

bermula dengan pencarian milk booster untuk pastikan impian penyusuan 2 tahun tercapai, akhirnya saya bertemu dengan shaklee..

sebelum mencari milk booster secara “express” atau “moden”, saya telah mencuba milk booster secara alami…mungkin satu alasan atau “ala, malas sebenarnya tu”, pucuk sayur2, sayuran hijau, lobak putih, ulam-ulaman, agak “membebankan” bagi saya yang duduk di bandar dan bekerja..nak harapkan semuanya ada di kantin tempat kerja, jauh sekali..kekadang, sayur pun x de dihidangkan…cmnelah nak dapat pemakanan seimbang..hu hu hu..

dan pencarian di internet mula dijalankan…setelah pelbagai usaha untuk meningkatkan pengeluaran dan pastikan perjalanan penyusuan itu lancar tidak berhasil secara alami, saya memilih shaklee sebagai testing dari saya…

set budget dengan harga bawah rm100, saya rasa “kalau x berjaya gak, x rugi beli”…dengan keyakinan dan tips yang diberikan, saya mula istiqamah…

B complex, alfalfa, vitalea dan vitamin C…itu 4 produk supplement yang saya ambil…perasaan saya???? tidak saabar time pam…menantikan sesuatu yang bakal terhasil…2 hari pertama, tidak menampakkan hasil..kepala jadik sakit x tau kenapa…bila diadukan pada si penjual, oooo saya kurang minum air…hari ketiga….trengggggg….saya terkejut….botol susu hampir penuh….kanan kiri jejak 4 oz….hati dah mula bling blingggg…..terus sms penjual….excited nak tunggu time utk next pumping…mula rasa ohhh..kena minum air masak ni….dan minum air masak, atas dasar rasa tanggungjawab utk berikan yang terbaik untuk anak…

 

masuk seminggu…..alhamdulillah…saya maintain dapat 12oz sekali pam dan kekadang lebih…Allah beri rezeki….dan part best, x sempat 3 jam, breast dah mula sakit dan susu dah mula mengalir sendiri..Allahu Akhbar!!!!….kita usaha, kita istiqamah dan kita yakin…Allah beri rezeki melalui pengambilan shaklee…

dan sehingga kini, pada umur zafran 2 tahun 10 bulan, susu badan saya masih ada dan zafran masih menyusu…syukurrrr..syukurrrr…alhamdulillah.. :)..

 

Image0042

Image0041

P1071615

 

stok setiap minggu yang perlu dihantar pulang ke rumah mak untuk menumpang freezer…peti sejuk di rumah sewa selalu penuh…:)..

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

anda berminat ingin mengetahui rahsia saya???..hubungi saya :-

email : admin@damiapitshop.com

sms/call/whatsapp : 013 7374958

anda juga boleh mendapatkan produk shaklee secara terus berjumpa dengan saya di bandar kota tinggi, dan sekitarnya :).

Supplement Dari Shaklee Untuk Otak Cergas

Setiap ibu dan ayah pasti inginkan anak mereka mempunyai tahap intelektual yang tinggi, berpotensi, bijak, kreatif, rajin belajr dan seronok membaca. memang tidak dinafikan yang cemerlang dalam pembelajaran memberikan peluang yang cerah untuk masa depan anak anda, namun itu sahaja tidak memcukupi tanpa nutrisi yang baik juga penting dalam perkembangan tahap intelektual anak-anak.
 
Berdasarkan penyelidikan yang dibuat, di bawah merupakan beberapa nutrien penting dalam perkembangan tahap intelektual anak-anak.
 

MULTIVITAMIN :
– ia memberikan asas nutrien yang penting untuk perkembang otak dan tumbesaran yang sihat. Ia mengandungi vitamin perlu seperti B complex yang membantu untuk meningkatkan daya ingatan dan sistem saraf yang baik.

VITAMIN C :-

– ia membantu dalam menguatkan sistem imun yang penting untuk kanak-kanak kekal sihat dan cemerlang dalam pembelajaran mereka. ia membantu dalam mencegah jangkitan dan demam selsema yang sering menyerang murid-murid sekolah. Vitamin C juga perlu untuk mengekalkan integrasi antara sel-sel dan menyokong kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan peredaran darah di kalangan kanak0kanak yang sedang membesar.

OMEGA-3 ;-
– sebahagian besar daripada otak terbina daripada lemak “baik” yang juga dikenali sebagai asid lemak omega-3. Kajian menunjukkan yang diet yang kaya dalam omega 3 boleh meningkatkan keupayaan belajar, kemahiran menaakul atau menyelesaikan masalah, meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta perhubungan antara sel otak. Omega 3 juga menunjukkan dapat menyokong keseimbangan emosi dan sikap yang positif, dan membantu dalam meningkatkan daya ingatan semasa mereka tua kelak.

LECITHIN ;-
– lecitihin soya merupakan sumber utama kolina yang merupakan komponen neurotrasnmitter asetilkolina yang terlibat dalam proses penghantaran mesej ke otak dalm sistem saraf. Akademi sains kebangsaan telah mengiktiraf yang kolina merupakan sumber penting dalam diet seharian kerana pelbagai khasiat yang dimiliki terutamanya untuk kesihatan otak.

PROTEIN BAIK ;-

– protein baik membantu untuk menyuburkan otak. asid amino yang diperolehi daripada protein diperlukan untuk neurotransmitter. Protein juga merupakan blok blok sel yang terbina di dalam tubuh termasuklah sel-sel imun, sel-sel darah merah, enzim, otot-otot dan tulang yang diperlukan untuk tumbesaran yang sihat.

 psst…..inginkan produk berkenaan?.boleh hubungi saya…


nama ; Siti Noriza Binti Saleh
fb : http://www.facebook.com/sitinorizasaleh
email : damia_pitshop@yahoo.com
sms/call/whatsapp : 013 7374958

jika anda ingin mendapatkan produk ini secara terus, saya berada di kota Tinggi..ya,,,saya pengedar shaklee di kota tinggi, johor…Boleh COD di bandar Kota tinggi dan kawasan sekitarnya
🙂

Tandem Nursing – Cara Untuk Menjayakannya

Bagi mereka yang ingin menjayakn tandem nursing, ianya adalah satu cabaran yang sangat kuat dan perlu ditempuhi oleh ibu dengan penuh kesabaran dan komitmen yang tinggi…

Ibu perlu menjaga diri dengan makan makanan yang berkhasiat, kerapkan penyusuan, minum air dalam kuantiti yang betul dan daptkan rehat yang secukupnya. Selain itu, ibu harus menjauhi minuman berkafien dan melakukan senaman ringan setiap hari sekurang-kurangya sekali.  Ia membantu ibu tidur lebih lama dan mudah terjaga di waktu malam.

Ibu harus mempersiapkan diri dengan ilmu penyusuan secukupnya sejak dari awal agar dapat memastikan si manja menikmati khasiat susu ibu tanpa ada yang perlu bercerai susu. Ibu harus kuat, tidak mudah terpengaruh dengan kata-kata orang dan paling penting, suami turut perlu mempunyai ilmu penyusuan agar mampu menyakan tandem nursing.  Ibu perlu banyak bersabar dengan karenah permata hati.  kepercayaan pada diri sendiri penting kerana semua ibu mampu menyusukan anak mereka walau berapa bilangnnya.

antara langkah langkah penting yang perlu ibu tahu :-

1) AMAL PEMAKANAN TINGGI KHASIAT
– Dalam usaha membekalkan susu berkualiti, ambil manakan sihat seperti daging, buah-buahan, sayur-sayuran , bijirin penuh dan produk tenusu.  Makanan diambil perlulah mengandungi protein, besi, kalsium, asid folik dan zink yang tinggi.  makanan ringan seharusnya dihadkan.  Juga jangan lupa minum lebih banyak air.

2)TETAPKAN GILIRAN ATAU SERENTAK?
– dalam beberapa hari pertama, ibu pasti mahu bayi mendapat khasiat susu terutamanya kolostrum yang diperlukan.  setelah susu matang terhasil, anda boleh menyusukan kedua-dua anak mengikut giliran mahupun secara serentak.

3) KENAL PASTI POSISI BERSESUAIAN
– ibu boleh mengaplikasikan pelbagai posisi.  Anda boleh memegang kedua-dua anak dalam posisi cradle hold atau football hold atau menggabungkannya. Antara lain anda boleh praktikkan posisi semi-reclined atau sambil berbaring.  Apa pun posisinya, anda tahu mana yang sesuai dan selesa untuk diri sendiri.

4) BERTENANG
– Susukan bayi dalam keadaan tenang agar ana dan anak-anak kekal selesa sepanjang sesi penyusuan berlansung.

5) MINTA TOLONG
– Mintalah pertolngan daripada suami, ibu, ibu mertua atau pembantu rumah untuk bermain dan mengalih perhatian anak yang tua sewaktu menyusukan bayi.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂