TIPS UNTUK BADAN KEKAL BERTENAGA SEMASA BULAN PUASA

Selamat Berpuasa untuk seluruh Umat Islam!!! hari ni, kak ct nak berkongsi pada anda semua tips badan kekal segar dan bertenaga ketika berpuasa. Macam suami kak ct cakap ” bulan puasa ni bukan lapar yang jadi masalahnya, tetapi rasa ngantuk dan tak bermaya tu yang menjadi cabaran utamanya”. hah, siapa setuju dengan suami kak ct ni? Jadi, kak ct belek belek majalah I sihat dan terjumpa artikel berkenaan Tips badan kekal segar dan bertenaga ketika berpuasa.


BERSAHUR DAN BERBUKA DENGAN MENU SIHAT YANG SEIMBANG
makanan untuk bersahur dan berbuka sebaiknya terdiri daripada 50-60% kandungan karbohidrat, 10 – 20% protein, 20-25% lemak, ditambah dengan vitamin dan mineral dari sayur sayuran dan buah buahan. Selain daripada vitamin dan mineral, serat yang terkandung dalam buah dan sayuran amat bermanfaat dalam melancarkan proses buang air besar.

Read more

5 TIPS JAGA KECANTIKAN MATA

eh akak ni. tetiba nak kasi Tips Jaga Kecantikan Mata pula.. mata akak cantik ke?? Alhamdulillah, masih boleh nampak orang. he he he. Tapi panduan ni khas untuk mereka yang suka bermake up atau bersolek. Akak simple je. pakai bedak ngn lipstik sudah…

penjagaan kecantikan mata

penjagaan kecantikan mata

5 TIPS JAGA KECANTIKAN MATA

  1. Apabila anda memakai maskara, JANGAN rendahkan dagu kerana ia boleh menyebabkan maskara kita tu terkena pada kelopak mata.
  2. Usah pakai maskara pada bulu mata yang bawah. Ia akan menyebabkan terjadinya bayangan di bawah mata dan solekan kelihatan lebih gelap.
  3. Kalau kita nak penampilan lebih lembut, nampak ayuuu (konon), gunakan maskara berwarna coklat.
  4. Jaga mata kita dengan lembut kerana ia adalah bahagian wajah yang paling sensitif. Cuci dengan berhati hati dan jangan gosok dengan kasar.
  5. Gunakan jari manis untuk menyapukan pelembap atau concealer. Jari ini akan memberikan tekanan sedikit pada kulit.

ha, korang ikutlah tips jaga kecantikan mata ni. Penat akak taip semula dari Majalah Rapi tau, Khas untuk korang.

1 HARI, 1 TIPS!!

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

 instagram : damia_pitshop

 

CARA HILANGKAN JERAWAT DENGAN SEGERA

Jerawat??? Pasti yang tidak suka adanya jerawat di muka kan? lagi lagi yang nak hadiri temuduga atau nak sambut hari bahagia ialah HARI PERKAHWINAN!. mesti kelam kabut cari cara hilangkan jerawat dengan segera kan?? alah, macam akak tak tahu..akak dulu pun macam tu..kih kih kih.

beauty portrait

Jangan risau..akak akan share cara hilangkan jerawat dengan segera.. hah, korang nak petua cara orang lama atau nak cara akak??? nak dua dua?? OMG..korang memang tamak haloba… Tapi sebab hari ni akak baik hati, akak bagi 2 2 cara,…kan kan kan…meh cakap ramai “akak ct yang comel dan baik!!”..

Cara orang lama :-

badam

oats

kenai 2 barang kat gambar atas ni?? hah, badan dan oat. nak buat apa 2 barang ni kak?>?? inilah salah satu petua cara hilangkan jerawat dengan segera. iaitu dengan tumbuk badan hingga halus dan gaul dengan aot. letakkan air atau toner sikit untuk mudah kita sapu kat muka nanti.  Buat ala ala pakai masker tu tau. kasi dia kering dulu kat muka, baru cuci dengan air suam. hah, lepas tu buat hari hari. jangan selang sebulan lak. Bukan setakat jerawat akan lari dari muka kita dik, kulit muka pun jadi halusssss licin dan gebuss.. hah…baru 1 petua akak kasi..belum petua lain..

ok bai….

 

 

eh nape?? nak yang versi akak pulak???? ko memang tamak dikkk….yerlah yerlah..akak bagi cara hilangkan jerawat dengan cepat versi akak pulak.

SR vitamin c 500mg

akak guna ni je.. makan 2 biji sehari , lepas tu sebelah makan, akak hancurkan setengah dari tablet ni dan letak toner sikit, lepas tu akak letak je kat mana jerawat tu dok kat muka akak ni. Esok kecut dah jerawat tu..simple.. akak suka je simple simple. Nak buat kerja remeh remeh tu alahai. Kelam kabut nak uruskan family, anak anak, biz akak lagi.

Hah, ikut koranglah nak guna cara hilangkan jerawat dengan segera yang mana satu, akak kasi cadangan je. Tapi, kalau yang nak beli Sr Vitamin C ini, klik je gambar kat bawah ni ;- oh ya, pembelian online ni korang boleh bayar menggunakan kad debit atau kad kredit. tapi kalau risau, meh cari akak. he he he.

buynow_off

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

 instagram : damia_pitshop

RAHSIA KATE MIDDLETON BOLEH KURUS

Ramai yang kagum dengan penampilan Duchess of Cambridge iaitu Kate Middleton. Lagi lagi masa beliau baru lepas bersalin. muka berseri seri, pakai kasut tumit tinggi lagi. Akak pun jeles tau. iyerlah, 99% kalau kita baru lepas bersalin, semua berkain batik dan pakai baju sejuk. tapi beliau, steady je. Pakai gaun lagi. semua orang tertanya tanya apa rahsia Kate Middleton boleh kurus atau boleh maintain kurus.

rs_634x1024-131018052218-634-kate-middleton-duchess-catherine.ls.101813_copy

Ramai yang mengidam untuk memiliki bentuk tubuh badan seperti beliau (akak pun..kih kih kih ) dan mencari apa rahsianya untuk kekal kurus. Hah,ni akak terjumpa satu artikel menceritakan rahsia Kate Middleton boleh kurus. Rahsianya ialah :-

  • Beliau hanya mengambil jus hijau pada waktu pagi.
  • Beliau menikmati jus sayur atau buah buahan hijau segar yang dikisar

katanya, ia mampu menurunkan berat badan dengan pantas. Malahan minuman itu juga sihat dan memberi tenaga untuk tubuh badan. Itulah amalan yang Kate Middleton lakukan setiap hari. Hah, apa lagi. Buat dan amalkan hari hari tau.

Letih nak blender buah hari hari..buah hijau segar pulak tu. kih kih kih. kat sini yang buah segar apa ye? Sayur pun layu layan. hu hu hu.

akak amik jugalah jus buah dan jus sayur. lepas tu akak amik juga lecithin dan alfalfa. mana tau, sayur dan buah dah kehilangan % nutrisinya, akak top up dengan suplemen pula. ye tak?

set kurus

ni lah 2 suplemen yang akak ambil hari hari. jenis tekak tak boleh terima sayur sayur., he he he.

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

 instagram : damia_pitshop

PETUA : HILANGKAN PARUT DI MUKA

1722444-kayu-manis-780x390

hai hai…akak berjaya untuk hari kedua…nak share petua kat korang. hari ni akak share petua bagaimana nak hilangkan parut dimuka. parut ni mungkin sebab terhiris daun ke, yerlah kekadang kan ada yang suka gesel gesel dengan daun, keh keh keh. Atau bekas jahitan , terhiris luka gitu… INGAT!!! GUNAKAN YANG SEMULAJADI tau…bukan yang beli kat kedai jenis serbuk serbuk tu…tak ori…

yang ni pun petua simple dan akak pasti korang biasa dengar petua untuk hilangkan parut di muka guna kayu manis ni. caranya ialah :-

  • hancurkan 1 2 kayu manis menjadi serbuk. tumbuk boleh, blender boleh- tapi patah patahkan dulu jadi kecik baru korang blender tau.
  • lepas tu campurkan dengan bedak sejuk. kalau korang ada bedak sejuk Mok Cun lagi best..keh keh keh..best kan cter Mok Cun tu..Inspirasi nak berniaga.
  • gaul dengan sedikit air sehingga menjadi likat atau senang disapu dimuka.
  • tunggu sehingga kering di muka. dok bawah kipas pun best..Jangan gerak gerak…guna ala masker tu.
  • agak agak dah kering, cucilah dengan air bersih..
  • INgat!!! amalkan selalu…selain untuk parut, ia juga bagus untuk hilangkan bintik bintik hitam di muka..

 

cuba!!!! Jangan tak cuba!!!!..

tunggukan petua petua akak yang lain ye :)

 

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

instagram : damiapitshop

 

BAGAIMANA CARA URUSKAN MASA : TIPS 2

kali ni nak share pasal uruskan masa bagi mereka yang bergelar WAHM iaitu working at Home Mother a.k.a bekerja dari rumah. mereka yang WAHM ini sangat penting untuk mengetahui bagaimana cara uruskan masa antara rumahtangga, anak anak, perniagaan yang di jalankan serta bermasyarakat. Iyerlah, takkan dah duduk di kawasan perumahan, tapi tak campur orang lak kan?

IMG-20150306-WA0049

Hari ini saya nak share bagaimana cara uruskan masa untuk bermasyarakat tanpa mengganggu perniagaan/pekerjaan yang kita lakukakan. Kebiasaanya, jika AJK Taman perumahan atau kawasan tempat tinggal kita aktif menjalankan aktiviti bermasyarakat, kita pasti akan terlibat juga. Atau hanya tengok dan biarkan aktiviti itu berlaku. Saya juga memilih sesetengah aktiviti yang tidak bertindih dengan aktiviti lain seperti hadiri kelas Shaklee, atau pulang ke kampung menjenguk ibu bapa dan mertua, mungkin juga aktiviti sendiri bersama keluarga.

Kebiasaannya, aktiviti yang biasa di lakukan ialah majlis yasin yang mungkin setiap minggu, atau 2 minggu sekali, atau sebulan sekali. Dan kita akan diberitahu awal oleh Ketua Taman atau ketua kampung mengenai tarikh tarikh majlis yassin akan di jalankan. Ada juga aktiviti rewang, kendarat, ojakan, atau aktiviti setahun sekali seperti sambutan Maulidur Rasul. seperti gambar di atas, saya berjaya luangkan masa untuk menyertai perarakan ini..hik hik..pertama kali saya join selepas 3 tahun duduk di taman perumahan ini.

Bagaimana cara uruskan masa ini?;-

  1. Pastikan kita ada kalendar samada dalam diari, kalendar meja atau pun notebook kita.
  2. Catat segala tarikh tarikh yang aktiviti itu akan dijalankan
  3. selalunya bila hujung minggu, akan ada 1 atau 2 aktiviti yang bertembung, jadi pastikan anda memilih yang penting untuk anda
  4. jika aktiviti itu ialah majlis perkahwinan/potong jambul/yassin dan kita tidak dapat menghadirkan diri, kita boleh berjumpa sehari awal dengan tuan rumah untuk meminta maaf atas ketidakhadiran kita pada harinya. Ia menunjukkan kekesalan kita kerana tidak boleh hadirkan diri.
  5. Nyatakan tidak jika memang tidak dapat mengikuti aktiviti tersebut dari menyatakan Insya Allah. kerana, maksud Insya Allah itu ialah dengan izin Allah untuk hadirkan diri. Ia akan membuatkan tuan rumah rasa “hah..macam nak datang je tu.dah cakap Insya Allah”.
  6. cuba hadiri aktiviti yang tidak memakan masa yang lama seperti hadiri kelas agama yang diadakan di surau. selalunya sekitar 1-2 jam saja. Kalau di Johor ni, ada penceramah atau ustaz/ustazah yang di khaskan dan dijadualkan membuat kelas agama di taman taman perumahan mengikut hari yang telah ditetapkan. Penceramah ini selalunya dari Jabatan Agama Islam, Pogram Sakinah dan juga ada dari pihak KEMAS. anda pilih dan luangkan masa. taklah asyik dengan perniagaan je kan?

Jadi, bagaimana pula cara anda uruskan masa anda? terus ikuti blog saya untuk mengetahui apa lagi tip tips dan cara menguruskan masa yang lain. saya dah share di TIPS NO 1 dan ini yang kedua.

 

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

                                                instagram : damia_pitshop

BAGAIMANA CARA URUSKAN MASA : TIPS 1

kadang kadang, suri rumah yang bekerja dari rumah macam saya ni, atau yang glamer work at home mother (WAHM) ni perlu bergelut dengan masa. Sebab, semua orang ada 24 jam. awak suri rumah biasa, atau awak suri rumah yang bekerja, atau awak suri rumah yang jaga anak orang lain, kita tetap ada masa 24 jam. entry hari ni, saya nak berkongsi rahsia bagaimana cara uruskan masa di rumah. Mungkin rahsia uruskan masa ini boleh digunakan untuk mereka yang bekerja di pejabat juga.

Entry bagaimana cara uruskan masa Tips 1 ini, saya ingin berkongsi mengenai pengurusan lauk yang bakal di masak. Saya selalunya beli sayur sayur seminggu sekali di Pasar Tani atau Kipmart/kedai runcit. Sebab saya jenis malas pergi kedai hari hari. Selalunya saya akan fikir menu yang saya akan masak setiap hari, dan baru beli sayur dan bahan bahan masakan yang berkenaan. Di sinilah rahsia bagaimana cara uruskan masa yang saya nak kongsi.

 

  1. Fikir masakan/ lauk yang kita nak masak setiap hari.
  2. Pilih sayur dan bahan bahan sampingan yang perlu ada untuk dimasak seperti kiub ayam, garam, ikan bilis, udang kering, belacan, lada cili dan sebagainya.
  3. asingkan sayur dan seeloknya disiang dan dibasuh terus mengikut jenis masakan yang kita akan masak.

ini contoh bagaimana saya mengasingkan lauk serta bahan/rencah masakan mengikut jenis lauk yang akan saya masak.
Slide2

saya terus siang sayur kacang buncis ni dan letak sekali bahan di dalam plastik kecik. Bawang merah, bawang putih, ikan bilis. telur tak bolehlah masukkn sekali. nanti pecah lak. Jadi, bila nak masak, hanya tinggal tumis je bahan bahan tu…nak hiris boleh, nak tumbuk pun boleh..opsss, jangan lupa ye basuh semua sekali. keringkan baru di bungkus.

 

 

Slide5

ini pula sayur bayam. Ia boleh jadi saya nak masak bayam goreng gitu saja atau bayam goreng belacan. bestkan? kalau tiba tiba ada tetamu datang, mesti cepatkan kita untuk beri hidangan ringkas pada tetamu.

 

Slide3

Nama je kubis goreng. Kekadang saya letak telur atau saya buat sup sayur. Atau orang kata masak air, atau juga masak bening. Ringkas sangat lauk lauk untuk anak anak saya.

 

 

Slide4

Ini pula sayur chap chai atau saya gunakan untuk masak sup sayur. Bahan rencah pun dah siap. LAgi 5 min suami nak sampai rumah pun, kita siap dah masak!! masih panas lagi lauk. lagi sedap di makan dengan nasi panas. suami mesti senyummmmm je.

 

 

uruskan masa

inilah lauk untuk 4 hari untuk saya. Ringkas je sebab kalau suami kerja siang, hanya saya dan anak anak je makan tengahari. anak anak pun ada kuah untuk dimakan dengan ayam goreng atau ikan goreng.

 

Slide6

 

Dah siap siang dan asingkan semua sayur, jangan lupa letak dalam bekas plastik atau macam saya ni, guna plastik wrap untuk elak kena air atau sayur cepat layur. bestkan?

hah, bagaimana cara uruskan masa ikut gaya saya ni? Best tak? kalau nak lagi, komen saya nak!!!! nanti saya share lagi.

bukan susah kan? cuma kita kena pandai urus masa kita sendiri. siapa kata suri rumah tak perlu uruskan masa? Ish banyak lagi perkara yang perlu kita buat. memang betul betul kena pandai uruskan masa.

*********************************************************************

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

                                                instagram : damia_pitshop

1 2