BAGAIMANA MENGATASI SILAU MATA

kekadang, ada yang risau bila kadar penglihatan semakin terbatas. Macam saya juga. Paling risau bila kena memandu sewaktu hujan atau malam. Saya mengalami silau mata yang teruk. Sehinggakan saya selesa memilih untuk tidak memandu bila malam. Saya selalu mencari bagaimana mengatasi silau mata saya ini untuk mengelakkan ia menjadi semakin teruk. Takkan tiap tiap tahun nak tukar cermin mata pula kan?

rabun mata, silau mata, katarak

Sebelum saya berkongsi cara bagaimana mengatasi silau mata ini, saya nak berkongsi bagaimana silau mata ini terjadi dan kepada siapa ia boleh terjadi.

 

APAKAH ITU SILAU MATA/RABUN SILAU?

Menurut laman web Kementerian Kesihatan Malaysiarabun silau/ silau mata atau astigmatisma adalah masalah gangguan penglihatan yang disebabkan oleh kelengkungan kornea atau kelengkungan kanta mata yang tidak sekata. Keadaan ini akan mengakibatkan penglihatan kabur pada sebarang jarak.

Rabun silau boleh dialami pada sebarang peringkat umur. Selalu terjadi semasa lahir dan kadang-kadang terjadi selepas kecederaan atau pembedahan mata. Hampir semua orang mengalami rabun silau tetapi pada tahap keterukan yang berbeza.(saya hampir teruk, hu hu hu). Rabun silau selalunya datang bersama – sama rabun jauh dan rabun dekat.

 

TANDA TANDA KITA MENGHIDAPI SILAU MATA/RABUN SILAU

tanda tanda kita adalah penghidap rabun silau adalah berbeza antara individu. Penghidap rabun silau yang sedikit tidak mengalami sebarang gejala atau tanda. Akan tetapi, tanda yang biasa dialami adalah seperti berikut:

  • Mata kabur pada sebarang jarak
  • Pandangan terherot
  • Mata letih
  • Juling – keadaan mata yang tidak selari antara satu sama lain
  • Sakit kepala
  • Susah memandu pada waktu malam dan kadang – kadang pandangan nampak dua
  • Mata sering berkelip atau sering menutup mata

 

anda ada tanda tanda ini?? hah, baik berhati hati dan mula jaga mata anda 🙂

 

BAGAIMANA MENGATASI SILAU MATA?

saya suka berkongsi ilmu yang saya ada pada pembaca semua. Dan saya juga suka berkongsi manfaat setiap produk yang Shaklee hasilkan.  Ya, setiap produk yang Shaklee hasilkan ada banyak manfaat yang perlu kita ketahui. Kekadang, kita rasa sesuatu produk tu dikhususkan untuk sesuatu penyakit. Tapi bila kita dah ketahui manfaatnya yang lain, kita pasti teruja!!. Saya nak berkongsi produk yang membantu mengatasi silau mata yang boleh kita ambil dan rasai sendiri kesannya.

 

b complex untuk silau mata

B COMPLEX– di dalamnya mengandungi Vitamin B2 yang juga dikenali sebagai Riboflavin yang mana ia berfungsi menukarkan makanan kepada tenaga. Malahan kandungan Vitamin B2 di dalam B complex ini ialah membantu mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, membantu meningkatkan kualiti penglihatan dan membantu meningkatkan daya tumpu seseorang.

carotomax

CARATOMAX – suplemen ini penuh dengan sumber prekursor Vitamin A yang mata ia sangat penting untuk mencegah rabun malam dan ia merupakan antioksidan yang kuat dan tinggi. membantu mempertingkatkan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, mata kering, kelesuan mata, katarak, silau mata dan sebagainya. Selain itu,ia mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk kesihatan mata seperti Alpha Carotene, Beta Carotene, Lycopene, Astaxanthin, Lutein dan Zeaxanthin. Baguslah Beta carotene ini ialah ia membantu badan memperolehi vitamin A untuk kesihatan mata, kulit dan mengelakkan kanser. Tahu tak? Pengambilan Vitamin A yang berlebihan dan tinggi akan menyebabkan toksisiti? Ia tidak selamat untuk diri kita.

SR vitamin c 500mg

SR VITAMIN C 500mg – kenapa pula Vitamin C? 120mg Bioflavonoid yang ada dalam setiap tablet Sr Vitamin C  ini berfungsi membantu menyingkirkan toksin dalam kanta dan juga kornea mata.

024-omega

OMEGA GUARD – DHA di dalam minyak ikan merupakan nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan juga retina. Ia membantu menyuburkan kesihatan retina dan memelihara penglihatan.

 

inilah dia, 4 produk yang sesuai untuk anda tahu bagaimana mengatasi silau mata. Saya mencuba kesemuanya ( kecuali caratomax ) dan Alhamdulillah, dah 2 tahun lebih power mata saya lebih stabil :).

anda inginkan kesemua suplemen ini?

 

Slide1

 

atau, boleh hubungi kami 🙂

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya :)

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

instagram : damia_pitshop

SUPPLEMEN UNTUK MATA

Saya ni jenis rabun jauh. Tapi rasanya macam makin teruk pulak rabun mata ni. Nak tengok tv pun kena tengok dekat dekat. Ish… makin risau pulak. Taknak lah pakai cermin mata yang power makin kuat. Nak buat lasik mata kena simpan duit. jadi, saya memilih untuk mencari suplemen untuk mata. Manalah tahu boleh membantu mengurangkan rabun mata saya ni hah.jom kita cari SUPLEMEN UNTUK MATA.

 

Cari cari suplemen untuk mata ni, saya baru teringat. Eh!, shaklee kan ada suplemen untuk mata juga. Kenapa saya nak cari suplemen untuk mata dari farmasi atau syarikat lain. ye tak? jadi setelah saya baca dan kenal pasti produk yang sesuai, akhirnya saya memilih untuk mencuba mengambil caratomax sebagai suplemen untuk mata saya. Jangan tanya saya apa kesannya. Sebab, hari ini ( 15/09/2015) adalah hari pertama saya mengambil caratomax ini sebagai alternatif mengurangkan masalah mata saya ni. Mana tau, dengan suplemen mata ini, ia beri satu perubahan pada permasalahan yang saya alami.

caratomax

KENALI CARATOMAX ( SUPLEMEN UNTUK MATA )

hah. nampk kecIl je kan? tapI kecil kecil cili api tau. sebab apa? sebab dari 1 botol yang kecil ini, banyak manfaat yang akan kita perolehinya. Tapi kali ni saya nak cerita apa kandungan yang ada dalam botol kecil ini.

Kenapa caratomax lebih dikenali sebagai Suplemen Untuk Mata? ini kerana, hampir kandungan yang digunakan untuk menghasilkan caratomax berkaitan dengan penglihatan. Secara asasnya, caratomax mengandungi 6 fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa. 6 fitokimia ini ialah :-

  • ALPHA CAROTENE – untuk memperbaiki penglihatan sewaktu malam, membantu mata menjadi lebih sihat, dan menghalang berlakunya degenerasi pada penglihatan.
  • BETA CAROTENE – tujuannya untuk memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka. Mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat.
  • LYCOPENE – bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ. Untuk membantu serviks kekal sihat, memperbaiki kitaran jantung dan sistem imun. Mengurangkan risiko penyakit kelenjar prostat.
  • ASTAXANTHIN – melindungi kerosakan oksidasi kolesterol LDL.
  • LUTEIN – mengelakkan berlakunya katarak, glaukoma atau penyakit makular berkaitan umur
  • ZEAXANTHIN – melindungi mata, menuras cahaya, mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endometrial dan serviks.

jadi, bila kesemua fitiokimia ini digabungkan, mata terhasillah suplemen untuk mata yang terbaik untuk anda!!.

 

untuk next entry, saya akan ceritakan apa pula kelebihan caratomax ini ( suplemen untuk mata ) hanya dengan 1 biji sehari.

Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi dan kawasan sekitarnya :)

FB : Siti Noriza Binti Saleh

email : sales.damiapitshop@gmail.com

whatsapp : 013-734 958/013 -7065 178

fanpages : Damia Pit Shop

instagram : damia_pitshop

VITAMIN C DAN VITAMIN UNTUK ANDA YANG JAGA KULIT MUKA

Pengambilan Nutrien yang Teratur Untuk kulit yang lebih sihat, cerah dan muda
Kulit merupakan pengukur terbaik untuk keseluruhan kesihatan seseorang.  Semua masalah kulit sama ada psoriasis, berjerawat hinggalah penuaan merupakan pengukur bagi keperluan dalaman tubuh termasuklah keperluan nutriennya.  Pendekatan dan penemuan saintifik terbaru mendapati kaitan rapat antara pemakan dengan kulit, dan kesan nutrient tertentu bagi melindungi kulit daripada penuaan, kusam dan menyokong kesihatan kulit.
Kaitan antara Vitamin C dan Kolagen
Sinaran matahari, tekanan, asap dan pencemaran menghasilkan radikal bebas yang amat berbahaya.  Radikal bebas memusnahkan kolagen, iaitu fiber yang menyokong keanjalan, tesktur dan ketahanan kulit serta menyebabkan kedutan dan tanda penuaan yang lain.  Vitamin C amat penting bagi proses sintesis kolagen dan aktiviti antioksida yang kuat yang berpontesi membatu mengurangkan kerosakan yang berpunca daripada radikal bebas.  Berdasarkan data yang dikeluarkan di American Journal of Clinical Nutrition dan yang diambil daripada National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), wanita yang mengambil diet vitamin C yang tinggi kurang memperolehi kedutan pada wajahnya.
Karatenoid untuk Perlindungan UV dan Penghidratan Kulit.
Karotenoid baisanya terdiri daripada pigmen merah dan kuning tumbuh-tumbuhan termasuk beta karotena, karotena alfa, lutein, xeaxanthin dan likopena.  Karotenoid penting untuk perlindungan cahaya UV, penyenggaraan dan pembaikan tisu kulit.  Kekuranganya boleh mengakibatkan kulit kering dan bersisik.  Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam journal of nutrition pada 2003, para penyelidik mendapati sama ada beta karotena atau supplement karotenoid campuran mampu mengurangkan sinaran UV yang menggalakkan kemerahan kulit selepas 12 minggu berbanding placebo.  Dalam penyelidikan lain, para penyelidik mendapati supplement oral lutein dapt mengurangkan hidrasi kulit sebanyak 38%, meningkatkan keanjalan kulit sebanyak 8% dan mengurangkan oksidasi lipid sebanyak 55% jika dibandingkan dengan satu placebo selepas 12 minggu.
VITAMI E DAN ANTI RADANG
Vitamin E boleh membantu memulihkan kulti dengan cepat akibat selaran matahari.  Ianya amat penting sejak mengetahui terdedah pada sinaran matahari merupakan punca utama kedutan.  Penyelidikan menemui yang VITAMIN E paling berkesan dalam memulihkan kulit daripada selaran matahari jika diambil bersama vitamin C.  Selain itu, VITAMIN E juga boleh mencegah daripada keradangan yang menyebabkan kemerahan kulit.
TIP-TIPS KESIHATAN KULIT YANG SIHAT ;-
·         *Ambil diet yang seimbang
·         *Pastikan mendapat kandungan vitamin C, Karotenoid dan Vitamin E yang mencukupi dengan memakan makanan yang kaya dengan kandungan nutrient tersebut serta mengambil supplement antioksia, karatenid dan resveratrol yang berkualiti.
·        * MInum air yang banyak dan berterusan
·        * Memakai losyen pelindung sinaran matahari  
      * Bersenam secara teratur




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

ALHAMDULILLAH..PENGLIHATAN BERTAMBAH BAIK

jom kita baca testimoni dari pelanggan SHAKLEE;-

Terdiri daripada Enam Karotenoid Terbaik

CAROTOMAX merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan :

# alfa-karotena,
# astaxanthin,
# beta-karotena,
# lutein,
# likopena dan
# zeaxanthin
yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap.  Bahkan, anda tidak akan dapat ketulenan dan keberkesanan karotenoid daripada makanan itu sahaja.

CAROTOMAX menawarkan karotenoid semulajadi yang berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina untuk:

•    Memelihara kesihatan yang baik.


•    Membantu mengekalkan tumbesaran,penglihatan dan
 
      pertumbuhan tisu.

•    Membantu dalam memelihara kesihatan kulit dan selaput
 
      lendir. *

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Berbalik kepada cerita yang saya nak cerita ni……semalam saya pergi ke Branch Shaklee Kota Bharu..sambil-sambil tunggu order customer saya, datanglah seorang makcik  yang berusia dalam 60 lebih dah kot….. dengan suara yang riuh rendah atau bahasa  lain ‘gegel’.

Melihatkan ke arah makcik tu saya pun bertanya:
Saya: Makcik beli apa?
  
Makcik: ‘Mokcik mari beli ni la hok Shaklee ni…molek ngat…’ tengok mata mokcik ni….sambil   tunjuk mata dia ke saya….(memang berselaputla mata makcik ni). Dulu Doktor nok bedah doh mata mokcik ni….mokcik kata biar dulu ah…sbb makcik nak cari ikhtiar lain dulu…pastu jupa la Shaklee ni..alhamdulillah mata mokcik molek doh…boleh baca Al-Quran….Naik motor malam pun buleh doh…kalu jauh pun boleh tengok doh…
Saya: Saya pun teruja la dengar testimoni yang x disangka-sangka ni….saya pun tanya makcik ni lagi…Mokcik makan gapo hok Shaklee ni?
Mokcik : Mokcik makan 2 jah….Alpapa ngan Carotomat jah….Mokcik amal makan ni….
Saya:  Alhamdulillah….semoga orang lain pun dapat manfaat CAROTOMAX ni…
Beginila mata makcik tu…
          
Terjemahan:
 Makcik ni datang Shaklee nak beli barang Shaklee…sambil menunjukkan matanya yang berselaput (seperti gambar). Dulu doktor dah nak buat pembedahan mata makcik ni tapi makcik kata nak cari ikhtiar lain dulu..selepas itu jumpalah dengan produk Shaklee ni…Alhamdulillah mata makcik dah elok…boleh baca Al-Quran dah…Naik motor malam pun dah boleh…tengok jauh-jauh pun boleh dah…Dia hanya mengamalkan makan Alfafa dengan Carotomax je…


Semoga orang lain pun akan dapat manfaat daripada faedah CAROTOMAX ni…

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

TESTIMONI CARATOMAX – PENGLIHATAN BERTAMBAH BAIK

Jika anda mengalami masalah penglihatan (rabun), cubalah Shaklee CarotoMax ini. Dengan pengambilan yang konsisten, insyaAllah dapat menambah baik penglihatan anda semula. Jom kita baca apa kata Che Lin tentang penglihatannya selepas dua minggu mencuba Carotomax Shaklee… 
Thanks Che Lin untuk testimoni ni…

________________________________________________________________


Saya seorang yang rabun jauh dengan power spek beratus-ratus la jugak. pendek kata kalau tak bercermin mata tuh, memang sume nampak blur. kalau ada orang berada berdekatan sekitar 3,4 meter tuh, kompem tak nampak bijik mata dia. nampak bulat hitam je sekitar mata cam mata panda tuh. hehe~

Pertengahan february yang lalu, saja la saya mencuba carotomax sementelah mengikut review, ianya baik untuk kesihatan mata. apa yang saya baca dari buku dan internet, vitamin ni tak boleh menyembuhkan rabun tapi apa salahnya saya ambil supplement kan? kalau tak bertambah baik pon, at least maintain dengan power sekarang. memanglah teknologi perubatan skang ni dah canggih manggih, boleh buat operation mata lasik bagai tapi saya penakut bab-bab operation nih. masuk ER masa form 4 dulu kena jahit kat kening kes dicium bola hoki pon, dah seram sejuk sampai tukang jahit ingat saya dah pengsan even tak dibius. padahal terkaku sebab ketakutan nampak benang biru yang dia dok tarik-tarik kat kening bawah cahaya lampu! haha~ 

alhamdulillah selepas dua minggu consume carotomax ni, penglihatan agak baik daripada biasa. kalau sebelum ni, saya langsung tak nampak bunga pada langsir dalam bilik kalau berbaring atas katil. warna bunga dan tanah lebih kurang sama.yang membezakannya cuma bunga tu bunga timbul. tapi selepas ber-carotomax, saya boleh nampak bunga tersebut. siap pi bangun pegi kat langsir sebab tak caya. hehe~ memang sangat teruja lah nak ngabihkan botol yang pertama sebabnya selain daripada jarak penglihatan tanpa cermin mata bertambah baik, jeragat di muka pon semakin berkurangan. (^-^)/ 

Masa balek ke kampung last week, 

“mak rasa mata makin elok la. sebelum ni, kalau tengok lampu nampak pecah-pecah je. lepas makan vitamin A ni (carotomax), takde pecah-pecah dah. 

alhamdulillah. seronok dengar my mum dah jatuh chenta ngan carotomax. siap nak belikan untuk dua orang adik saya yang speckie itu 🙂


————————————————————————–

Kenapa kita memerlukan Vitamin A @ Carotomax ini? 

Carotomax  (vitamin A)  ini secara umumnya boleh membantu:-

  • kesihatan retina mata → mengurangkan rabun
  • kesihatan tulang
  • kesihatan tisu kulit
  • pembentukan sel darah putih dan sel darah merah
  • pembentukan membran mukus
  • mengekalkan sistem imunisasi badan yang sihat

    Dengan kehadiran vitamin A, dapat membantu meningkatkan kesihatan tisu kulit dan membran mukus badan kita yang mana kedua-duanya merupakan lapisan awal pertahanan badan daripada jangkitan penyakit dari luar. Selain daripada itu, vitamin A juga membantu dalam pembentukan sel darah putih yang turut membantu memberi pertahanan dalam badan dari jangkitan sebarang penyakit yang tidak diiingini.
    AWAS!!!
    1. Vitamin A tidak boleh diambil secara berlebihan. Ini adalah kerana ia merupakan salah satu vitamin larut lemak dan jika diambil melebihi dos yang ditetapkan, ia akan tersimpan di dalam organ-organ dalaman kita terutamanya hati.(Namun Carotomax shaklee berbeza dr yang lain kerana ia dalam bentuk pre-kursor, yang mana akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja).
    2. Tidak boleh diambil oleh ibu mengandungPengambilan vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi dalam kandungan termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf.

    Vitamin A boleh didapati daripada sumber makanan semulajadi seperti telur, lobak merah, sayuran berdaun hijau dan lain-lain. Namun sekiranya anda tidak dapat memenuhi keperluan vitamin A melalui sumber semulajadi, pengambilan supplement amatlah digalakkan.

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

     Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

    KEPENTINGAN VITAMIN A

    Kepentingan vitamin A dengan kesihatan mata… Carotomax Shaklee lebih dari sekadar Vitamin A…

    kredit to : fai
    Fai masih ingat lagi… Masa waktu sekolah dulu, cikgu pernah cakap “makan carrot byk2 bagus untuk mata”. Betul, carrot ni memang bagus untuk mata, tapi jangan terlebih makan pulak ye… Kalau terlebih makan akan menyebabkan kulit kita berwarna kekuningan, bebola mata kita yg putih tu pun akan bertukar kekuningan…Yang paling bahaya, jika kita terlebih makan vitamin A ni… Ianya akan menjadi toksik dlm badan...
    Bagaimana Vitamin A membantu dalam penglihatan? Vitamin A membantu penglihatan dalam 3 cara utama, iaitu:
    1. Membantu mencegah rabun malam (night blindness).
    2. Membantu mencegah katarak (seperti Vitamin C).
    3. Membantu untuk mengekalkan penglihatan.

    Rabun Malam:
    Retina mata kita ni merupakan sel yg amat sensitif dgn cahaya yg menyimpan sejumlah vitamin A yg banyak. Dalam retina ada rods dan cones. Rods dan cones ni yg membolehkan kita untuk melihat hitam, putih dan warna-warna lain… Rods ni pula lebih khusus untuk penglihatan malam (night vision).
    Rods menggunakan gabungan protein khas yang dipanggil opsin dan bentuk khususVitamin A yg dipanggil retinal untuk berfungsi dengan sempurnaTanpa Vitamin A, rodstidak akan berfungsi dengan baik dan anda tidak akan dapat melihat pada waktu malam atau dalam keadaan lampu malap. Hal ini akan lebih kerap berlaku apabila kita semakin tua… 

    Katarak:

    Katarak terjadi apabila kanta mata (bukan contact lense ye) kita menjadi keruh…Ia akan menyebabkan kita susah untuk melihat. Katarak juga dikatakan merupakan salah satu penyebab utama buta...




    Prevention is better than cure… Betul tak?? Cara terbaik untuk MENCEGAH rabun malam dan katarak ni ialah dgn makan makanan yg kaya dgn karotenoid… TERUTAMANYAmakanan yg kaya dgn beta-karoten… Kenapa??? Kerana kuasa antioksidan beta-karoten ni mampu menghapuskan (wipes out) radikal bebas sebelum ia merosakkan kanta mata kita…
     Sumber makanan yg mengandungi Vitamin A dan beta-karoten
    __________________________________________________________________________
    Shaklee pun ade beta-karoten tau… Ianya lebih dikenali dengan Carotomax Shaklee…  

    Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan:
    • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
    • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
    • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
    • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi

    Fungsi Beta-Karoten:

    1. Bantu pertumbuhan dan memulih sel-sel badan.
    2. Kekalkan penglihatan malam – rabun malam.
    3. Kekalkan kesihatan kulit dan selaput membran seluruh badan – mata hitam, penghadaman
    4. Bertindak sebagai antioksidan, cegah kanser.
    5. Menyokong fungsi kuatkan sistem pertahanan badan,
    6. Bantu cegah masalah asma, dan paru-paru.
    7. Bantu cegah pembentukan ketumbuhan ‘tumor’
    8. Menyokong fungsi pertumbuhan dan pembiakan.

    Khasiat Beta-Karoten:
    1. Awet muda
    2. Rabun malam
    3. Gastrik
    4. Masalah kulit
    5. Lelah
    6. Jeragat

    sumber: AnakkuWiraku

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. * Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Ubat-ubatan. Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.

    Q & A : MASALAH KERING BIBIR DAN CELAH HIDUNG

    Soalan : Saya mengalami masalah kering di tepi bibir dan di celah hidung.  Jika hari panas, ia akan mengelupas dan ada kalanya terasa pedih.  apakah supplement yang sesuai mengatasi masalah ini?

    Jawapan : Masalah ini lazimnya berpunca daripada masalah kekurangan cecair sebum yang mengakibatkan kulit yang sensitif.  Mereka yang mengalami masalah ini biasanya mengalami kulit kering dan tegang selepas mencuci muka.  Kulit kering yang sangat teruk akan mengalami masalah rekahan pada kulit dan menjadi semakin teruk apabila terdedah kepada persekitaran berangin, bersuhu terlampau tinggi atau terlampau rendah. Apabila terdedah kepada cahaya matahari pula, kulit mudah terbakar.

    Kulit muka kering memerlukan penjagaan rapi untuk memulihkan kelembapan pada kulit, Jadi :-

    • Elak penggunaan air paip kerana ia mengandungi mineral dan bahan kimia yang boleh mengeringkan kulit.
    • Jangan guna air panas untuk mencuci kulit muka.
    • HIndari pupur (skrub ) atau sabun mandi untuk mencuci muka.
    • Usah lap kulit muka dengan menggunakan tuala muka yang kotor atau kasar.
    • Gunakan pencuci muka dengan pH neutral.
    • Urut kulit muka dengan lembut untuk merangsang kelenjar kulit muka berfungsi dengan efisien.
    • Selepas mencuci muka, gunakan pelembap berasaskan air untuk mengekalkan kelembapan kulit.
    Pengambilan air mencukupi adalah sangat penting bagi memastikan kulit mendapat bekalan cecair daripada dalam badan.  selain itu, pengambilan vitamin perlu ditingkatkan untuk mempercepatkan proses penyembuhan pada kulit.
    Vitamin A, B dan C perlu diambil sekurang-kurangnya pada jumlah yang disarankan.  Vitamin E perlu diambil 400iu sebelum tidur. 
    kredit to : majalah PA & MA.

    oleh itu, saya syorkan pada anda untuk memilih SUPPLEMENT SHAKLEE untuk penggunaan harian anda.  dalam set ini, mengandungi ;-


    1) VITAMIN B;-
    – membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, membantu mengurangkan stress dan tekanan dan ianya mampu menjadikan kita tenang. he hehe…


    2) VITAMIN C ;-
    – merupakan kolagen yang terbaik. yang mana ianya bagus untuk pembentukan tulang, kulit, gigi, sendi. 


    3) VITAMIN E:-
    – membantu melambatkan proses penuaan kulit. Pengambilan yang konsisten, mampu menghasilkan tesktur kulit yang cantik, seimbang yang mana akan menghilangkan jerawat dan jeragat.  Selain itu, mampu menghilangkan kusam di wajah…buatkan wajah anda berseri dan ceria…pasti tertarik…. 🙂

    pm saya untuk maklumat lanjut..boleh sms, telefon ( 013-7374958 ), ym (nuriezam_040806) atau add fb saya (siti noriza saleh ).

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. * Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Ubat-ubatan. Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.