VITAMIN DAN MAKANAN TAMBAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK HAMIL

Bismillah 🙂

selalunya ibu ibu atau bakal ibu yang ingin berusaha untuk mengandung, akan diberi pelbagai nasihat oleh mereka mereka yang sudah berpengalaman atau para doktor dan pakar pemakanan supaya menjaga pemakanan sebelum kehamilan berlaku. Ini adalah untuk membantu diri kekal sihat dan badan bersedia untuk menerima perubahan hormon semasa kehamilan.  Dalam majalah Pa&Ma bulan Oktober 2014, Intan Jasnita Jamaluddin menyenaraikan zat zat pemakanan yang baik untuk anda amalkan sejak sebelum hamil lagi.

MERANCANG UNTUK HAMIL

Bagi mereka yang sudah lama berumah tangga, pasti terkesan dengan pertanyaan demi pertanyaan orang yang kekadang sehingga mencabar kita untuk melawan rezeki yang Allah berikan pada kita. biarkan je dengan kata kata orang yang sentiasa negatif dengan aturan Allah. Bagi bakal ibu atau mereka yang ingin menambah cahayamata, ia memerlukan anda untuk memberi lebih perhatian terhadap apa jua makanan yang masuk ke dalam badan kita.  Ini kerana, kita perlu memastikan badan kita bersedia untuk hamil. Jadi kita perlu memastikan tubuh badan kita dipenuhi dengan pelbagai jenis zat pemakanan yang mencukupi dan seimbang.

Slide3

 

Salah satu vitamin dan makanan tambahan yang diperlukan untuk hamil ialah Vitamin C. Vitamin C membantu anda untuk kekal sihat dan menguatkan sistem imunisasi dalam badan. Makanan yang tinggi kandungan C termasuklah buah buahan sitrus, kiwi, strawberu dan sayur sayuran hijau. Memandangkan vitamin C larut air, ia bererti tubuh anda tidak mampu menyimpannya. Jadi anda perlu pastikan tubuh badan kita mendapat keperluan vitamin C yang cukup setiap hari. Bagi orang dewasa, sebanyak 500mg-1000mg sehari Vitamin C diperlukan 🙂

Slide2

Selain itu, kita juga perlukan zink yang mana ia merupakan mineral penting yang membantu kesuburan dan pembiakan manusia. Jadi ia merupakan vitamin dan makanan tambahan yang diperlukan untuk hamil.  Zink merupakan salah satu mineral untuk merangsang kesuburan individu lebih lebih kepada lelaki. Untuk hamil, kita juga boleh mengambil makanan-makanan seperti bijan, kekacang, kambing dan sumber yang paling kaya dengan zink ialah TIRAM!!!

Slide1

Vitamin dan makanan tambahan yang paling utama yang diperlukan untuk hamil ialah ASID FOLIK. zat pemakanan ini sangat penting sebaik saja anda memutuskan untuk hamil.  Ia sangat bermanfaat dalam membantu mengelakkan masalah kecacatan tiub neural pada bayi. Masalah ini boleh menyebabkan bayi cacat di bahagian otak dan saraf tunjang. Dua kecacatan biasa aikabt masalah ini ialah SPINA BIFIDA dan ANENCEPHALY., bagi kecacatan SPINA BIFIDA, tulang belakang janin tidak tertutup sepenuhnya ketika di bulan pertama kehamilan.  Lazimnya, akan berlaku keroskan saraf yang menyebabkan lumpuh di kaki.  Sementara itu, ANENCEPHALY pula berlaku akibat otak tidak berkembang sepenuhnya.  Bayi yang mengalami ANENCEPHALY sama ada lahir mati atau mati sejurus selepas dia dilahirkan.

BAgi anda yang berusaha untuk hamil, anda perlu meningkatkan pengambilan asid folik sehingga 400mcg sehari untuk sekurang kurangnya tiga bulan sebelum hamil.  Anda perlu mengambilnya lebih awal kerana pembentukan tiub nerual bermula saat benih berjaya disenyawakan. Makanan yang kaya denagn asid folik ialah bayam, ubi bit, asparagus, hati, brokoli, oat, jagung, betik , oren dan sebagainya . Namun adalah sukar untuk memastikan tubuh anda melengkapkan keperluan yang telah ditetapkan jika hanya bergantung kepada sumber makanan seharian saja 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ANDA INGIN MENCARI PRODUK KESUBURAN YANG LEBIH SIMPLE DAN MUDAH?

Kami cadangkan ada mengambil set kesuburan untuk hamil dari Shaklee iaitu B COMPLEX, ZINK,VITAMIN C, GLA DAN JUGA VITALEA

DI ARTIKEL YANG LAIN, KAMI AKAN HURAIKAN KENAPA KAMI SARANKAN VITAMIN VITAMIN INI SEKIRANYA ANDA BERUSAHA UNTUK HAMIL 🙂

anda boleh mendapatkan produk kami ini secara terus dari kami . Kami merupakan pengedar Shaklee di Kota Tinggi, Johor dan kawasan sekitarnya 🙂 jika anda berada di luar kawasan ini, kami akan poskn kepada anda atau jika anda ingin membayar menggunakan kad debit atau kad kredit, sila klik ikon di bawah ini :)<

Slide1

GLA VS EPO

Selamat pagi semua….wah..sekejap je dah bulan Mei 2012 ye…dah hampir setengah tahun untuk tahun 2012…. BUlan ni saya nak memperkenalkan salah satu produk terbaik dari SHAKLEE… iaitu GLA..- salah satu produk yang sangat penting untuk kaum wanita…..kenapa?..jom kita kenali GLA dan kandungannya,,,.

cantik tak bunga kt atas ni….nama bunga ini ialah BORAGE…wah…cmne nak sebut tu?..ha haha….tau tak 
apa makna BORAGE?..
Borage perkataan sejarah yang dikaitkan dengan keberanian, dan herba yang digunakan sebagai perisa wain untuk tentera akan ke medan peperangan. 

kenapa SHAKLEE tidak gunakan bunga EVENING PRIME ROSE?..kan lagi glamer sebab orang suka dengan perkataan EPO (EVENING PRIME ROSE )…

ini kerana, , minyak BORAGE diekstrak daripada biji benih oleh cuaca sejuk , mengandungi omega-6 asid lemak perlu, dengan seberapa banyak yang 25-30% kepekatan asid gama linolenik (GLA). GLA adalah derivatif asid lemak omega-6. Ia adalah asid lemak penting yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan prostaglandin, bahan-bahan seperti hormon dalam badan yang mungkin kira-kira dalam sindrom prahaid (PMS) atau semasa menopaus. GLA juga muncul untuk mengurangkan kepatuhan plak (tompok abnormal deposit mengeras) kepada dinding arteri, seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. GLA membantu untuk melegakan PMS, mengawal kitaran haid, dan melegakan hot flashes dan perubahan mood menopaus.
Sering ditanya mengapa ada sesetengah syarikat menggunakan minyak evening daripada minyak Borage sebagai sumber asid gamma-linolenik,atau, GLA dalam Blend Minyak Pilihan Udo. Selepas semua,minyak Borage adalah lebih murah dan mengandungi lebih daripada dua kali sebagai banyak GLA sebagai minyak evening primrose, jadi ini akan kelihatan seperti pilihan yang lebih logik.Walau bagaimanapun, bagi sesetengah syarikat, kuantiti GLA dalam minyak danharga tidak adalah faktor utama menentukan. Kualiti minyak dan aktiviti biologi berfaedah GLA yang harus diutamakan. Manakalaminyak Borage digunakan secara meluas di pasaran sebagaisumber GLA,  hasil karya penyelidikan yang mencadangkan minyak evening mungkin lebih baik.
 
Struktur fizikal daripada Minyak
Minyak dari evening primrose dan Borage bertindak berlainan di dalam badan kerana minyak itu sendiri berbeza dalam beberapa cara.
Evening primrose mengandungi lebih banyak omega-6 asid lemak perlu dan bahan-bahan lain yang bermanfaat ‘kecil’ yangmemainkan peranan penting dalam metabolisme lemak,terutamanya daripada GLA.
 Dalam erti kata lain, GLA tidakbertindak bersendirian dalam badan, ia telah membantu dari lain-lain nutrien dalam minyak itu sendiri. Atas sebab ini, walaupunkedua-dua evening primrose dan minyak Borage telah ditunjukkanuntuk memperbaiki beberapa keadaan seperti tekanan darah tinggi, beberapa kajian menunjukkan bahawa primrose bekerjalebih baik daripada Borage, walaupun evening primrosesebenarnya mengandungi kurang GLA.
okey?…nampak macam EPO mengatasi GLA kan?..korang dah mula cuak?>..he hehe….baca prenggan seterusnya ;-
GLA Complex – Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E
GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.
Ia juga mengandungi minyak biji bunga matahari (sunflower seed oil), iaitu sumber asid lemak Omega-6.
GLA Complex Shaklee dilengkapi dengan Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri (salur darah) dan membantu menguatkan sel.
ini yang membuatkan GLA SHAKLEE lagi bagus DARI EPO…- ada sunflower seed oil dan VItamin E,
Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *
Manfaat GLA Complex:
1. Melancarkan perjalanan darah bagi membantu dalam masalah ketidaksuburan pada lelaki dan wanita. Ia menguatkan otot organ lelaki dan membaikpulih fungsi uterus.
2. Asid lemak menjaga kecantikan kuku, rambut dan kulit kepala.
3. Mengurangkan ketidakselesaan semasa pra-haid (PMS).
4. Mengawal penyakit2 kewanitaan seperti endometriosis dan ketulan pada payudara.
5. Mengelakkan kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes.
6. Mengurangkan simptom ekzema
7. Membantu  pesakit Alzheimer


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

OVARIAN CYST

lately mcm jadik satu isu atau cerita bila sana sini kita dengar pasal cyst….bagi yang risau atau rasa pelik dengan perkataan ini, jom kita baca artikel ini…

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.

Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.

Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah.

Jenis-Jenis Cyst

Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakaan tidak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tetapi ada juga cyst in boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil.

Follicular Cyst: Ia terbentuk dari folikel yang tidak pecah dan gagal mengeluarkan telur. Folikel ini kemudiannya akan menjadi cyst. Ia adalah cyst yang paling kerap terjadi dan jarang memberikan masalah atau komplikasi.

Corpus Luteum: Corpus luteum cysts boleh terjadi selepas folikel pecah dan mengeluarkan telur. Selepas folikel pecah, lendir dan cecair terperangkap didalam folikel yang pecah tadi menyebabkan cyst terbentuk. Cyst ini selalunya akan hilang dengan sendirinya tetapi ia boleh menjadi besar dan memberikan komplikasi seperti pendarahan , pecah (burst) atau ‘twist’ dan ini akan menyebabkan kesakitan.

Endometriomas: Endometriomas adalah cyst yang terbentuk pada mereka yang mengalami endometriosis. Ia terbentuk apabila tisu endometriosis melekat pada ovari dan darah yang terkumpul setiap bulan akan membentuk cyst pada ovari. Ia boleh menyebabkan sakit semasa seks dan haid.

Cystademas: Cystademas adalah cyst yang terbentuk dari sel pada permukaan ovari yang tumbuh dengan sendirinya. Cyst ini selalunya dipenuhi dengan cecair mukus dan boleh menjadi sangat besar.

Dermoid Cysts: Dermoid cysts juga terjadi dari sel ovari yang boleh membentuk gigi, rambut dan tisu-tisu lain. Ia agak jarang berlaku tetapi boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan sekiranya ‘twisted”.

Polycystic Ovaries: Terjadi apabila folikel yang sepatutnya melepas telur, gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Kemudian, lebih banyak cyst-cyst ini akan terbentuk dan memenuhi ovari.

Siapakan yang berisiko untuk mendapat cyst ini?

Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated.

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Gejala Ovarian Cysts

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:

  • Sakit perut
  • Rasa perut penuh dan tak selesa
  • Rasa berat pada ari-ari
  • Sukar atau kerap kencing
  • Sakit semasa hubungan seks
  • Muntah dan loya.

Diagnosa

Diagnosa Cyst selalunya dibuat secara tidak sengaja, iaitu semasa pemeriksaan pelvis atau pemeriksaan faraj. Ovarian cyst dengan senang dapat di buat dengan mengunakkan mesin ultrasound, disamping itu, ultrasound juga boleh memberikan maklumat tentang saiz, lokasi dan kandungan cyst tersebut.

Ovarian Cyst dan masalah ketidak-suburan

Bagi kebanyakkan wanita, kehadiran cyst tidak banyak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil kerana ia selalunya kecil dan tidak akan menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekiranya anda mengalami endometriosis atau PCOS ia mungkin berkait rapat dengan masalah ketidak-suburan anda.

Rawatan

Bergantung kepada jenis cyst itu sendiri. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk. Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.

“ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

TESTIMONI – GLA KECUTKAN CYST OVARI

Jom kita baca testimoni dari sahabat SHAKLEE saya ; DILLA..

Salam hujung minggu semua… Syukur kepada Allah, Tuhan Yang Maha Berkuasa, Maha Pencipta, sesungguhnya Dialah Yang Berkuasa Menciptakan dan Menghilangkan Sesuatu….

Hari ini saya ingin berkongsi kisah benar yang berlaku kepada saya. Sememangnya, ramai yang telah menghubungi saya setelah membaca entry saya bertajuk “Cyst tak jadi dibedah selepas makan Shaklee”..Ramai yang tanya, benarkah GLA Complex mampu kecutkan cyst ovari? Saya sedar, ramai wanita yang berada diluar sana mengharapkan kejadian yang sama berlaku kepada mereka – tak perlu dibedah untuk buang cyst dengan harapan cyst tersebut akan kecut sendiri…Tapi apa yang saya kongsikan kepada ramai yang bertanya, saya mengamalkan 3 benda iaitu:

1. Mengambil 2 biji GLA Complex sehari secara konsisten

2. Memakai pad/pantiliner herba Avail

3. Mengamalkan doa kecilkan bengkak

Saya juga hanyalah manusia biasa yang berikhtiar untuk kesihatan yang lebih baik. Hari ni,saya pergi ke Hospital Pakar Ampang Puteri untuk appointment dengan Dr.Zalina, Pakar Sakit Puan. Bila menceritakan sejarah saya bila cyst ovari berjaya mengecut, saya dengan rasa takut-takut, mengakui yang mengamalkan pengambilan supplemen GLA Complex dari Shaklee untuk usaha mengecutkan cyst…Saya memang dah agak, mesti Dr.Zalina mengecam saya sebab ambil supplemen..Maklumlah, kebanyakan doktor memang bereaksi negatif terhadap pesakit…so apa reaksi beliau?

14-glacomplex

“Baguslah you dah amik GLA…Sebab GLA ni tingkatkan pengeluaran hormon Estrogen yang boleh tolong kecutkan cyst ni..” – Dr.Zalina (Pakar Sakit Puan, Hospital Pakar Ampang Puteri)

Wah…saya memang terkejut dengan penjelasan beliau…Rasa bersyukur sangat sebab telah membuat pilihan yang tepat sejak beberapa bulan yang lalu…Saya memang merupakan pengamal tegar pelbagai jenis vitamin dan supplemen sejak zaman sekolah lagi..Tapi, secara jujurnya memang Shaklee sahaja yang menunjukkan kesan positif kepada saya..Alhamdulillah..

Sekarang, saya bertambah yakin nak syorkan Shaklee GLA Complex kepada mereka yang mempunyai cyst ovari..Doktor pakar sendiri dah sahkannya..InsyaAllah, kita hanya berusaha dan merancang….Sesungguhnya Dia jugalah yang menentukannya…

jadiknya, tak salah untuk kita berusaha untuk mendapatkan yang terbaik dari untuk diri kita sendiri.
jom kita tengok apa fungsi GLA Complex ini secara ringkasnya :-

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan – for those trying to conceive baby!
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) – abdominal pain, breast pain
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf


    dan yang bestnyer…………………….. GLA COMPLEX ni pun boleh dimakan oleh wanita dan lelaki…x de masalah pun….itulah KELEBIHAN VITAMIN SHAKLEE.



    “ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

    PENGMABILAN SUPPLEMENT – PARUT PUN HILANG

    Apa kata Fiza pula.


    “Assalamualaikum.. Kak Yati.. Hari ni fiza nk bg testimoni..ehehe..

    Alhamdulillah dh 25 hari Fiza mkn B COMPLEX, VITAMIN C, VITAMIN E + GLA ni.. Bersyukur sgt2.. Sebelum ni asyik jaga luaran je..Fiza mengalami parut pembawakan baby yang sangat teruk.. Muka jadi gatal2 dan meninggalkan parut yang sangat hodoh.. :(..Sebelum ni dh macam2 produk kecantikan dr yg murah sehinggakan yang mahal tapi takde perubahan pun.. Segala treatment la apa la semua dah try tp x de perubahan yg habis duit je..

    Fiza sangat2 bersyukur kepada Allah S.W.T kerana membuka pintu hati Fiza untuk mencuba vitamin Shaklee ni di saat Fiza hampir2 tak percaya pada segala macam produk kecantikan ni..Sebelum ni fiza ada jugak ambik Tab X..

    Seminggu je makan B COMPLEX, VITAMIN C, VITAMIN E + GLA ni dh ada orang tanya Fiza..”Eh,pakai produk apa sekarang??” Nampak sgt kan muka Fiza sebelum ni sgt2 teruk.. Sedih sgt tau bila orang tanya mcm tu.. huhu..Raya Haji lepas family Fiza datang beraya di rumah Fiza.. Mak dan kakak pun tanya benda yang sama.. Ye la sebelum ni asyik tukar produk je.. Hubby pun cakap lps ni jangan tukar2 produk dh.. Makan vitamin je.. =) Sangat2 gembira dan bersyukur sangat2 kerana mendapat sokongan dari suami..

    Alhamdulillah dgn disiplin dan minum air yang banyak Fiza dh nampak perubahan pada wajah Fiza.. suka sangat2..”



    Apa yang ada dalam Supplement ni :-
    Vitamin C~membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit.


    Vitamin E~nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

    Vitalea~mengandungi 12 vitamin 7 galian yang diperlukan oleh tubuh badan manusia, formula lengkap dengan zat besi.

    B Complex~membantu meninggikan sistem pertahanan badan,membantu mengurangkan stress dan bertindak sebagai penenang.Bila hati tenang, memanglah nampak muda 🙂 B is for Beauty…


    Apa fungsi GLA pula?


    Apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni

    • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
    • Membantu meningkatkan kesuburan
    • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
    • Membantu dalam menangani menopus
    • Menguatkan kuku dan rambut
    • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
    • Membantu menangai ekzema
    • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
    • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
    • Menguatkan imuniti tubuh
    • Memperlahankan proses penuaan
    • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
    • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
    • Mengawal kolesterol
    • Untuk fungsi saraf

    “ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

    KELEBIHAN GLA

    Alhamdulillah… mulakan pagi yg indah dgn lafaz syukur padaNya..biarpun sebenarnya minggu ni amatlah takde mood nak berblog.. Bukan takde idea.. Kalau nak diikutkan ada byk yang nak dishare dari geng2 Euphoria, testimoni2 dari customer2, bla bla…tapi saya dah kehabisan booster..booster saya masih belum pulang dari lautan.. huwaa…. Well I think I need a long vacation… Hmm…tapi bila tak update blog,rasa bersalah la plak… Hmm.. memandangkan saya yang taktahu nak tulis apa. maka marilah kita baca kisah Pn Norita yg memberikan vitamin Shaklee kepada adiknya. yg pada asalnya utk sakit operation lepas hempedu. tetapi kulitnya bebas dari jeragat.. Mari kita baca..
    ________________________
    Dulu saya selalu terfikir betapa ramainya orang sanggup mengeluarkan belanja yang besar untuk dapatkan kulit yang cantik dengan mencuba segala macam krim yang berada dalam pasaran.


    Saya cuma tahu vitamin E , vitamin C dan B Complex adalah antara vitamin yang penting untuk dapatkan kulit yang cantik selain perlunya ESP untuk kulit yang lebih halus dan mulus.

    Tetapi setelah 11 tahun dalam Shaklee, saya baru benar-benar jatuh cinta dengan GLA.

    Ditambah baru ini saya pulang beraya dan berpeluang berjumpa adik beradik saya….salah seorang mereka baru menjalani pembedahan membuang hempedu. Maka antara vitamin yang saya bekalkan kepada beliau adalah GLA serta vitamin lain dan panduan yang betul pengambilan setiap vitamin.

    Tujuan saya bekalkan GLA ialah agar ia membantu menstabilkan hormon adik saya terutama selepas kehilangan hempedu akibat adanya batu kecil.Selepas sebulan mengambil semua vitamin yang saya sarankan, paling jelas kelihatan ialah kulit wajah adik saya yang sebelum ini bertompok akibat jeragat atau bintik-bintik cokelat kini sudah tiada lagi. Muka adik saya kelihatan bersih dan berseri. Beliau yang dulu tidak rajin nak makan vitamin kini menjadi pengamal tegar vitamin Shaklee.
    Saya dan suami kini sangat menyukai GLA selain tujuan utama kami mengamalkannya untuk membakar lemak semasa kita berehat ( tidur)kini ia lebih dari itu.

    Bagi ibu-ibu yang mengalami masalah jeragat terutama selepas melahirkan anak, maka saya galakkan anda amalkan GLA Shaklee, ia membantu menstabilkan semula hormon anda dan insyaALLAH tiada lagi jeragat!

    Walaupun ianya bukan lah masalah kulit yang kritikal tetapi kehadirannya membuatkan kulit kelihatan tidak sihat selain menjejaskan keyakinan diri individu


    “ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

    VITAMIN C, B COMPLEX DAN E PERLU JIKA AMALKAN PIL PERANCANG

    SOALAN : ADAKAH VITAMIN C DAN MINYAK EVENING PRIMROSE ( EPO ) BOLEH DIAMBIL BERSAMA PIL PERANCANG? BOLEHKAH IA MENJEJASKN PENYUSUAN BAYI YANG MASIH MENYUSU BADAN?

    JAWAPAN: Oleh kerana pengambilan sesetengah pil perancang boleh menurunkan tahap simpanan VITAMIN C sehingga 30%, pengambilan VITAMIN C sangat digalakkan semasa mengambil pil perancang. Pengambilan pil perancang turut mengakibatkan penurunan aras pyridoxine (Vitamin B6) dan VITAMIN E dalam darah. Oleh itu, supplemen tambahan seperti VITAMIN B KOMPLEKS dan E sangat membantu.


    Terdapat wanita yang mengalami ketidakselesaan pada bahagian payudara semasa mengambil pil perancang. Ini boleh diatasi dengan pengambilan EPO 1000mg sekali sehari sepanjang penggunaan pil perancang.

    EPO selamat untuk diambil semasa tempoh penyusuan. Bahan aktif EPO ialah GLA (Omega 6). Asid lemak ini sangat penting untuk pembentukan sel-sel badan terutamanya pembentukan sel-sel saraf yang sangat pesat terbentuk pada bayi dan kanak-kanak.

    credit to :

    Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Owh ya, dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.



    Kenapa kami konfiden yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialah GLA gamma-linolenic acid. Sedikit petikan daripada NCCAM.




    * Evening primrose oil is extracted from the seeds of the evening primrose. *

    Evening primrose is a plant native to North America, but it grows in Europe and parts of the Southern hemisphere as well. It has yellow flowers that bloom in the evening. Evening primrose oil contains gamma-linolenic acid (GLA), an essential fatty acid. Essential fatty acids are required by the body for growth and development, and must be obtained from the diet.

    Jadi, apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex nie?



  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid

  • Membantu meningkatkan kesuburan – for those trying to conceive baby!

  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) – abdominal pain, breast pain

  • Membantu dalam menangani menopus

  • Menguatkan kuku dan rambut

  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri

  • Membantu menangai ekzema

  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid

  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

  • Menguatkan imuniti tubuh

  • Memperlahankan proses penuaan

  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung

  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi

  • Mengawal kolesterol

  • Untuk fungsi saraf


  • *Source : Shaklee Malaysia



    1 2