ANAK-ANAK SAYA TIDAK KE HOSPITAL GARA-GARA MEALSHAKE

Alhamdulillah…pagi khamis ni, bumi disirami dengan hujan… sejuk sikit tanah ni…Semoga juga, rezeki kita turun sama “lebat”nya dengan hujan yang turun.. Insya Allah..amin..amin,…
pagi ni saya nak berkongsi pasal 2 produk yang anak saya ambil…anak-anak saya berumur 5 tahun dan 1 tahun 7 bulan…pada yang belum tahu, kedua-dua anak saya ada asma sejak baby…dan every month, memasing akan pergi ke hospital atau klnik utk amik neb…si akak dah fahm dah..time amik neb, dia ok je…sebab dia tau, neb tu buat dia rasa selesa utk bernafas…. tapi kesiannya kat anak yg 2nd…menangis, melalak-lalak kalau kene amik neb..mau satu hospital tu dengar….ha ha ha…..dan part yg paling tak best, bila kene makan ubat..aduhai…2 2 x suka makan ubat..dan saya kena gunakan kekuatan tangan dan kaki saya utk bagi diaorng makan ubat,,,..dan selalunya x berjaya…sbb si kakak dah pandai sembur balik ubat tu..
so, memandangkan saya ni pengedar SHAKLEE, saya mencari produk yang sesuai utk anak-anak saya ni…dan saya terjumpa ini….MEALSHAKE dan OMEGA…...

kedua-dua produk ini, saya berikan pada  anak saya..cuma untuk OMEGA, saya tak berikan pada anak saya, sebab dia x reti nak telan kulit kapsul tu..so, saya yg telan…dan saya yakin, vitamin dari OMEGA GUARD ni akan anak saya perolehi juga melalui penyusuan. sebab dia still menyusu badan… untuk akak, tidak jadik masalah..dia sangat suka OMEGA…dan siap minta lagi…ooo..no..no…x pe..biar 2 biji je sehari ye kak..he hehe..
apa kesannya bila anak-anak saya ambil OMEGA GUARD dan MEALSHAKE ini?…
okey… setiap orang akan dpat hasil yang berbeza ye..ini saya cerita berdasarkan pengalaman saya…untuk minggu pertama, saya hanya berikan 1 sudu MEALSHAKE pada anak-anak saya…lps 3 hari, anak saya batul-batuk, muntah-muntah,…ye..muntah berkahak,,,buat sya risau..tapi diaorng tak demam…saya teruskan dan kasi diaorng minum air masak…lepas seminggu, memasing sihat, segar bugar…he hehe..lepas 2 minggu, saya kasi mereka OMEGA GUARD lak….amazing, si kakak , Damia yang sebelum ni bila tido mcam berdengkur, dah kurang dengkurannya..dah boleh bernafas guna hidung…sian kat dia..rasa x selesa kalau tido…
hasilnya, lebih kurang 3 bulan konsisten ambil MEALSHAKE, anak-anak saya jarang jatuh sakit, jarang demam, jarang selsema dan yang lagi best, dan susah nak kene asma… Alhamdulillah… MIa dah boleh makan tembikai…sebelum ni dia kalah dengan tembikai…mesti kene asma….si adik lak, kalau kene asma pun, still aktif…x de merngek2…dan lagi best, sya x perlu asyik risau dan ambil cuti emergency…sebab, anak-anak sya dah jarang sakit.. Alhamdulillah…semuanya dari ALlah…dia salurkan asbab ke Mealshake dan OMEGA…..

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

PEMAKANAN SIHAT BAGI IBU HAMIL

Pemakanan sewaktu hamil, memainkan peranan yang penting.  Bukan sahja untuk kebaikan ibu, malah untuk kesihatan anak dalam jangka masa panjang juga.

Memandangkan sepanjang kehamilan, keperluan tenaga dan nurtein semakin bertambah, jadi pilihan makanan yang berkhasiat dalam kuantiti berpatutan adalah sangat penting.  Dalam hal ini, anda perlu sentiasa mengingati tiga perkara utama iaitu variasi, seimbang dan kesederhanaan.  Jom kita baca apakah permakanan yang sesuai dan sihat untuk anda berdua…

PROTEIN ;-
– Penting untuk membina tisu dalam badan.  Tumbesaran bayi, uri, rahim, tisu payudara dana bekalan darah bergantung kepada bekalan protein yang mencukupi.  Sumber protein termasuklah susu, daging, ikan telur dan kekacang,  Dalam pada itu, asid amino adalah unit asas protein.  Asid amino perlu adalah asid amino yang tidak boleh dihasilkan dalam badan dan perlu diambil daripada makanan.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.


Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.


Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.



ZAT BESI :-
– Penting untuk menghasilkan darah,  Ia merupakan bahan terpenting dalam penghasilan hemoglobin yang membawa oksigen di sekeliling tubuh.  Bekalan darah yang bertambah sewaktu kehamilan menyebabkan keperluan zat besi semakin bertambah.
– Hati, daging, ginjal, ayam dan ikan adalah sumber zat besi yang terbaik.  Namun, hati kaya dengan vitamin A.  Ambillah makanan yang tinggi VITAMIN C seperti betik atau segelas jus buah-buahan yang akan membatu penyerapan zat besi dengan lebih baik.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. * Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Ubat-ubatan. Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.

PEMAKANAN SEBELUM HAMIL

Assalamualaikum dan Selamat Pagi….oh ya!!! masih tak terlambat untuk saya ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 pada para pengunjung blog saya….semoga tahun ini akan memberikan sinar dalam kehidupan kita semua….


Tahun baru ni, saya mulakan blog saya dengan cerita pasal kehamilan..ha ha haha..jangan pikir tuan blog ni nak Hamil ye..hik hik..tapi, ketentuan dari Allah, x de saper boleh elak…hik hik…


BAgi sesetengah pasangan yang baru berkahwin, mereka anggap tahun pertama perkahwinan, adalah tahun untuk honeymoon…tapi ada juga sesetengah psangan, merasakan, mereka perlu bersiap sedia untuk daptkan cahayamata tanda cinta hati bersama…wah…ayat mcm org jatun chenta je..hua hua hua…..


orite….kita ke tajuk sebrnya….bagi pasangan ini, selain dari cara tradisional atau pun cara fizikal, saya ada satu cara lain yg sesuai bagi anda berdua…iaitu cara pemakanan…


Pemakanan salah satu usaha dlam percubaan mendapatkan zuriat…sbb, dari pemakanan juga, ia mampu membentuk “janin” itu sendiri….pernah dengar tak org-org lama ckp, jangan selalu makan nenas, makan kangkung….makanan tu tajam, sejuk….kkdg, cara org lama pun berguna tau…


okey…so, bagi pemakanan tambahan, atau vitamin tambahan, doc selalunya akan suggest mengamalkan pemakanan yang seimbang…selain itu, ada 3 vitamin atau zat yang penting dalam memastikan perkembangan awal organ utama janin terbentuk dengan baik..


1) ASID FOLIK


Asid folik yang juga merupakan salah satu unsur dalam VITAMIN B amat penting dalam membantu mengelakkan kecacatan saraf tunjang (NTD), sumbing bibir, sperti spina bifida pada bayi yang belum lahir.


– selain itu, ia mampu membina sel-sel bayi, otak, tulang belakang bayi dan juga kulit bayi.


– Akan tetapi, sekiranya ibu hamil mengalami sawan dan perlukan ubat untuk mengawl sawannya, makan ibu perlu berbincang dengan doktor sebelum pengambilan asid folik.


– Dalam SHAKLEE, kami ada VITAMIN B COMPLEX…

Dalam B complex ini ada asid folik








2) ZAT BESI


– Zat besi pulak, amat penting dalam membantu sel-sel darah merah dalam badan dan mampu mencegah anemia.


– Bagi ibu hamil, zat besi lebih banyak diperlukan kerana jumlah hemoglobin meningkat terutamanya pada 2 trimester terakhri.


– Sumber zat besi – daging merah, hati, limpa, ikan blis, tauhu, tempe..


– Di Shaklee, saya syorkan VITALEA/MUTLIVITAMIN


VITA-LEA INI MENGANDUNGI ZAT BESI YANG DIPERLUKAN OLEH BADAN








3) KALSIUM


– Kalsium sangat penting bagi ibu yg bakal hamil dan ibu yang hamil.


– Ia diperlukan untuk membantu perkembangan gigi dan tulang bayi.


– Kekurangan kalsium sewaktu mengandung boleh menyebabkan gejala kebas-kebas, kekejangan kaki pada bakal ibu dan ibu.


– DI SHAKLEE, saya syorkan pengambilan :-


4) DHA
 DHA memainkan peranan yang penting dalam pembentukan perkembangan minda bayi.


– DHA berfungsi untuk memantapkan pertumbuhan penglihatan dan otak bayi sejak dalam kandungan lagi.


– Sumber vitamin ini boleh diberikan menerusi tiga cara iaitu:-


* Pengambilan vitamin tambahan sewaktu hamil
* Sewaktu menyusu badan
* sewaktu memberikan susu formula pada bayi yng diperkayakan dengan DHA yang terbentuk Omega 3, 6 dan 9.


– kat SHAKLEE ada tak?….of courseeeeeeeeeeee…..SHAKLEE ada ;-

treng trenggggggg…kan..he ehhe….







AMBIL BERAT APA YANG IBU HAMIL MAKAN


Apa yang anda makan menggambarkan apa yang akan dihasilkan kelak. Pastikan pengambilan makanan yang sihat dan zat nutrisi mencukupi sebelum merancang kehamilan. Gaya hidup dan corak pemakanan anda dan pasangan mencerminkan kesihatan dan kecerdasan anak yang bakal lahir.

Jika keluarga anda menpunyai sejarah alahan terhadap jenis makan tertentu sepeti susu, kacang atau telur, elakkan pengambilan makanan itu.

Kepentingan zat-zat nutrisi sepanjang kehamilan :-

1) KALSIUM



Keperluan kalsium perlu ditingkatkan untuk menguangkan gelaja kebas-kebas atau kekejangan pada ibu sepanjang tempoh kehamilan. Ia berperanan mengurangkan kecenderungan sesorang ibu daripada penyakit DARAH TINGGI sewaktu hamil. Sebab itu wanita hamil digalakkan minum susu untuk keperluan kalsiuam yang cukup.

kat shaklee, kita ada OSTEMATRIK- KALSIUM

Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam OsteMatrix berupaya:

OsteMatrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Kaplet bersalut yang mudah ditelan

  • Sajian harian hanyalah sebanyak empat kaplet. Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan


2) ZAT BESI


Ia amat penting bagi membantu sel-sel darah merah dalam badan manusia dan mencegah anemia. Keperluan zat besi lebih penting bagi wanita hamil kerana jumlah hemoglobin meningkat ketika itu terutama pada dua trimester akhir. zat besi banyak terdapat dalam makanan penmabh darah seperti daging merah, limpa, ikan bilis, tauhu dan tempe.
kat SHAKLEE kita ada MULTIVITAMIN WITH IRON FORMULA

Multivitamin & Multimineral

Multi yang Hebat
Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*


3) DHA

– Ia memainkan peranan penting terhadap perkembangan minda bayi. DHA berfungsi untuk memantapkan pertumbuhan penglihatan dan otak bayi sejak dalam kandungan lagi.
– MUlai tujuh bulan kandungan, makan minyak ikan atau telur ikan yang dipercayai mengandungi DHA.

– Tingkatkan makanan yang kaya dengan minyak omega seperti sardin

dan salmon.




kat SHAKLEE, kita ada OMEGA GUARD


OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.*



Ultratulen dan Bergred FarmaseutikaL


OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaa


t dan semulajadi sementara menyingkirkan

bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*
Minyak Ikan Terbaik Di Dunia



Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu E
PA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*



4) ASIC FOLIK




– Salah satu unsur Vitamin B yang terbentuk untuk mengelakkan kecacatan saraf tunjang (NTD), seperti spina bifida pada bayi yang belum lahir sebanyak 80%. Tingkatkan pengambilan asid folik sebelum dan ketika 12 minggu yang terawal kerana ketika inilah organ dan sistem badan bayi terbentuk.


– Asid folik banyak terkadung dalam sayuran bayam, kacang buncis, kacang panjang, produk soya, kekacang, makanan yang diperkaya seperti jus, bijirin, buah-buahan, ayam dan ikan.


Di SHAKLEE, kami ada B COMPLEX ( VITAMIN B WITH FOLIC ACID )


Vitamin B Penting untuk Kesihatan
Adakah anda mendapat Vitamin B yang mencukupi? Tekanan hidup, alkohol dan ubat-ubat preskripsi berunsurkan dadah berupaya meningkatkan risiko pengurangan Vitamin B di dalam tubuh. Vitamin B penting untuk keseluruhan fungsi tubuh yang baik sama ada daripada segi kesihatan jantung, sintesis DNA, menguruskan tekanan apatah lagi dalam membina tenaga metabolisme.*

Pilihan Vitamin B yang Tepat dan Seimbang
Shaklee B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh anda bagi menggantikan nutrisi Vitamin B yang hilang.



5) AIR



– Diperlukan minimum 10 gelas air masak setiap hari atau sebagai variasi anda boleh mengambil jus buah atau yogurt.

KAT SHAKLEE??????? MESTILAH ADA ESP ( ENERGIZING SOY PROTEIN)…..he he he he,,

Energizing Soy Protein – Vanilla

Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga. Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.
Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Perbezaan Shaklee
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.




“ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

APAKAH KEBAIKAN MINYAK IKAN KEPADA DIRI SI IBU HAMIL

Soalan :
Apakah kebaikan minyak ikan kepada diri si ibu hamil. Apakah kebaikannya berbanding vitamin lain?
Jawapan :-
Minyak ikan merupakan sumber utama Omega 3. Selain boleh menurunkan kadar kolesterol darah dan mengurangkan risiko mendapat penyakitjantung ia juga mampu menggalakkan pertumbuhan sel-sel otak bayi semasa dalam kandungan sehinggalah akil baligh.
MInyak ikan bukan sahaja mengandungi Omega 3 malah turut mengandungi eikosapentaenoat (EPA) dan dakosaheksaenoat (DHA ) yang penting untuk pembentukan sel-sel saraf otak bayi. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa dengan mengamalkan pengambilan minyak ikan semasa hamil, ibu mempunyai peluang untuk memastikan bayi yang bakal dilahirkan sihat dan cerdas.
credit to: majalah pa&ma

“ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

SUPPLEMENT UNTUK KANAK-KANAK

Perlukah makanan tambahan untuk kanak-kanak? Asasnya, jika anak- anak anda bukan jenis fussy eater serta mendapat segala nutrien daripada meals hariannya, makan makanan tambahan tidak perlu. Namun, jika sebaliknya, anda boleh memberinya makanan tambahan sebagai usaha untuk membekalkan zat-zat penting untuk menyokong tumbesaran dan kesihatan mereka.

Jom baca testimoni Ina, ibu muda beranak kembar tentang suplemen Shaklee untuk kanak-kanak

Saya susah hati betul dgr Dr William cakap..tp encik suami cool aje” ok lah tu dah minum susu”..

Saya ke Farmasi belikan macam2 vitamin yg plus Lysine n pre- and probiotic supplements..

Namun ianya masih sama…baca pulak artikel kita kena pelbagaikan menu,saya belipun buku Wardina “Mama Saya Lapar”…tapi ianya bagus untuk si kembar saya yang hanya berhenti makan bila tidur..waktu lain mulut mereka hanya menguyah aje yg paling mereka sukai epal n brokoil(tq wardina atas tips ini…abangnya?????.

Alhamdulillah. dengan milk shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Shaklee guard… (sedap dikunyah begitu sahaja)……nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali sehari dan selalu tgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya..Benarlah Milk Shake n Vitalea sesuai untuknya. mungkin anda boleh mencuba..dan dapatkan kesan yg sama seperti aiman sekarang dia dah sgt montel

So, Jom kita baca dengan lebih lanjut mengenai makanan tambahan untuk kanak-kanak ni!

Makanan Tambahan Kepentingan
shaklee-chewvitalea
  • Untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas.
  • Menyediakan 19 vitamin dan mineral penting
  • Sumber kalsium untuk pembinaan tulang
  • Baik untuk kesihatan
  • Sumber harian tambahan bagi vitamin B
shaklee-chewvitc
  • Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan*
  • Membantu anda menjaga kesihatan gigi dan gusi serta struktur tulang. Ia sangat penting bagi gigi yang kuat dan gusi yang sihat*
  • Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging*
  • Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta juga struktur am tubuh badan*
shaklee-meal-shake
  • Minuman berperisa vanila yang lazat dan disukai anak-anak
  • Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting
  • Rendak lemak dan rendah glisemik
  • Sumber protein dan kalsium
  • Sesuai untuk hidangan sarapan pagi dan sebelum tidur
shaklee-omegaguard

Merupakan minyak ikan terbaik di dunia. Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*

credit

“ingin dapatkan produk ini?,..boleh hubungi saya melalui email : damia_pitshop@yahoo.com atau 013-7374958. bagi pembelian produk dari saya, saya akan berikan tips EKSLUSIF khas untuk anda dari saya…..

OMEGA GUARD – sesuai bagi ibu hamil

Bagi ibu-ibu yang hamil, anda pasti inginkan yang terbaik bagi anak-anak anda…ada orang ckp, kene “cambah” minda anak sejak dari dalam perut lagi…he hehe..semasa proses kehamilan, ibu-ibu di galakkan menjaga pemakanan samada atas nasihat doktor atau dari mitos-mitos orang lama…apa pun, saya pasti, ibu-ibu melakukannnya atas dasar naluri keibuan yang inginkan anak yang dikandung akan sihat, cergas dan cerdas…

di shaklee, kami ada OMEGA GUARD.….yang mana di dalamnya mengandung DHA Omega 3.

DHA dan omega 3 sangat diperlukan oleh janin untuk perkembangan otaknya. Konsumsilah omega 3 terutama pada trimester ketiga kehamilan. Keperluan minimum omega 3 bagi ibu hamil adalah 300 mg per hari.

Ada dua jenis omega 3 yaitu EPA dan DHA. Sumber utama DHA adalah ikan laut, tetapi kontaminasi merkuri pada ikan laut sangat tinggi. Hal ini membahayakan perkembangan otak janin. Untuk itu konsumsi juga suplemen omega 3 untuk mengurangi kontaminasi merkuri pada janin
.

Selain itu, ia adalah :-

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*

jom kita baca sehingga habis…..






Semasa mengandung, ibu-ibu dikehendaki mengambil diet pemakanan yang berkhasiat…Ini penting bukan hanya untuk kesihatan ibu paling penting untuk kesihatan baik yang dikandung. So bila jumpa doctor akan bg vitamin-vitamin yang perlu..(mkn vitamin membuatkan baby besar adalah mitos ok). Kali ni saya bercerita tentang vitamin dan perkembangan bayi ya…





Di peringkat awal terutama trimester 1, vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat-sangat penting ialah asid folik.Kenapa asid folic?

Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.





Bila masuk trimester 2, fokus pada kalsium pulak. Kenapa kalsium?

Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.





Bila masuk trimester 3, Fish Oil..Kenapa fish oil?

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Nak anak bijak tak?





Di Shaklee kami ada Omega Guard or Fish Oil..Selamatkah mengambil Omega Guard @ Fish Oil?

Selamat..Ia adalah minyak ikan yang terbaik di dunia di mana ia mengandungi 1 rangkaian penuh 7 asid lemak omega 3 iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain. EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting untuk perkembangan dan fungsi-fungsi otak. DHA dan omega 3 sangat diperlukan oleh janin untuk perkembangan otaknya. Konsumsilah omega 3 terutama pada trimester ketiga kehamilan. Keperluan minimum omega 3 bagi ibu hamil adalah 300 mg per hari.





Ada dua jenis omega 3 yaitu EPA dan DHA. Sumber utama DHA adalah ikan laut, tetapi kontaminasi merkuri pada ikan laut sangat tinggi. Hal ini membahayakan perkembangan otak janin. Untuk itu konsumsi juga suplemen omega 3 untuk mengurangi kontaminasi merkuri pada janin.





Bulan lepas kawan saya Niza yang dah masuk trimester ke 3,bertanyakan tentang Fish Oil.Actually dia dah consume N*******N..Tapi dia tak lalu nak mkn dah..Hanyir dia ckp..Hmmm..Mak buyung memang mcm tu…Hehe..Ade je bau yg dorg tak berkenan..So dia tanyelah dgn saya ada tak vitamin yang boleh gantikan N*******N…So saya suggestlah Omega Guard…Sebab saya takut dia pun tak dpt telan Omega Guard so saya suggest dia beli customized packed je..Dan selepas sebulan….











P/s: Dalam bahasa Swak…hehe…





Seronok bile tau Niza dpt ambik Omega Guard 🙂





credit to azrin





Hubungi saya sekarang! Saya akan berikan anda Jadual dan TIPS semasa berpuasa untuk ibu yang menyusukan anak 🙂

1 2 3 4