NUTRIEN TERBAIK SEMASA KEHAMILAN YANG PERLU ANDA KETAHUII

Hari ni saya nak share pasal nutrien dan pengambilan vitamin yang penting untuk ibu-ibu yang hamil… ini adalah hasil dari pembacaan saya dan saya terpanggil untuk berkongsi dengan ibu-ibu hamil atau bakal hamil di luar sana… Insya ALlah, saya juga akan menyusul satu tika nanti kalau diizinkan oleh Allah.. 🙂
nutrien terbaik bagi ibu hamil 
 * setiap ibu hamil perlu menitikberakan pengambilan vitamin dan mineral dalam pemakanan harian.  seiring dengan pertambahan usia kandungan, keperluan nutrien atau khasiat pemakanan turut meningkat.  Ini penting bagi menjamin kesihatan anda dan janin.
 nutrien tersebut ialah :-

1) PROTEIN
– Makan protein yang mencukupi adalah penting kepada pembentukan bayi kerana protein  penting untuk pertumbuhan sel dan penghasilan darah bayi. Ia juga penting untuk pertumbuhan dan fungsi tisu plasenta, amnion dan tisu ibu. Anda perlu mengambil kira-kira 60 gram protein setiap hari semasa hamil — kira-kira 10 gram lebih daripada apa yang anda harus makan. Makanan yang kaya dengan protein termasuk daging tanpa lemak, telur, keju, ikan, susu dan kacang. 
– Bagi anda yang gemarkan soya, anda boleh pilih ESP ( Energizing Soy Protein ) dari shaklee… Sumber protein yang diproses dari soya… sangat sesuai utk anda..Mudah disediakan..hanya satu-3 sudu dlm sehari…
                                                                                                                         
2) KARBOHIDRAT DAN LEMAK
– Diperlukan untuk membekalkan tenaga pada tubuh setiap hari sekaligus menjadikan tubuh tidak penat.
3) KALSIUM
– ketika hamil, kalsium memang penting untuk membantu pertumbuhan bayi serta melindungi anda daripada risiko osteoporosis.  JIka keperluan kalsium tidak mencukupi, kekurangan kalsium itu akan diambil daripada tulang anda.  Makanan yng banyak mengandungi kalsium ialah sayur-sayur hijau dan kekacang.  Saat ini, kalsium paling baik diperoleh daripada susu serta produk olahannya.  susu juga mengandungi jumlah vitamin yang tinggi seperti vitamin A, D, B2, B3 serta vitamin C.. tapi, tahukah anda, sukatan yang bagaimana yang perlu anda ambil untuk menentukan sukatan kalsium dalam sehari?…saya syorkan anda mengambil OSTEMATRIK dari SHAKLEE..ianya mampu mengurangkan bengkak di kaki anda dan mengurangkan sakit tulang belakang anda…
                                                                                                                         
4) ZAT BESI
– Sangat penting dalam membantu proses menghasilkan sel-sel darah merah.  Paling utama lagi ialah mencegah timbulnya anemia.  terdapat pada sayur-sayuran hijau seperti bayam, kangkung, daging dan hati.
utk ini, saya syorkan MULTIVITAMIN/VITALEA dari SHAKLEE...didalamnya ada zat besi yang sangat membantu ibu-ibu hamil dari kurang darah… cubalah..anda pasti merasai kesannya 











          
5) ASID FOLIK
-Berdasarkan beberapa penemuan pakar kesihatan, wanita hamil yang kekurangan asid folik besar risikonya mengalami risiko keguguran ataupun kerosakan janin…saper cakap ambil acid folik boleh buat bayi besar dan susah nak beranak?..anda sanggup tanggung risiko keguguran atau anak anda tidak sempurna sifatnya?..memang ianya dari Allah..sekurang-kurangnya kita berusaha menjauhinya kan?…

6) VITAMIN B KOMPLEKS
– Berguna untuk menjaga sistem saraf, otot dan jantung agar berfungsi secara normal.  Boleh diperoleh daripada biji-bijian, kekacang, sayur-sayuran hijau, telur dan produk susu.
untuk ACID FOLIC dan B COMPLEKS, saya syorkan anda mengambil B COMPLEX dari shaklee ini…ini kerana, B COMPLEX ini mengandungi semua VITAMIN B yang diperlukan oleh ibu hamil.. Ia ada 8 VITAMIN B dan ada acid folic..so, anda tidak perlu risau kalau anda kurang acid folic..

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

BUKAN SEKADAR SUPPLEMENT… SUPERB HASILNYA!!!!

kita baca testimoni hebat dari customer yang mengambil SUPPLEMENT DARI SHAKLEE..

kredit to azrin

SUPPLEMENT memang mengujakan!  
Hasilnya?Sangat menakjub kan :) Tak percaya? Jum baca kisah MummyZha bersama SUPPLEMENT SHAKLEE ini.
Setelah seminggu mencuba supplement, saya tak sabar-sabar lagi hendak menulis testimoni. Bila fikir-fikir balik, saya tangguhkan dulu. Nanti orang tak percaya pulak, takkan seminggu dah ada kesan. Sekarang , setelah lebih sebulan, berbaloi rupanya bersabar. Lebih banyak yang saya boleh kongsi rupanya, memang MELANGKAUI JANGKAAN..
Terus-terang saya katakan, tujuan utama saya mencuba TRIPPLE M memang untuk meningkatkan kuantiti susu ibu. Setelah bayi berusia 7 bulan, saya mula didatangi haid semula dan kemudian saya terpaksa berjauhan dengannya selama hampir 2 minggu kerana tugas. Akibat kesukaran mengepam secara konsisten semasa di lapangan, kuantiti susu perahan semakin berkurangan. Saya semakin tertekan bila mendapati stok susu perahan sebanyak hampir 600 oz telah hampir habis semasa ketiadaan saya.
Saya cuba membaiki keadaan dengn melakukan ‘power pumping’ dan bercuti untuk bersama bayi bagi merangsang penghasilan susu. Tetapi keadaan tidak banyak berubah, saya cuma mampu memperolehi maksimum 6 oz susu sehari untuk 3 kali sesi perahan di waktu siang. Saya menjadi panik bila bulan puasa menghampiri dan stok susu perahan pula hampir habis.
Akhirnya saya mengambil keputusan mencuba set Tripple M setelah membuat sedikit ‘research’ di internet.
Saya amat terkejut dengan hasilnya yang boleh dikatakan cepat. Bayangkan, sesi perahan pertama selepas saya mula mengambil set ini (kira-kira 6 jam sebelum memerah); susu perahan yang diperolehi adalah sebanyak 6 oz berbanding 3 oz pada sesi sebelumnya. Lebih mengujakan bila susu perahan tersebut begitu berlainan dari biasa – lebih pekat,berwarna kuning kehijauan dan lebih hampir kepada warna kolostrum. Hari-hari seterusnya semakin menenangkan dan menggembirakan, pengeluaran susu bertambah sehingga maksimum 12 oz bagi satu sesi perahan. Sesekali saya mengalami bengkak susu bila terlewat memerah, setelah berbulan-bulan tidak melaluinya.
Selepas bersalin, saya mengalami masalah kebas-kebas dan lenguh-lenguh badan serta kerap kejang kaki di waktu malam. Rambut saya juga banyak gugur sejak melahirkan anak pertama dan semakin banyak selepas anak kedua ini. Stamina badan berkurangan, saya keletihan setiap kali balik kerja dan terus tidur selepas memasak makan malam serta menidurkan anak.
Walaubagaimanapun, perubahan ketara saya rasakan selepas 2 minggu mengambil supplement. Masalah kebas dan kejang tiada lagi, rambut semakin kurang gugur dan saya tidak lagi mengalami keletihan yang melampau. Lebih menggembirakan bila suami menegur, saya semakin ceria, kurang stress dan ‘energetic’ dalam menguruskan rutin seharian termasuk ‘melayan suami’…
Bonusnya pula, berat badan saya menurun 2 kg walaupun menu sarapan, makan tengahari dan makan malam saya adalah nasi. Saya tak berniat langsung menurunkan berat badan, tapi mungkin masalah sembelit yang dihadapi sejak remaja sudah tiada lagi sejak sebulan ini. Oh, sebelum terlupa… Saya juga tidak lagi gatal hidung dan bersin di waktu pagi sejak kebelakangan ini.. supplement ini  bagi saya Meyakinkan, Mengujakan dan Melangkaui jangkaan!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

PRODUCTION MENINGKAT DAN SAKIT-SAKIT SENDI PUN TIADA





Testimoni terbaru daripada Sabrina Marzuki, yang mencuba Vitamin-vitamin Shaklee dalam masa tak sampai sebulan… beliau dah merasai kesan terbaik hasil pengambilan secara konsisten Vitamin C, Vitalea, B Complex, Ostematrix dan ESP. 
Jom kita kongsikan pengalaman beliau:


Assalaamualaikum.. Saya nak share testimoni saya pasal shaklee. Saya ambil Vitamin C, Vitalea, B-Complex, Ostematrix dan ESP. Eventhough tak sampai sebulan saya makan, banyak perubahan yang saya rasa.

Firstly, saya breastfeed baby yang baru nak masuk 4 bulan. Susu badan saya Alhamdulillah tak ada masalah, tapi bila ambil Shaklee, lagi bertambah2 susu. Susu cepat penuh and berat. I work from home, so memang bagi direct, tapi ada masa sampai nak kena pam. Sebelum ambil Shaklee takda pulak macam tu.

Secondly, saya ada masalah sakit pinggang yang teruk, sebab pernah jatuh tangga dulu. Ikutkan, bila duduk, and nak bangun, tak boleh laju2, kena slow2 and sampai terbongkok2 nak betul kan pinggang. Tapi sekarang, Alhamdulillah, tak sakit macam dulu. Bangun laju je. Lepas kemas rumah, mop, masak, tak sakit dah macam dulu. Sikit2 je tinggal. Orang kata makan masa kan.

Thirdly, disebabkan saya banyak alahan, contoh: ikan besar, kentang, tepung gandum, telur, seafood, and kacang, baby saya pon kena tempiasnya. Kulit dia jadi kering and ade berkuping skit. Bila saya stop makan benda2 tu semua, badan saya pula yg takde khasiat. Now, saya makan sikit2, and Alhamdulillah kulit baby dah beransur OK! Takda dah nak sapu cream apa2. Syukur sangat2 dengan perubahan ni. And i will continue with Shaklee… hopefully forever. InsyaAllah. 

Alhamdulillah, seronok kan? 

Ada lagi:


oh ye lupa nak tambah, berat badan sebelum kawen 60kg, masa 9 bulan mengandung 78kg, and sekarang 55kg 😀 Alhamdulillah…..



kredit

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya 🙂

PEMAKANAN SIHAT BAGI IBU HAMIL

Pemakanan sewaktu hamil, memainkan peranan yang penting.  Bukan sahja untuk kebaikan ibu, malah untuk kesihatan anak dalam jangka masa panjang juga.

Memandangkan sepanjang kehamilan, keperluan tenaga dan nurtein semakin bertambah, jadi pilihan makanan yang berkhasiat dalam kuantiti berpatutan adalah sangat penting.  Dalam hal ini, anda perlu sentiasa mengingati tiga perkara utama iaitu variasi, seimbang dan kesederhanaan.  Jom kita baca apakah permakanan yang sesuai dan sihat untuk anda berdua…

PROTEIN ;-
– Penting untuk membina tisu dalam badan.  Tumbesaran bayi, uri, rahim, tisu payudara dana bekalan darah bergantung kepada bekalan protein yang mencukupi.  Sumber protein termasuklah susu, daging, ikan telur dan kekacang,  Dalam pada itu, asid amino adalah unit asas protein.  Asid amino perlu adalah asid amino yang tidak boleh dihasilkan dalam badan dan perlu diambil daripada makanan.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.


Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.


Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.



ZAT BESI :-
– Penting untuk menghasilkan darah,  Ia merupakan bahan terpenting dalam penghasilan hemoglobin yang membawa oksigen di sekeliling tubuh.  Bekalan darah yang bertambah sewaktu kehamilan menyebabkan keperluan zat besi semakin bertambah.
– Hati, daging, ginjal, ayam dan ikan adalah sumber zat besi yang terbaik.  Namun, hati kaya dengan vitamin A.  Ambillah makanan yang tinggi VITAMIN C seperti betik atau segelas jus buah-buahan yang akan membatu penyerapan zat besi dengan lebih baik.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. * Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Ubat-ubatan. Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.

ADAKAH ANDA SELALU SAKIT2 KAKI DAN RASA BISA-BISA?

ALhamdulillah…last week, masa saya balik kampung, abah saya complaint…kaki dia sengal2 smpai tak boleh bersila….kalau solat kat masjid pun, dia rasa malu sbb lmbat untuk berdiri lepas sujud…..

rasa kesian sbb abah saya menjaga warung dia seorang diri..dia buat air, dia amik pesanan, dia goreng pisang, dia basuh pinggan…saya sendiri selalu ngadu penat kalau kene jaga warung abah saya…

saya syorkan dia amik ostematrik selain dari Vitalea, B complek dan Vitamin C….

tadi dia tepon ;-

abah; uda, yang 4 bji utk sengal2 tulang tu dah abislah..apa nama dia?…oste apa ntah..
aku: ostematrikx…hilang tak sengal2 ngn bisa2 kaki abah
abah : haah…2 hari amik, x nampak kesan..ni dah masuk hari ke 5 dah nampak kesan…nnti ko belikan lagi eh….
aku : nnti kak uda kasi bah…
abah : tuleh…nak sembahyang pun dah senang…dah x sakit sngt dr sujud nak berdiri…agaknyr abah dah tua, tu yg lmbt ckt kesan makn vit tu.

Alhamdulillah….Allah kasi lagi peluang pada abah saya utk berjemaah di masjid….Alhamdulullah juga, melalui Ostematrix, Allah sembuhkan sakit2 dan bisa2 kaki abah saya…

Kalsium Shaklee atau nama lainnya Ostematrix sangat perlu bagi mereka yang sering mengalami sakit tulang belakang, kaki cramp, sendi2 yang bisa. Ianya juga penting agar keperluan tubuh badan si ibu dipenuhi dan tidak lupa juga bagi bayi yang dalam kandungan, kalsium sangat penting untuk pembentukan tulang bayi yang kuat. Kalsium Shaklee tidak hanya diperbuat dari kalsium Karbonat semata2 yang boleh membuatkan seseorang sembelit dengan teruk tetapi Kalsium Shaklee dihasilkan oleh campuran kalsium karbonat dan kalsium sitrat dan setakat ini ramai yang jatuh cinta dengan Kalsium shaklee ini.


hubungi saya untuk maklumat lanjut.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. * Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Ubat-ubatan. Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.

BERKAT ISTIQAMAH DENGAN SUPPLEMENT – 420oz dalam masa 16 hari

Testimoni ini saya ambil dari blog farah….saya sendiri turut teruja dan rasa bersyukur dengan apa yang customer dapat dari consume supplement dengn Istiqamah…

Alhamdulillah…Puan Aishah sentiasa berusaha berikan yang terbaik untuk anak nya…


kita tengok, apa yang ada dalam supplement…



  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha. 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. * Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Ubat-ubatan. Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.

KALSIUM TANPA MAGNESIUM – APA KESANNYA ?

Jom kita tengok kesan dari pengambilan kalsium tanpa magnesium….


Credit to Hanis

Dah lama nak menulis tentang ni, tapi ambil masa sikit. 2 minggu lepas semasa saya bawa Muadz ke klinik terdengar pharmacist kata pada seorang ibu, tak elok ambil A***m. Yang dimaksudkan adalah Anmum untuk ibu mengandung dan menyusu ye. Untuk bayi, saya tak pasti.
Saya yang memang ambil A***m L***a terus bertanya untuk lebih lanjut. Katanya A***m mengandungi kalsium yang terlampau tinggi menyebabkan kandungan kalsium-magnesium dalam badan tidak seimbang. Kesannya mungkin tak nampak sekarang tapi untuk jangka masa panjang akan menyebabkan pelbagai masalah. Antaranya adalah masalah buah pinggang dan keguguran rambut.
Katanya lagi, kalsium, magnesium dan vitamin D perlu diambil dengan seimbang. Berseloroh hubby kata, ambil Shaklee la. Terus ahli farmasi tu kata, Shaklee bagus. Kandung Kalsium, Magnesium dan Vitamin D nya seimbang.
Waahh.. teruja saya. Terus balik rumah tengok kotak A***m. Memang kandungan Kalsiumnya tinggi. Tetapi kandung Magnesium dan Vitamin Dnya terlampau sedikit. Agak kurang seimbang di situ.

    
Pilihan di tangan kita untuk pilih yang terbaik untuk kita dan yang berbaloi dengan nilai duit kita..:)

1 2 3 4 5 6