ANAK DEMAM ?…TINGKATKAN PENGAMBILAN VITAMIN C

saya baru menggunakan shaklee lebih kurang 2 bulan….masih lagi mencari dan menggali manfaat dari pengambilan produk SHAKLEE…..

SET breastfeeding ternyata amik serasi dengan saya….nampak kesannya dengan cepat..kebetulan, seminggu lepas amik SET B ( trial pack ), anak anak saya demam serentak…aduh…..saya amik cuti 3 hari, dengan keadaan x cukup tido utnuk menguruskan diaorg berdua…..malamnyer saya x berani nak tido dengan nyenyak sebb anak sya yang kecil ada asma…jadi saya kene perhatikan dia selalu…jam 4 pg, asmanye semakin teruk dan kelam kabut ke klnik….begitulah keadaan saya selama 3 hari…hari ke 4, anak-anak dah mula sihat dan saya kembali kerja.

di tempat kerja, saya seolah2 cukup rehat, tanpa ngantuk tanpa lelah….sebelum ni, kalau anak2 x sihat, cnfirm saya amik masa time rehat utk tido……tp, kali ni, saya mengadap pc untuk selesaikan kerja yang bertimbun 3 hari….dan saya tepkr, apa saya buat ek….ok…..saya rasa pengambilan vitamin yang betul pada masa yang betul, membantu saya menjadi sentiasa bertenaga., sihat dan masih mampu membuat stok susu...Amin..dan yang penting, stok saya bertambah banyak…wah…….bestnyer….

dan bila anak saya demam, saya pertingkatkan makan vitamin C ke 2 biji satu hari….dan anak saya yg masih menyusu badan, cuma mengalami demam2 biasa je…dan 2 3 hari lpas tu, dia kembali aktif…

so, kene ingat, vitamin bukan ubat ye….sbb ubat hanya boleh dimakan bila kita sakit…vitamin pulak kita boleh makan sentiasa dan funsginya untuk menambah tenaga dan menjaga kesihatan kita..

DARI 10oz KE 30oz ( BREASTFEEDING )

credit to :http://www.yoursupermom.com

Testimoni ~ dari 10oz ke 30oz dengan tips istimewa!

“Thanks kak N. selama ni pam cuma dapat 10-12 oz sehari tapi kini 30 oz sehari dengan tips cara makan vitamin yang betul dan amalkan apa yang akak ajar tu!!!!!!!!!! Seronok sangat”
APAKAH RAHSIA IMA? 🙂

Secara asasnya, kita mengetahui bahawa konsep asas penyusuan susu ibu ialah ‘SUPPLY & DEMAND”. Lebih kerap bayi menyusu @ kita mengepam susu @ mengosongkan payudara, menyebabkan hormon oksitosin akan dirembeskan secara berterusan. Hormon oksitosin penting kerana ia berfungsi menghantar isyarat kepada otak agar memberi arahan kepada badan untuk menghasilkan (supply) lebih banyak susu dengan permintaan (demand) yang meningkat.

Namun, dengan SHAKLEE, anda boleh hasilkan lebih lagi inshaALLAH, iaitu melalui pengambilan vitamin yang betul pada masa yang betul. Sangat membantu. Walaubagaimanapun, TIGA KUNCI UTAMA ini harus anda patuhi :
1. Kekerapan mengosongkan payudara . Pam @ susukan bayi sekerap mungkin secara konsisten. Bagi yang mengepam, pastikan pam setiap 2 – 3 jam sekali. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam. Ini sangat penting.
2. Pengambilan air putih tidak kurang 3 L sehari. Ini juga penting.
3. Doa yang berterusan supaya kita sentiasa positif dengan ALLAH dan diri kita sendiri. Amalan kerohanian juga membantu kejayaan anda.
Dengan mengamalkan TIGA KUNCI UTAMA ini secara konsisten, inshaALLAH TIPS ISTIMEWA ini sangat membuahkan hasil! Dengan pengambilan tiga vitamin asas iaitu Vitalea, B Complex dan Vitamin C; bersama Alfalfa, ESP dan Ostematrix ; pada masa yang betul dan cara yang betul adalah SANGAT MEMBANTU.

 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

INSYAALLAH,..PEMAKANAN YANG BETUL, 10 OZ JADI 30 OZ

Dapat cerita ni dari akak Norita…best je kan…akak pun teringin gak nak dpt mcm ni….kalau dapt, meriahlah zafran dapat susu byk….jom kita baca testimoni ni….kredt tu Azrin.

Mesej dari seorang ibu : “Thanks kak N, selama ni pam cuma dapat 10-12 oz sehari tapi kini 30 oz sehari dengan tips cara makan vit yang betul dan amalkan apa yg akak ajar tu!!!! Seronok sangat1”
 
Pengambilan vitamin yang betul dan pada masa yang betul sangat membantu. Namun kunci utama ialah perlu amalkan 3 perkara ini secara konsisten dan berterusan. Bukan hari ni buat, esok tak buat, lusa buat…memang tak nampak kesan. Perlu buat setiap hari.

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam…konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.

Konsep 3 amalan ini perlulah dibuat. Cuma TIPS macam mana pengambilan yang betul seperti ALFALFA, ESP, Kalsium serta 3 vitamin asas untuk ibu iaitu vitalea, b com dan vitamin C diambil pada masa yang betul dan kadar yang betul SANGAT MEMBANTU!

Ibu baru sedar FORMULA ni sangat membantu ibu2 yang brsungguh nak hasilkan stok!

Jangan lupa dapatkan jadual makan dari distributor anda 🙂

Credit to Kak N
 
Nak dapatkan FORMULA nya?Untuk customer-customer saya, nantikan emel dari saya yer..Untuk kawan-kawan baru boleh je emel saya..Nanti saya emelkan yer 🙂

KENAPA TIDAK BOLEH AMBIL ALFAFLA JE?

credit to Azrin

B
aru-baru ini seorang kenalan saya bertanyakan tentang alfalfa..Persoalan dari nya, bolehkan hanya mengambil alfalfa sahaja? Yup…boleh..Alfalfa tu kan penggalak susu. Kalau kawan-kawan konsisten mengambil alfalfa memang production susu akan bertambah. Namun harus di ingat 3 point penting ni harus diikuti:
1. Sessi perahan yang konsisten-jgn malas2 okay..
2. Minum 3L air sehari-Banyak?Mmg la bnyk..Tapi jgn la minum sekaligus 3L tu..skit2 lama2 abis la 3L 🙂
3. DOA yang berterusan-ohh ini penting tau.Rezeki tu kan datang dari ALLAH.

Namun demikian, ada risikonya sekiranya kawan-kawan makan alfalfa sahaja. Antaranya:
  1. merasa keletihan yang melampau

 

  • moody
  • mudah mengantuk
  • dingin seks

 

 

Kenapa? Kerana kawan-kawan telah memaksa tubuh kawan-kawan untuk bekerja menghasilkan susu dengan sebanyak-banyaknya, tanpa mengira keadaan tubuh samada mampu ataupun tidak. Kesannya adalah seperti di atas, malah lebih teruk, bila susu dan banyak, kawan-kawan sendiri tidak mampu untuk mengosongkan breast seperti sepatutnya – menjurus kepada masalah clog duct/ susu tersumbat.Erg..takut..
 
Letih, penat, mengantuk, moody sebab badan bekerja dengan teruk. Melainkan kawan-kawan memang mengamalkan diet sihat dan seimbang. Makan cukup 3 kali sehari minima (sebab ibu menyusu ni banyak guna tenaga ye.. so, jangan nak skip makan or nak diet teruk-teruk).
 
Sebab itulah kami mencadangkan pengambilan milk booster ini bersama-sama dengan vitamin-vitamin asas supaya tubuh kita dapat maintain sihat dan cergas, dan dapat menghasilkan susu dengan lebih mudah. Kesan makan set yang lengkap ini ialah susu mudah terhasil, badan rasa cergas sihat, kurang moody – lebih ceria, kurang mengantuk (ramai customer saya claim diorang dah okey stayup malam since makan suplemen ni) dan yang penting, kita mampu menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan isteri (jangan lupa kat en hubby tu!)-hikhikhikhik
Credit to Hadha
 
Apa fungsinya setiap vitamin dalam set penyusuan sebenarnya ?a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan kesemua vitamin beserta zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak…contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg…Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar
si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.
b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan
membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)…so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.
Oh…i loike Vitamin Bc) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari …dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh…satu lg
kesannya kulit ibu dan bayi makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. Ianya bergantung kepada keperluan badan si ibu.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan…secara automatik kesan baik pd bayi..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. Walaupun alfalfa dikenali sebagai tumbuhan yang kaya dengan micro nutrient namun ia tidak mempunyai sukatan khas yang memenuhi keperluan badan kita.

Maka si ibu punya pilihan iaitu
1. Hanya memastikan susu terhasil dengan banyak tanpa mengira kepentingan kesihatan di si ibu itu sendiri
Si ibu hanya concern on quantity….

ATAU

2. Mengambil vitamin yang seimbang dengan keperluan ibu supaya ceria dan bertenaga disamping menghasilkan susu dengan lebih baik dan mengkayakan nutrisi dalam susuibu. Si ibu concern on quality and later thought about quantity.

Jika masih ada yang bertanya, do i need supplement? Jawapannya terletak pada diri kita kerana hanya kita sahaja yang tahu our own life style.Mungkin ada orang kata dia tak perlu sebab belakang rumahnya adalah kebun sayur-sayuran, ada kebun buah-buahan yang bersih dari semburan racun, ada reban ternak ayam dan itik maka tak makan ayam injectdan dapat makan telur ayam kampung bila-bila masa…so tak perlu supplement memang betul 🙂

Credit to Kak N
1 9 10 11