BILA SUSU MERUDUM…APA ANDA PERLUKAN?

“susu saya sikitlah…penat pam susu, dah 10 minit masih macam tue jugak”..
“ko lainlah…..guna pam elektrik..aku ni hah, dok memerah guna jari ye,,,penat tau”
“alah…anak pertama tak de susu, mestilah anak yang sekarang ni pun tak de susu”..
Dan, pelbagai 1001 pernyataan mengenai susu ibu andai kita kumpulkan dari ibu-ibu yang rasa “down” bila menyentuh bab penyusuan.
Kali ni, saya nak ajak para pembaca semua cara saya menangani stress dalam memenuhi 2 tahun penyusuan….tapi yang sebenarnya, saya pun belum mencecah 2 tahun,,ada lagi 6 bulan perjalanan saya…he he he he…tapi,sharing is caringkan….ha ha ha…
Oraite…kalau anda menemui pakai laktasi atau PC (peer-counselar ), biasanya mereka akan menjawab soklan anda dengan cara berhemah..tp, saya bukanlah PC..Cuma ini pengalaman saya sebagai seorang ibu yang berusaha untuk menyusukan anaknya…. ada ketikanya kita akan rasa bosan dan rasa fed up sesgat bila sampai satu takat, jumlah atau kuantiti susu yang kita inginkan tidak tercapai….sebab kadangkala kita memperolehi sehingga 20oz sekali pam..tapi, kita kene ingat dan tengok, pada waktu itu, umur  bayi kita bape hari,,berapa minggu, berapa tahun dan sebagainya.      
                
Cara saya bila kita mendapat hasil yang sikit semasa sesi pam;-

·         Saya akan masukkan hasil susu trsebut ke dalam bekas susu dadih yang kecik….dr 2 oz dalam botol susu, jadik “penuh” dalam bekas dadih tersebut.. mata dan hati kita akan “tertipu” dengan hasil dalam bekas dadih berkenaan.

·         Saya akan selidik balik cara pemakanan saya.. adakah saya tidak menjaga pemakanan saya?..adakah saya kurang minum air?….adakah saya terskip sesi pam saya?….sebab, ketiga-tiga soalan itu, sangat penting bagi ibu-ibu yang menyusu….

Sekiranya anda menjawab, saya sudah banyak minum air masak…adakah sukatan air anda itu 3 gelas cawan air?…anda memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air dalam seharian.. apatah lagi bila ada seorang ibu yang menyusukan, anda perlukan air dalam badan anda untuk mengelakkan anda mengalami hidrasi.

Bila menyentuh bab minum air ni, ramai yang menjawab mals nak minum air masak sebb malas nak ke toilet…alahai…nak ke toilet pun malas….tolonglah…bergerak sikit…bila anda selalu buang air, itu bermakna sistem kumuhan anda bergerak..bila banyak bend yang dibuang, silap-silap anda boleh maintain kurus…..jimat pun jimat,.x yah sibuk-sibuk nak kuruskan badan pulak…ha haha….
So,bila anda mengalami susutan dari hasil pam anda, lihat dan semak perkara tersebut;-

·        *Berapa kali kerap anda pam susu
·        *Berapa banyak air anda minum dalam sehari
·         *Anda jaga pemakanan anda atau tidak
·         *Adakah diet pemakanan anda seimbang?
·         *Adakah anda stress, tertekan, runsing atau sewaktu dengannya
·         *Adakah anda haid

Banyak faktor yang perlu anda fikir dan kaji….
Good luck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge