Category: Uncategorized

SELAMAT PAGI MATAHARI semakin banyak kajian menunjukkan lebih banyak sebab me…

SELAMAT PAGI MATAHARI

semakin banyak kajian menunjukkan lebih banyak sebab mengapa anda perlu kerap mendedahkan diri kepada sinaran matahari pagi. Selain meningkatkan paras VITAMIN D yang penting untuk tulang dan melenyapkan kemurungan, ada banyak lagi kelebihan cahaya matahari.

Antaranya :-

~ GUSI YANG KUAT
– cahaya matahari berupaya memberi perlindungan kepada gusi daripada jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan gingivitis dan periodontitis. kajian di Amerika Syarikat menunjukkan sel gusi yang dirawat dengan VITAMIn D menghasilkan protein dengn bahan antibiotik yang membunuh banyak bakteria berbanding sel yang tidak dirawat

~ BAKA YANG SIHAT
– wanita hamil yang mendapat cukup sinaran matahari melahirkan bayi dengan berat yang sihat. American Journol od Clinical Nutrition dilahirkan oleh ibu yang kurang VITAMN D semasa hamil memiliki lebih banyak lemak pada usia enam tahun

~ ELAK PENYAKIT MATA
– Vitamin D daripada cahaya matahari membantu mengelakkan penyakit mata seperti makular degenarasi.

kalau anda malas/risaukan cahaya matahari yang katanya semakin mempunyai UV yang kuat, apa kata anda cukupkan keperluan VITAMIN D anda dengan pengambilan CARATOMAX – vitamin A, Vitamin D dalam satu kapsul.

hubungi saya untuk maklumat lanjut 🙂

sms/whatsapp : 013 7374958
email : admin@damiapitshop.com

MENGAPA ANDA SELALU LETIH? tidur cukup. makan pun cukup. tetapi menagapa masi…

MENGAPA ANDA SELALU LETIH?

tidur cukup. makan pun cukup. tetapi menagapa masih rasa letih?

“satu daripada lima wanita kurang zat besi dalam darah dan simptom yang paling kerap berlaku adalah rasa letih yang tidak diketahui puncanya”, kata Paul Vaucher.

Penyelidikan yang diterbitkannya dalam Canadian Medical Association Journal mendedahkan wanita yang mengambil 80mg suplemen zat besi KURANG MENGALAMI RASA LETIH SEHINGGA SEBARUH. doktor boleh melakukan ujian untuk mengetahui paras zat besi dalam darah dan menyatakan adakah anda perlu mengambil suplemen

sumber : majalah i-sihat jun 2013

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

apa kata, anda ambil supplemen VITALEA dari shaklee?..
ia nya adalah mutlivitamin yang di dalamnya mengandungi zat besi serta 28 nutrisi yang lain.

Gabungan yang cukup unik hanya di dalam satu tablet..malahan, ia amat sesuai bagi ibu hamil yang risaukan paras kepekatan darah anda cair.

Pengambilan hanya 1 – 2 biji sehari..

jom, dapatkan produk hebat ini dengan saya..

COD di kawasan KOTA TINGGI, JOHOR dan sekitarnya

hubungi saya melalui :-
email : admin@damiapitshop.com
sms/whatsapp : 013 7374958

ingin mengetahui lebih lanjut produk ini, boleh layari website saya :

http://damiapitshop.com/

SET KECANTIKAN ( SET BUDGET DENGAN MEALSHAKE ) June 4, 2013 Cantik Say…

SET KECANTIKAN ( SET BUDGET DENGAN MEALSHAKE )

June 4, 2013 Cantik

Saya suka bercerita tentang cantik..iye..cantik lebih dikaitkan dengan golongan wanita yang selalu nak cantik..ada ke wanita yang tak nak cantik..walaupun dia memakai tudung labuh, berhijab , dia tetap ingin cantik..cuma cantik itu ditujukan dan digambarkan kepada siapa dan untuk siapa.

Bagi mereka yang sememangnya mengambil supplement shaklee sebagai salah satu cara untuk cantik, ini ada alternatif lain untuk anda..dan ianya sangat sesuai untuk mereka yang baru ingin mencuba dengan budget yang sederhana.

Anda boleh mendapatkan set budget dengan MEALSHAKE. apatah lagi, bulan ni ada promosi MEALSHAKE!!!!

set budget dengan MEALSHAKE ini diperkenalkan kerana set kecantikan yang asal ialah ENERGIZING SOY PROTEIN, VITAMIN E, B COMPLEX DAN JUGA VITAMIN C.

Dan bagi sesetengah orang, agak rasa sukar untuk membeli ke empat empat produk ini dan disebabkan itu, sya beri pilihan kedua anda dengan membeli set budget kecantikan ini..

opsss, bukan semata-mata MEALSHAKE ye..ia perlu juga diambil dengan “adik” VITAMIN E iaitu GLA…

sebab apa GLA dan MEALSHAKE untuk set budget kecantikan ini?

KERANA ;-

Mealshake kaya dengan protien yang menyihatkan sel-sel dan lengkap dengan 24 jenis vitamin dan mineral penting untuk perkembangan kulit yang sihat. sebab itu MEALSHAKE dikenali sebagai “adik” kepada ESP.

Kenapa protein penting?

protein berfungsi untuk membina sel baru dan menggantikan sel rosak atau sel yang telah mati
protein digunakan untuk membina tisu penghubung pada ligamen, tendon dan otot.
protein berfungsi untuk mensintesis hormon bagi koordinasi badan
protein digunakan untuk mensintesiskan antibodi bagi pertahanan badan.
Kulit yang cantik bermula daripada sel yang sihat. Jika sel telah mati atau rosak tidak diganti, itulah penyebab kepada kulit kusam. Selain protin, mealshake jugamengandungi bcomplex, iron dan copper untuk membentuk sel darah merah yang sihatsekaligus meningkatkan warna kulit dan menjadikan kulit kelihatan lebih bertenaga.

KENAPA GLA?

– Mengandungi vitamin E, borage Oil dan juga minyak sunflower yang memang diakui akan keberkesanannya terhadap pembaik pulih kulit

– mengandungi omega 6 yang membantu mengatasi masalah radang kulit dan melembapkan kulit.

ingin mendapatkan kedua-dua produk ini?>.hubungi saya :-

email : admin@damiapitshop.com

sms/whatsapp/wee chat : 013 7374958

pages : https://www.facebook.com/DamiaPitShop

saya perkenalkan…… ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN – Makan protein yang mencuku…

saya perkenalkan……

ESP – ENERGIZING SOY PROTEIN
– Makan protein yang mencukupi adalah penting kepada pembentukan bayi kerana protein penting untuk pertumbuhan sel dan penghasilan darah bayi. Ia juga penting untuk pertumbuhan dan fungsi tisu plasenta, amnion dan tisu ibu. Anda perlu mengambil kira-kira 60 gram protein setiap hari semasa hamil — kira-kira 10 gram lebih daripada apa yang anda harus makan. Makanan yang kaya dengan protein termasuk daging tanpa lemak, telur, keju, ikan, susu dan kacang.

MEALSHAKE
* Pemakanan semulajadi yang baik n rasa hebat. Tanpa bahan tiruan, warna, pemanis atau pengawet ditambah ..
* sarapan segera sihat
* hidangan yang lazat, murah
* tambahan hidangan pemakanan yang dibungkus
* makanan ringan dikesan bila-bila masa
* makanan yang sesuai untuk mereka yang menonton berat badan mereka atau mengawal kolesterol jumlah lemak dan natrium

PERFOMANCE DRINK
* Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
* Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
* Membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
* Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

jom..apa lagi…x mampu beli ketiga-tiga produk ni?>.anda bolh pilih salah satunya ..mana yang sesuai utk anda?..anda boleh hubungi saya…x de masalah..

JOM!!! AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT FEEL FREE TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit…

JOM!!! AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT

FEEL FREE TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit Shop

Bagaimana anda ingin mengamalkan gaya hidup sihat dana kehidupan seharian anda?…ianya perlu bermula sewaktu anda membuka mata di awal pagi…tahukah anda, bahawa gaya hidup yang sihat merangkumi semua aspek?.. pemakanan, pemikiran dan juga gaya hidup anda yang sendiri…saya ringkaskan apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan gaya hidup yang anda pilih, adalah GAYA HIDUP SIHAT.

1.MENGGABUNGKAN SUMBER PROTEIN SIHAT DALAM DIET ANDA

– protein penting bagi diet yang sihat, tetapi protein yang berasal daripada haiwan mengandungi jumlah lemak tepu yang tinggi. Protein daripada bukan daging seperti soya merupakan pilihan protein terbaik. Protein soya sama dengan protein yang anda dapat daripada daging, ayam, ikan dan pelbagai jenis telur. protein soya membantu untuk membina dan mengekalakn sel-sel yang sihat seperti kulit, otot, tulang, rambut dan kuku,beberapa kajian juga membuktikan yang protein soya mungkin boleh mengurang kolesterol LDL.

2.DAPATKAN PEMAKANAN YANG MENCUKUPI

– Makan pelbagai jenis makanan dapat membekalkan tubuh anda dengan vitamin dan mineral yang mencukupi bagi mencapai kesihatan optimum, tetapi ia bukan mudah. Mengambil multvitamin mungkin merupakan salah satu cara terbaik bagi memastikan anda mendapat semua nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat dan bertenaga.

3. VITAMIN B DAN C

– vitamin-vitamin B memainkan pranan penting dalam metabolisme tenaga yang meningkatkan tahap tenaga tubuh. Pengambilan asid folic ( vitamin B9) yang mencukupi amat penting bagi menghalang urat saraf terganggu terutamnya bagi wanita yang merancangkan untuk hamil sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan. Vitamin C pula penting dalam meingkatkan sistem pertahanan badan dan tulang yang sihat bagi menyokong gigi, gusi serta keseluruhan badan.

4. TAMBAHKAN RESVERATROL DAN POLYPHENOLS

– kajian telah menemui yang penambahan resveratrol dan polyphenols ke dalam diet anda dapat membantu untuk menggalakkan proses penuaan secara sihat dan meningkatkan tahap tenaga

5. AKTIFKAN DIRI

– bersenam secara teratur merupakan sesuatu yang penting dalam mengekalkan kesihatan. bersenam membantu anda mengekalkan berat badan dan mengelakkan anda diserang daripada penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kandungan kolesterol tinggi dan penyakit jantung

6. BELAJAR MENGURUSKAN TEKANAN DALAM KEHIDUPAN ANDA

– pengurusan tekanan penting dalam memelihara tubuh dan otak yang sihat. tekanan yang tidak terkawal boleh meningkatkan risiko insomnia, keletihan, kemurungan, penyakit jantung dan banyak lagi. Mengamalkan gaya hidup yang sihat, berfikiran positif dan mempunyai masa untuk berseronok dan berehat membantu anda melegakn tekanan.

PUNCA ANDA MUDAH MIGRAIN feel free TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit Shop…

PUNCA ANDA MUDAH MIGRAIN

feel free TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit Shop

sesetengah kajian dan penyelidikan mendapati kekurangan magnesium dalam badan boleh mengakibatkan migrain. pengambilan dapat melindungi tubuh daripaada sakit kepala dengan cara merehatkan pembuluh darah.

selain itu, magnesium dikatakan berkesan untuk menenangkan fikiran yang berada dalam keadaan tegang sepanjang sakit kepala melanda.

selain itu, riboflavin atau Vitamin B2 berperanan untuk membentuk sel darah merah, antibodi dalam tubuh dan membantu melepaskan tenaga daripada sumber karbohidrat. Riboflavin juga menghasilkan tenaga. kekurangan tenaga dalam badan juga dikatakan punca migrain berlaku.

Pengambilan Omega 3 dalam badan juga dikatakan salah satu cara menghilangkan migrain. Ikan Salmon antara sumber kandungan Omega 3 yang tinggi yang menjadikannya sebagai salah satu makanan terbaik untuk menghindari migrain. Apa saja makanan yang kaya dengan kandungan omega 3 dikatakan amat baik untuk mengatasi msalah migrain. Salah satu makanan terbaik paling mudah didapati untuk anda mendapatkan sumber Omega 3 ialah telur..

jika anda rasa payah untuk mendapatkan magnesium, Vitamian B2, Omega 3, apa kata anda mencuba supplemen dari Shaklee ini..

B COMPLEX YANG MENGANDUNGI SEMUA VITAMIN B…VITAMIN B2 JUGA TERKANDUNG DI DALAMNYA..

OMEGA 3 SHAKLEE ADALAH OMEGA YANG TERBAIK DI DUNIA

OSTEMATRIX ATAUPUN KALSIUM MENGANDUNGI MAGNESIUM, KALSIUM, VITAMIN D DAN MINERAL LAIN YANG APABILA DI AMBIL BERSAMA, MAMPU MENGHILANGKAN SAKIT KEPALA DAN MIGRAIN.

Bismillahirrohmannirrohim…. dah bape hari tak bukak "kedai"..hari ini beroper…

Bismillahirrohmannirrohim….

dah bape hari tak bukak “kedai”..hari ini beroperasi seperti biasa….kain dh sidai, air dah buat, sarapana dah siap, baru boleh buka “kedai”.

ohhh..ura ura pos laju nak naikkn kdar pos sangat merisaukan..sebab x tau berapa akan di kenakan..sebelum ini 500g ke bawah adalah rm6…lepas 1hb ni????..tak taulah..

so, bagi anda yang ingin dan takut rugi dengan kadar pos yang bakal naik, jom dapatkan segera supplement kegemaran anda sebelum 1.6 ye…cepat..cepat…
belisupplement untuk pastikan anda kekal cergas dan cerdas untuk mengganti puasa atau untuk mengambil berkat di bulan rejab dan syaaban./…

dan ada juga yang mencari supplement untuk kulit kekal maintain cantik dan segar…apa jua supplement yang anda cari, jangan malu-malu untuk berhubung dengan saya…konsultasi percuma bila anda membeli dengan saya..

opppssss ada lagi tawaran, saya benar-benar mencari mereka yang benar-benar ingin MENCARI PENDAPATAN YANG LUAR BIASA..

bak kata upline saya ;-

NAK JADI LUAR BIASA,
KENA KEJE LUAR BIASA,
KENE USAHA LUAR BIASA,
KENA JADI LUAR BIASA,
BARU HASILNYA LUAR BIASA..

jom..jom…pm saya juga jika anda berminat untuk mencari pendapatan dengan modal yang rendah!!

SUPPLEMENT PENYUSUAN DAN MILK BOOSTER YANG TERBAIK UNTUK ANDA FEEL FREE TO SH…

SUPPLEMENT PENYUSUAN DAN MILK BOOSTER YANG TERBAIK UNTUK ANDA

FEEL FREE TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit Shop

hai..hai..hai….hari nak story mory pasal supplement penyusuan…semua orang mencari supplement yang terbaik untuk tempoh penyusuan…..ada yang serasi dengan milk booster secara semulajadi…ada yang memilih milk booster secara supplement, herba , jamu dan sebagainya…untuk saya?…supplement penyusuan dan milk booster yang terbaik, adalah SHAKLEE…

saya mencuba supplement ini ketika bayi berumur 7 bulan…kalut dengan stok yang semakin berkurangan, baby yang semakin kuat menyusu dan juga badan yang semakin penat dengan anak-anak, urusan keja , buatkan saya terpikir untuk mencari “something” yang boleh melancarkan dan mencapai impian saya untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun….dannnnnnn saya telah terjumpa MILK BOOSTER MELALUI SUPPLEMENT SHAKLEE….

memula saya ambil set asas iaitu B COMPLEX, VITAMIN C, VITALEA DAN ALFALFA….kenapa saya ambil ke empat-empat supplement ini?..ini kerana, saya perlu supplement yang mampu buat saya cergas, tidak mudah penat dan yang pentingggggg PENYUSUAN saya lancar…. ALhamdulillah, dengan pengambilan supplement ini dan juga berdisplin serta mengamalkn 3 prinsip asas penyusuan iaitu, air yang sentiasa mencukupi untuk keperluan badan, supply & demand ( sentiasa kosongkan breast dan direct feeding baby), dan saya sentiasa berdoa dan berdoa pada Allah agar perjalanan penyusuan saya ini berjaya… syukur…sehingga hari ni , umur baby saya sudah menjangkau 2 tahun 7 bulan, susu saya masih ada…alhamdulillah….akan tetapi, saya ada cadangan supplement penyusuan mana yang ssuai dengan anda.
Selain itu, saya juga mengambil ESP (energizing soy protein ) untuk saya kekalkan berat badan saya dan buat saya bertenaga,….jom kita tengok kenapa saya pilih supplement2 ini :-

Apa kepentingan setiap supplemen ini pula?

Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh

B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Alfalfa : raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU. Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan…secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.

Kalsium@ Ostematrix :
Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.
Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

DAPAT 12OZ SEKALI PAM DENGAN SET PENYUSUAN FEEL FREE TO SHARE | LIKE | TAGGED…

DAPAT 12OZ SEKALI PAM DENGAN SET PENYUSUAN

FEEL FREE TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit Shop

Pengalaman saya dengan SHAKLEE adalah sesuatu kenangan yang terindah…

bermula dengan pencarian milk booster untuk pastikan impian penyusuan 2 tahun tercapai, akhirnya saya bertemu dengan shaklee..

sebelum mencari milk booster secara “express” atau “moden”, saya telah mencuba milk booster secara alami…mungkin satu alasan atau “ala, malas sebenarnya tu”, pucuk sayur2, sayuran hijau, lobak putih, ulam-ulaman, agak “membebankan” bagi saya yang duduk di bandar dan bekerja..nak harapkan semuanya ada di kantin tempat kerja, jauh sekali..kekadang, sayur pun x de dihidangkan…cmnelah nak dapat pemakanan seimbang..hu hu hu..

dan pencarian di internet mula dijalankan…setelah pelbagai usaha untuk meningkatkan pengeluaran dan pastikan perjalanan penyusuan itu lancar tidak berhasil secara alami, saya memilih shaklee sebagai testing dari saya…

set budget dengan harga bawah rm100, saya rasa “kalau x berjaya gak, x rugi beli”…dengan keyakinan dan tips yang diberikan, saya mula istiqamah…

B complex, alfalfa, vitalea dan vitamin C…itu 4 produk supplement yang saya ambil…perasaan saya???? tidak saabar time pam…menantikan sesuatu yang bakal terhasil…2 hari pertama, tidak menampakkan hasil..kepala jadik sakit x tau kenapa…bila diadukan pada si penjual, oooo saya kurang minum air…hari ketiga….trengggggg….saya terkejut….botol susu hampir penuh….kanan kiri jejak 4 oz….hati dah mula bling blingggg…..terus sms penjual….excited nak tunggu time utk next pumping…mula rasa ohhh..kena minum air masak ni….dan minum air masak, atas dasar rasa tanggungjawab utk berikan yang terbaik untuk anak…

masuk seminggu…..alhamdulillah…saya maintain dapat 12oz sekali pam dan kekadang lebih…Allah beri rezeki….dan part best, x sempat 3 jam, breast dah mula sakit dan susu dah mula mengalir sendiri..Allahu Akhbar!!!!….kita usaha, kita istiqamah dan kita yakin…Allah beri rezeki melalui pengambilan shaklee…

dan sehingga kini, pada umur zafran 2 tahun 10 bulan, susu badan saya masih ada dan zafran masih menyusu…syukurrrr..syukurrrr…alhamdulillah.. ..

RAHSIA TINGKATKAN PENGHASILAN SUSU FEEL FREE TO TAGGED | SHARE | LIKE Damia P…

RAHSIA TINGKATKAN PENGHASILAN SUSU

FEEL FREE TO TAGGED | SHARE | LIKE Damia Pit Shop

Bagi ibu-ibu yang risau akan susu semakin berkurangan, ada tips bagi meningkatkan penghasilan susu ibu…..jom kita baca artikel dari majalah pa & ma keluaran JUlai 2011.

1) KERAPKAN MENYUSU.

– susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4 – 5 jam.

2) JANGAN TUNGGU PAYU DARA PENUH

– ada ssetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahwa bayinya perlu disusukan. Itu salah!. Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahwa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain singkat.

Ini bererti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi ( ketika anda beranggapan payu dara “kosong”), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat.

3) MENYUSU LEBIH LAMA

– jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sbelah payu dara. biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payu dara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi ( hindmilk )>

– jika anda terlalu cepat menawarkan payu dara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremlik, di mana hanya perutnya sahaja penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesaran.

4) PENYUSUAN DUA KALI

– Selepas anda menyusukan bayi, sendawakan dia. Langkah ini menjurus ruang di dalam perutnya untuk memuatkan lebih banyak susu. Kemudia susukan dia kembali. Cara ini turut merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.

5) BOGELKAN BAYI

– Sewaktu menyusu, bogelkan bayi ( kecuali lampinnya ). Sentuhan kulit ke kulit membanu bayi kekal sedar daripada lena. Untuk memaksimumkan sentuan kulit, buka coli dan pakai baju yang mempunyai butang di bahagian hadapan. Bagi mengelakkan bayi kesejukan pula, selimutkan dia ketika menyusu.

6) PENYUSUAN MALAM

– amalan menyuskan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana, di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menysu lebih lama dan kerap. penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

7) PENYUSUAN BABY SLING

– bayi memang suka jika berada dekat dengan anda. Secara tidak langsung, ia boleh merangsang dia untuk kerap menyusu. jadi, gunakan baby sling di antara waktu penysuan walaupun ketika itu dia sedang tidur,..pasti anda terkejut apabila mendapati dengan cara ini, dia menyusu dengan lebih baik.

8) FIKIR BAYI, FIKIR SUSU

– ketika menysu, belailah bayi, amalan ini di kenali sebagai grooming…. langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda, cara ini akan merangsang payu dara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.

9) URUTAN

– Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. untuk itu, anda perlu menuam payu dara dengan tuala yan

g telah direndam di dalam air suam.

10) MINUM AIR

– pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan amahupun pemerahan susu, anda di gallakn minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

sumber : PA & Ma.

PENYUSUAN BAGI IBU-IBU YANG PERTAMA KALI MELALUINYA FEEL FREE TO SHARE | LIKE…

PENYUSUAN BAGI IBU-IBU YANG PERTAMA KALI MELALUINYA

FEEL FREE TO SHARE | LIKE | TAGGED Damia Pit Shop

Bagi para ibu yang pertama kali melaluinya atau bakal melaluinya, pasti akan risau samada mampu atau tidak mengharungi cabaran penyusuan itu sendiri. Menyusukan bayi tidak semudah yang kita sangkakan. Malah, kita tidak akan berjaya hanya dengan sekali melakukannya…tapi, dengan teknik penyusuan yang betul, Insya Allah anda mampu mengharunginya…

Untuk permulaan, saya berikan secara ringkas teknik yang perlu anda fahami ;

1) SEBELUM MENYUSUKAN BAYI
– Lembutkan payu dara dengan meletakkan kain tuala yang hangat pada payu dara selama beberapa minit atau berdiri di bawah pancuran air suam.

2) URUT PAYUDARA
– Dengan perlahan-lahan, urut payudara anda menggunakan tangan. Cuba picit keluar sedikit susu untuk mengurangkan bengkak. Gerakkan jari anda ke bawah menghala ke arah areola.

3) MENCARI PUTING
– sebelum menjalani proses penyusuan bersama bayi, pastikan kedudukan anda dan bayi adalah betul. Bayi mempunyai naluri untuk mencari puting susu itu sendiri. Ibu hendaklah sentiasa meransang naluri bayi dengan mengusap pipi bayi. Bayi akan berpaling ke arah payu dara dan mencari puting anda

4) MELEKAP
– Sebaik saja, bayi menjumpai puting susu, bayi akn menggunakan rahangnya dengn cara menekan takungan susu pada dasar aerola. IBu akan merasa tidak selesa atau sakit sekiranya bayi hanya memasukkan puting susu ke dalam rahang bayi

5) SELEPAS BAYI SENDAWA ATAU TIDUR
– Kebanyakan bayi akan tertidur atau sendawa pada hisapan di sebelah payudara saja. BAgi ibu, anda boleh mengeluarakn puting anda dengan memasukkan jari kelingking anda di dalam mulut bayi sekiranya bayi sudah tertidu, tetapi tidak puting tidak keluar dari mulut bayi. sekiranya bayi bangun, tawarkan kepada bayi, payudara yang satu lagi

sumber : koleksi PA & Ma