CERITA SAYA TENTANG PENYUSUAN IBU

saya nak cter bila ada 2 3 org kwn2 saya yg bf/baru bersalin, menanyakan saya kenapa saya boleh byk susu dan mampu kumpul stok byk2…Alhamdulillah..syukur atas rezeki kurniaan Allah…..ok….memula, saya rasa, kita semasa peknen, ketepikan segala cter khurafat (he he he ) yg dah biasa menyelubungi diri dan minda kita….cth:-
– alah, aku anak 1st dulu pun mmg x de susu…so, yg ni pun samalah x de susu gak..
– alah….aku mmg keturunan susu ckt…
– alah….breast aku kocit arr…mcmana nak byk susu…
– alah..lecehlah bf ni..nnti breast aku melayut, kocit….nnti asben komplen..
– alah…lecehlah bf ni….nnti anak manja
– alah…leceh nak selak2 kalau bby tetibe nangis
-alah….x leh nak dress up arr …cmne nak kai baju kocit2 or cntik2…
dan 1001 pelbagai alsan lg…..

cerita saya pula….

– naper anak 1st dulu saya x fully bf:-
1) tiada ilmu pengetahuan – oh…aku mmg x tau susu bolh simpan smpai 6 bulan..hik hik..
2) x terpkr nak fully bf…
3) kesiankn org yg nak jaga mia..- hu hu hu…
4) alah..nak belikan susu formula yg mahal dan byk dha, aa, axyz…dan mcm2 lah dlm FM tu…
5) tiada support dr saper2 pun….

sebab saya nak fully BF utk anak 2nd:-
1) Menyesal giler atas kesilapan sbb x bfkan MIa…- i;m sorry dear..
2) Mula mendapat maklumat mengenai breastfeeding dlm mjlah PA & Ma…
3) NIat kalau peknen lg nak fully BF…
4) SUka tgok org kumpul stok byk2….he he he….

so, saya rasa…langkah-langkah permulaan utk kita sedia fully bf:-

1) NIat dr sebelum bersalin, maknanyer start kita peknen…cm aku, dr belum peknen dah niat..hik hik…kita niat yang kita inginkan anak kita hanya minum susu kita sejak dr lahir hingga 2 tahun atau semaksimum yg mungkin….- Insya Allah..
2) KIta sediakan diri kita dengan pengetahuan mengenai susu…cara simpan, cara perah, alat perah, tmpt simpanan, etc..
3) KIta sediakan duit utk sediakan peralatan pengepaman – pam susu, botol susu, storage, liner, beg, cooler beg, etc..peti sejuk pun boleh masuk dlm budget ni..
4) Kita bgtau org sekeliling – asben org yg paling utama yg boleh jadi nadi penggerak semangat kita utk fully BF…
5) Sedia fizikal dan mental – kalau mental kata nak pam susu, tp kita x buat, x ke mana kan…
6) Keazaman dan komited itu penting….
7) Bila tiba masanyer, kita usaha …..
8) Jaga pemakanan, minuman utk penghasilan susu badan….- saya amik SHAKLEE
9) Usaha untuk mengepam, menyusui anak…..
10) Usaha + tawakal = Insya Allah berjaya……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge