PEMAKANAN SEBELUM HAMIL

Assalamualaikum dan Selamat Pagi….oh ya!!! masih tak terlambat untuk saya ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 pada para pengunjung blog saya….semoga tahun ini akan memberikan sinar dalam kehidupan kita semua….


Tahun baru ni, saya mulakan blog saya dengan cerita pasal kehamilan..ha ha haha..jangan pikir tuan blog ni nak Hamil ye..hik hik..tapi, ketentuan dari Allah, x de saper boleh elak…hik hik…


BAgi sesetengah pasangan yang baru berkahwin, mereka anggap tahun pertama perkahwinan, adalah tahun untuk honeymoon…tapi ada juga sesetengah psangan, merasakan, mereka perlu bersiap sedia untuk daptkan cahayamata tanda cinta hati bersama…wah…ayat mcm org jatun chenta je..hua hua hua…..


orite….kita ke tajuk sebrnya….bagi pasangan ini, selain dari cara tradisional atau pun cara fizikal, saya ada satu cara lain yg sesuai bagi anda berdua…iaitu cara pemakanan…


Pemakanan salah satu usaha dlam percubaan mendapatkan zuriat…sbb, dari pemakanan juga, ia mampu membentuk “janin” itu sendiri….pernah dengar tak org-org lama ckp, jangan selalu makan nenas, makan kangkung….makanan tu tajam, sejuk….kkdg, cara org lama pun berguna tau…


okey…so, bagi pemakanan tambahan, atau vitamin tambahan, doc selalunya akan suggest mengamalkan pemakanan yang seimbang…selain itu, ada 3 vitamin atau zat yang penting dalam memastikan perkembangan awal organ utama janin terbentuk dengan baik..


1) ASID FOLIK


Asid folik yang juga merupakan salah satu unsur dalam VITAMIN B amat penting dalam membantu mengelakkan kecacatan saraf tunjang (NTD), sumbing bibir, sperti spina bifida pada bayi yang belum lahir.


– selain itu, ia mampu membina sel-sel bayi, otak, tulang belakang bayi dan juga kulit bayi.


– Akan tetapi, sekiranya ibu hamil mengalami sawan dan perlukan ubat untuk mengawl sawannya, makan ibu perlu berbincang dengan doktor sebelum pengambilan asid folik.


– Dalam SHAKLEE, kami ada VITAMIN B COMPLEX…

Dalam B complex ini ada asid folik








2) ZAT BESI


– Zat besi pulak, amat penting dalam membantu sel-sel darah merah dalam badan dan mampu mencegah anemia.


– Bagi ibu hamil, zat besi lebih banyak diperlukan kerana jumlah hemoglobin meningkat terutamanya pada 2 trimester terakhri.


– Sumber zat besi – daging merah, hati, limpa, ikan blis, tauhu, tempe..


– Di Shaklee, saya syorkan VITALEA/MUTLIVITAMIN


VITA-LEA INI MENGANDUNGI ZAT BESI YANG DIPERLUKAN OLEH BADAN








3) KALSIUM


– Kalsium sangat penting bagi ibu yg bakal hamil dan ibu yang hamil.


– Ia diperlukan untuk membantu perkembangan gigi dan tulang bayi.


– Kekurangan kalsium sewaktu mengandung boleh menyebabkan gejala kebas-kebas, kekejangan kaki pada bakal ibu dan ibu.


– DI SHAKLEE, saya syorkan pengambilan :-


4) DHA
 DHA memainkan peranan yang penting dalam pembentukan perkembangan minda bayi.


– DHA berfungsi untuk memantapkan pertumbuhan penglihatan dan otak bayi sejak dalam kandungan lagi.


– Sumber vitamin ini boleh diberikan menerusi tiga cara iaitu:-


* Pengambilan vitamin tambahan sewaktu hamil
* Sewaktu menyusu badan
* sewaktu memberikan susu formula pada bayi yng diperkayakan dengan DHA yang terbentuk Omega 3, 6 dan 9.


– kat SHAKLEE ada tak?….of courseeeeeeeeeeee…..SHAKLEE ada ;-

treng trenggggggg…kan..he ehhe….







Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge